Η φτωχική ζωή του Mr IKEA & η αμύθητη περιουσία που δεν πάει στους συγγενείς - Story of the day

Ο Ingvar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας ΙΚΕΑ ήταν ίσως ο πιο λιτοδίαιτος επιχειρηματίας του κόσμου.

Σύμφωνα με ένα σουηδικό ντοκιμαντέρ που είχε γίνει για την προσωπικότητα και την μυθιστορηματική διαδρομή του πριν από λίγους μήνες, ο Kamprad ζούσε λιτά στη σουηδική πόλη Smaland, όπου επέστρεψε μετά το θάνατο της συζύγου του. Για την ακρίβεια, εξαιρετικά λιτά!


Ζώντας κοντά στην έδρα της εταιρείας του, όπου δουλεύουν 4.000 υπάλληλοι, ο κροίσος φρόντιζε να ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και μάλιστα ανάμεσα στα ψώνια του φρόντιζε να υπάρχουν και προϊόντα πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, ή ακόμη και ληγμένα.

Ακόμη και γιαούρτια όπως είχε αποκαλύψει το ντοκιμντέρ και αυτό γιατί δεν ήθελε "τίποτα να πηγαίνει χαμένο".

    Προτιμούσε τις προσφορές, ταξίδευε πάντα σε οικονομική θέση στο αεροπλάνο και μέχρι πρόσφατα, όταν δηλαδή πείστηκε ότι έφτασε σε ηλικία που πρέπει να αφήσει το τιμόνι, οδηγούσε ένα Volvo 240 του 1993.  

Όσο για τα ρούχα του, φρόντιζε να είναι πάντα από δεύτερο χέρι και πάντα από παζάρια.  

"Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα ρούχο που φοράω το οποίο δεν έχει αγοραστεί από υπαίθρια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θέλω να δώσω το καλό παράδειγμα", είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Αυτό το καλό παράδειγμα έδινε και όταν ήθελε να κουρευτεί, αφού προτιμούσε να κόβει τα μαλλιά του, όταν βρισκόταν σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα σαν το Βιετνάμ, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος.  

Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι που εργάστηκαν γι' αυτόν επιμένουν ότι δεν πρόκειται για τσιγκουνιά, αλλά για πραγματικό σεβασμό στην οικονομία, "Δεν νομίζω ότι είναι τσιγκουνιά...

Είμαστε γενναιόδωροι άνθρωποι, αλλά δεν θέλουμε να πληρώσουμε περισσότερα από όσα είναι απαραίτητο", είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Marcus Engman, Διευθυντής Σχεδίασης όλων των καταστημάτων της Ikea, και μιλώντας στο περιθώριο του ίδιου ντοκιμαντέρ που θα ετοιμαζόταν τότε για τη σουηδική τηλεόραση.

  Άλλωστε, ο ίδιος ήταν το πρότυπο και ο συντάκτης του κώδικα δεοντολογίας που οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποκαλούν "Αγία Γραφή Ikea»- με βασικό του, απαράβατο κανόνα μεταξύ άλλων, ότι «η σπατάλη πόρων είναι μια θανάσιμη αμαρτία» και «ένα από τα μεγαλύτερα δεινά της ανθρωπότητας", οπότε μπορεί να γίνει κατανοητό το πραγματικό κίνητρο ζωής του αγοριού που μεγάλωσε πουλώντας σπίρτα από τα 5 του μόλις χρόνια.

Πού θα καταλήξει η τεράστια περιουσία του ιδρυτή των Ikea
Οι κληρονόμοι του Kamprad δεν θα έχουν άμεσο έλεγχο της επιχείρησης. Κληρονομούν μία πιο «φτωχή» περιουσία που προέρχεται από τον οικογενειακό όμιλο Ikano, μία σειρά χρηματοοικονομικών, κατασκευαστικών και κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων αλλά και εταιριών λιανικού εμπορίου, συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων το 2016.

  Όσον αφορά στην Ikea, έχει δοθεί αλλού ο έλεγχος των καταστημάτων και αλλού του εμπορικού σήματος. 


Ειδικότερα, τα περισσότερα καταστήματα Ikea ανήκουν στο Ίδρυμα Stichting Ingka,
έναν ολλανδικό οργανισμό με καθορισμένο στόχο τις δωρεές σε φιλανθρωπίες και την «υποστήριξη της καινοτομίας» στο design, σύμφωνα με το καταστατικό του.

  Το πλάνο που σχεδιάστηκε από τον Kamprad τη δεκαετία του 1980, εξασφαλίζει πως η εταιρία με έδρα τη Σουηδία, παραμένει εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας.

  Τα εμπορικά σήματα, το brand και το concept της εταιρίας τέθηκαν υπό τον τελικό έλεγχο του Ιδρύματος Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου η θυγατρική, η Inter Ikea, είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος (franchisor) της Ikea.  

«Το Interogo διοικείται από ένα Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποτελούμενο από τουλάχιστον δύο μέλη, και ένα Εποπτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από επτά μέλη» ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του ιδρύματος, προσθέτοντας πως τα μέλη της οικογενείας Kamprad στα Εποπτικά Συμβούλια «ήταν και θα είναι πάντοτε μειοψηφία».

  Σημειώνεται ακόμα πως παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka είναι μόνο εν μέρει φιλανθρωπική. Το καταστατικό του επιτρέπει την επανεπένδυση των κερδών στην εταιρία, σύμφωνα με τον Per Heggenes, διευθύνοντα σύμβουλο του Ikea Foundation.

Το ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης του εαυτού του, οπότε κανένα από τα μέλη της οικογένειας Kamprad δεν έχει μετοχές.   Η παραπάνω διάρθρωση σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει πως η Ikea, με τη σημερινή της μορφή, θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά τον θάνατο του ιδρυτή της.

  Ειδικοί υποστηρίζουν πως η έμφαση έχει δοθεί στη συνέχιση, καθιστώντας αδύνατο για ένα μόνο άτομο, είτε πρόκειται για κάποιον διευθυντή, είτε για έναν κληρονόμο, να αναλάβει τον έλεγχο μετά τον θάνατο του Kamprad.  

Ο Δείκτης Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg είχε αποδώσει την περιουσία στον Kamprad, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως ιδρυτή που διατηρεί τον έλεγχο ολόκληρης της δομής.

Ο Heggenes είχε δηλώσει στο Bloomberg το 2012 πως ο Kamprad «δεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα. Αυτό είναι σαφές από τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε την ιδιοκτησία (της εταιρίας)». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr