Ποια είναι η σκοτεινή πλευρά της αισιοδοξίας;
Η επίμονη αισιοδοξία είναι ένα χαρακτηριστικό που αναπτύσσουν πολλοί άνθρωποι επειδή τους βοηθά να περάσουν και να ανακάμψουν από τις αποτυχίες που αντιμετωπίζουν.
Αλλά η αισιοδοξία έχει και τη σκοτεινή πλευρά της. Μπορεί να σε κάνει να μη βλέπεις την πραγματικότητα. Κοιτάζεις τα πράγματα μονίμως από μια θετική σκοπιά που είναι δύσκολο να φανταστείς ότι τα πράγματα πηγαίνουν στραβά.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να προσπαθείς και να ελπίζεις για κάτι που δεν έχει νόημα. Φαντάσου κάποιον που βρίσκεται σε μια τοξική σχέση να πιστεύει πως όλα θα πάνε καλά και να διακατέχεται από μια επίμονη αισιοδοξία. Θα καταλήξει δυστυχής και θα είναι αργά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι κάποιος επιχειρηματίας που ενώ βλέπει πως η επιχείρησή του δεν πάει καλά και χάνει χρήματα από την αισιοδοξία του πως όλα κάποτε θα φτιάξουν με μαγικό τρόπο, στο τέλος τα χάνει όλα.
Στην εργασία, η υπέρμετρη αισιοδοξία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ ο αισιόδοξος μπορεί να εμπνεύσει, μπορεί και να καταπνίξει τις δημιουργικές φωνές των συναδέλφων, αφού δεν ακούει τις αμφιβολίες τους.
Για πολλά χρόνια έχουμε ακούσει πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από τους απαισιόδοξους. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ζουν περισσότερο και είναι καλύτεροι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα δεν είναι η αισιοδοξία, αλλά η αποφυγή των άσχημων νέων μέσω αυτής της υπέρμετρης αισιοδοξίας.
Μέσα στα άσχημα είναι πιθανό να υπάρχουν κρίσιμες πληροφορίες που ενημερώνουν για την κατάσταση, επηρεάζουν κάποια αποτελέσματά και παρέχουν οδηγίες για τα επόμενα βήματα.
Όμως τα γεγονότα είναι μόνο γεγονότα, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Η προσέγγισή με αισιοδοξία ή απαισιοδοξία είναι κάπως άσχετη με τα γεγονότα, αλλά είναι μόνος αντίκτυπος που έχει σε εσένα. Επηρεάζει την αντίδρασή σου και την ψυχολογία σου, αλλά δεν αλλάζει το πώς είναι τα πράγματα, σύμφωνα με την tsemperlidou.gr.
Η αισιοδοξία μπορεί να καλύψει την τρέχουσα κατάσταση και να σε αποπροσανατολίσει από το να δεις τα πράγματα όπως είναι πραγματικά.
Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Φυσικά το να είσαι αισιόδοξος έχει πολλά οφέλη. Όμως, το να είσαι υπέρμετρα αισιόδοξος σε φέρνει στο άλλο άκρο. Χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα.
Μέτρον άριστον λοιπόν!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr