111 χρόνια Γαλλικό Ινστιτούτο: Μνήμη(ες) του μέλλοντος
Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ιστορία του ιδρύματος θα βρεθεί φέτος στο επίκεντρο των δράσεών του με τίτλο «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος», οι οποίες επιχειρούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ιστορία δεν είναι στατική αλλά μια αέναη συνέχεια.
«Η φετινή χρονιά θα σημαδευτεί από ένα χρονικό μνήμης στην ιστορία του Ιδρύματος.
Το χρονικό αυτό θα ξεδιπλωθεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αφού ο εορτασμός μας φιλοδοξεί να μην προσκολληθεί σε μία μορφή νοσταλγίας ή κατάδυσης σε ένα στατικό παρελθόν. Στόχος του είναι περισσότερο η διαβίβαση της μνήμης που μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρόν και να μας ωθήσει στο μέλλον με πλήρη επίγνωση» σημείωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Μικαέλ Οσάν.
Ειδικότερα, για το εορτασμό των 111 χρόνων θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις 'Αγρα στα τέλη του 2018, μία εικονογραφημένη έκδοση με την ιστορία του Ινστιτούτου. Η κυκλοφορία της θα συνοδευτεί από διαλέξεις ιστορικού χαρακτήρα, αλλά και «διαμονές καλλιτεχνών».
Συγκεκριμένα, οι μουσικοί Abaji και Γεωργία Καρύδη, οι εικαστικοί Ειρήνη Λιναρδάκη, Βενσάν Παρισό και Αν-Λορ Φρανσέτ, θα κάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο του ινστιτούτου και θα αφήσουν σ' αυτό τα ίχνη της δημιουργίας τους.
Οι «διαμονές» που αποτελούν φέτος έναν από τους στρατηγικούς άξονες του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2018, δεν σταματούν εδώ. Μέσα από τη δράση «1 αιρετός/ 1 καλλιτέχνης-τεχνίτης», θα προσκληθούν καλλιτέχνες να εργαστούν πάνω σ' ένα χώρο και ένα τόπο, προκειμένου να διαδώσουν το βλέμμα του.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ετήσιο, που αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα της στρατηγικής αποκέντρωσης του ινστιτούτου, καθότι έχει προβλεφθεί να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις και πολλές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, κ.ά.. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί φέτος, βρίσκονται στην Ελευσίνα, στη Ρόδο και στη Κρήτη.
Πέρα από την έκδοση του βιβλίου και τις «διαμονές», το Ινστιτούτο έχει αναλάβει τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχογραφημένων διαλέξεων που δόθηκαν στο ίδρυμα τα τελευταία τριάντα χρόνια, καθότι πολλές από αυτές έχουν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου. Διαλέξεις των Ζακ Ντεριντά, Πιερ Μπουρντιέ, Υβ Κοπέν, Ναταλί Σαρότ και πολλών άλλων, θα είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά στο κοινό, καθώς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ινστιτούτου υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου».
Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής», που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις διαφορετικές όψεις της γαλλικής λογοτεχνίας σε συνδυασμό με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, θα διοργανωθούν τέσσερις βραδιές αφιερωμένες στη σύγχρονη γραφή, μεταξύ των οποίων μία τον Φεβρουάριο, όπου ο σπουδαίος Βαλέρ Νοβαρινά θα διαβάσει 111 ονόματα πουλιών από το έργο του «Ο λόγος στα ζώα». Επίσης, ο Νταβίντ Φοενκινός θα μιλήσει για το βιβλίο του «Σαρλότ», ενώ θα υπάρχει και μία βραδιά αφιερωμένη στη λατινοαμερικανική ποίηση, καθώς και μία βραδιά του κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» για το έργο Gaspard de la Nuit του Αλούσιους Μπερτράν.
Αφιερωμένες στην γαλλόφωνη ποίηση με συντονιστή τον Ερίκ Σενά, καλλιτεχνικό Διευθυντή του Théâtre de l'imprévu της Orléans , θα είναι οι 31 εκπομπές του web radio του Ινστιτούτου με τίτλο «31 ημέρες με ποίηση». Η έναρξη θα γίνει με μια ποιητική βραδιά την 1η Μαρτίου, όπου θα γίνουν και τα εγκαίνια της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας IF Profs, που έχει στόχο τον συντονισμό του δικτύου των 3.000 καθηγητών γαλλικών στην Ελλάδα.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία, είτε μέσα από το «Focus στα βιντεοπαιχνίδια» και τον ερχομό του δημιουργού Μισέλ Ανσέλ, είτε μέσα από την έκθεση Comicdom con που θα υποδεχτεί φέτος τον εξαιρετικό δημιουργό κόμικς Νικολά Ντε Κρεσί.
Με το βλέμμα στραμμένο στην μνήμη και την ιστορία, η Νύχτα της Φιλοσοφίας που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Μαΐου επικεντρώνεται στο κύριο ερώτημα του χρόνου, έχοντας ως τίτλο «Βιώνοντας την βραδύτητα». Την ιστορία έχει ως θεματική και ο κύκλος «Σύγχρονη σκέψη» που φέτος θα εξετάσει το ερώτημα «Πώς μπορεί η Ιστορία να φωτίσει το μέλλον;» και μεταξύ των διανοουμένων που καλούνται να δώσουν απαντήσεις, είναι ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού που θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου.
Το σινεμά θα έχει επίσης την τιμητική του όπως κάθε χρόνο, με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πενήντα περίπου επιλεγμένες ταινίες, μια επιτροπή Γάλλων και Ελλήνων επαγγελματιών, μια θεματική ενότητα για τη μόδα στον κινηματογράφο, παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σχολικές προβολές και masterclass, συνθέτουν το παζλ της 19ης εκδήλωσης.
Όσον αφορά τη σύγχρονη μουσική σκηνή, το Ινστιτούτο εντείνει τις συνεργασίες του με τα φεστιβάλ Plisskën και Inmute με βραδιές ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής.
Στον τομέα των παραστατικών τεχνών, συνεχίζει τις συνεργασίες του με τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας που προγραμματίζουν γαλλικά έργα και φυσικά με το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Ινστιτούτο ξεκινά επίσης φέτος μια δυνατή συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ μουσικής Μολύβου της Μυτιλήνης, όπου θα προσκαλέσει έναν Γάλλο καλλιτέχνη που θα ερμηνεύσει έργα μέσα στο μουσείο Tériade.
Τέλος, τη φετινή χρονιά το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει με μία σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές και δύο λογοτεχνικές εκδόσεις, τα 50 χρόνια από τον Μάη του '68, τα 100 χρόνια από τον θάνατο δύο μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών: του Κλοντ Ντεμπισί και του Γκιγιόμ Απολινέρ και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Πολ Κλοντέλ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr