Πώς θα ρυθμίζονται επιχειρηματικά χρέη έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο
Νέα υπουργική απόφαση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία άνω των 50.000 ευρώ μέσα στο 2018 διεκδικεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τον εμπορικό κόσμο για την επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα ισχύσει για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, καθώς και για την αλλαγή στο πρόστιμο των 10.550 ευρώ της αδήλωτης εργασίας που μειώνεται κατά 50% σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «ας ελπίσουμε ότι με τη πίεση που θα ασκήσει η ΕΣΕΕ στη κυβέρνηση και με τα στοιχεία που θα προσκομίσει στους δανειστές για τις οφειλές των ΜμΕ, θα προκύψει νέα υπουργική απόφαση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ μέσα στο 2018».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ «ο στόχος της ρύθμισης είναι τριπλός, πρώτον να βοηθηθούν όσοι έχουν αδυναμία να πληρώσουν, δεύτερον να μπεί φραγή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τρίτον να σταματήσουν οι κατασχέσεις που οδηγούν σε νέα λουκέτα».
Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει «ότι σε κάθε ρύθμιση που ζητά η ΕΣΕΕ δεν ξεχνά ποτέ τους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες, αλλά πάντα ζητά έστω μία συμβολική ανταπόδοση, από τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ, όπως οι δηλώσεις μας, από κάποιους, κάποτε να θεωρηθούν ειλικρινείς. Μπορώ μάλιστα να πώ, ότι εφόσον τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών δεν συμπεριλαμβάνονται, τότε για άλλη μία φορά τα εύλογα αιτήματα μας, ικανοποιούνται μόνο μερικώς»
Η ρύθμιση
Η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τον εμπορικό κόσμο για την επερχόμενη ρύθμιση τα εξής:
Το υπουργείο Οικονομικών με το υπουργείο Εργασίας από τη μία ετοιμάζει τη ρύθμιση έως 120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη όμως σφίγγει το κλοιό μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών, χωρίς να επιτρέπει ένα εύλογο «ακατάσχετο» ποσό από τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Για τον λεγόμενο «ακατάσχετο» λογαριασμό, ενστάσεις βάζει η τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί να ξεπερνά το όριο των 1.250 ευρώ, όπως ισχύει και για τους απλούς πολίτες με χρέη στο Δημόσιο, ενώ επιβάλλει τον επαγγελματικό λογαριασμό, ως ρόλο τροφοδότη λογαριασμού της επιχείρησης. Άλλωστε, όλες οι εισπράξεις των επιτηδευματιών από κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, μεταφορά ποσού κ.α. καταλήγουν στον επαγγελματικό λογαριασμό που έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στο σύστημα Taxis. Δαπάνες και εισπράξεις θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να καταλήγουν στον εν λόγω λογαριασμό, προκειμένου όσοι συναλλάσσονται να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους και να μπορούν να συμμετέχουν στη φορολοταρία.
Από το νέο έτος οι διασταυρώσεις του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ενταθούν με στόχο να εντοπιστούν λογαριασμοί στους οποίους μπαίνουν εισοδήματα που προέρχονται από εμπορικές συναλλαγές και δεν δηλώνονται.
Το «παρακλάδι» της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αφορά επαγγελματίες και ΜμΕ με χρέη μόνο σε Εφορία και Ταμεία, όχι όμως σε τράπεζες. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει «κούρεμα» προσαυξήσεων.
Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις. Σημειώνεται ότι αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/16 από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,1 εκ. άτομα οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίστοιχα από την ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία έως το ύψος των 50.000 ευρώ προσεγγίζουν τα 35 δις ευρώ σε σύνολο 100 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά λοιπόν τα χρέη μέχρι 50.000 ευρώ που έχουν οι επαγγελματίες και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν, θα πρέπει να περιμένουμε να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αφού ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων με αντίστοιχες οφειλές.
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως 50.000 ευρώ σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται θα μπορούν να ενταχθούν όσοι:
- δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ανεξάρτητα οφειλής,
- έχουν, αλλά οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ,
- έχουν, αλλά το 85% των οφειλών είναι σε Ασφαλιστικά Ταμεία,
- δεν έχουν περιουσία που υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους,
- έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Ταμεία και Εφορία.
Η ρύθμιση μπορεί να χαθεί σε τρείς περιπτώσεις και να είναι εκ νέου απαιτητή από τον ΕΦΚΑ στο σύνολο της εφόσον δεν καταβληθούν τρεις δόσεις, δεν υποβληθεί ΑΠΔ εντός τριών μηνών και δεν τακτοποιηθούν ή ρυθμιστούν εντολές τριών μηνών οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ που βεβαιώθηκαν μετά τη 31 Δεκεμβρίου 2016.
Αξίζει να επισημάνουμε μία ακόμα αλλαγή στη λογική των ποινών και των προστίμων. Στη περίπτωση της αδήλωτης εργασίας, που το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.550 ευρώ θα μπορεί να μειώνεται έως και 50%, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει στη πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Στη προκειμένη περίπτωση η ΕΣΕΕ είχε ζητήσει να προηγούνται τα στάδια της ενημέρωσης και προειδοποίησης πριν την επιβολή, ενώ με τη λύση της πρόληψης να μηδενίζεται.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr