Πρωτότυπο θερμόμετρο-αισθητήρα δημιούργησαν ερευνητές-Εφαρμόζει σαν τατουάζ στο δέρμα
Ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτότυπο θερμόμετρο που εφαρμόζει σαν ένα είδος προσωρινού τατουάζ, στο δέρμα του ασθενούς
Ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτότυπο θερμόμετρο που εφαρμόζει σαν ένα είδος προσωρινού τατουάζ, στο δέρμα του ασθενούς.
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και πολύ υψηλής ακρίβειας θερμόμετρο που είναι επίσης εύκολο να εφαρμοστεί ως ένα είδος «προσωρινού τατουάζ», στο δέρμα του ασθενούς χωρίς αυτός να αισθανθεί ουδεμία ενόχληση, όπως γράφει το kerdos.gr.
Αυτό το νέο είδος του θερμομέτρου- αισθητήρα, είναι "πάχους" μόνο 50 νανομέτρων, αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μικρότερο από 2 τετραγωνικά εκατοστά, και διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες και αντιστάσεις που τοποθετούνται με μια μικροδιάτρητη ελαστική σιλικόνη που προσομοιάζει με το ανθρώπινο δέρμα.
Η τοποθέτηση του στο σώμα του ασθενούς είναι μη επεμβατική και δεν προκαλεί εφίδρωση. Επιτρέπει δε στον χρήστη που φέρει αυτήν την πρωτοποριακή κατά τους επιστήμονες συσκευή, να πραγματοποιεί άνετα όλες τις κινήσεις που θα έκανε και χωρίς αυτό το θερμόμετρο, ενώ δεν προκαλεί καμία απολύτως ενόχληση.
Με αυτό το πρωτότυπο είδος θερμομέτρου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στη θερμοκρασία του ανθρώπου σε κλίμακα έως και στο χιλιοστό του ενός βαθμού, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο περιοδικό Nature Materials, οι «μετρήσεις είναι τόσο ακριβείας, όσο και οι πιο εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες».
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ερευνητές η εφεύρεσή τους είναι σε θέση να μετρήσει τον ρυθμό ενυδάτωσης του δέρματος και θα μπορούσε, πάντα σύμφωνα με αυτούς, να προσαρμοστεί εύκολα στον χρήση ώστε να παρακολουθεί τη ροή του αίματος ή να μπορεί να ανιχνεύσει κάποια φλεγμονή στους ιστούς.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον αισθητήρα- θερμόμετρο «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες ιατρικές προσεγγίσεις», συμπεριλαμβανομένης της παροχής «κλινικών στοιχείων του χρήστη- ασθενή σε πραγματικό χρόνο», αναφέρουν στη μελέτη τους οι σχεδιαστές του πρωτότυπου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr