Ε ψιτ, λάτρεις τους πορνό... το νου σας! Έρευνα "προδίδει" τους ψηφιακούς κίνδυνους που παραμονεύουν στα ροζ sites
Όλα όσα αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα της Kaspersky Lab για τους κινδύνους του διαδικτύου μα και τους τρόπους που μπορεί κανείς να προστατευθεί.
Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας με τίτλο «Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες» είναι ότι το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών κατά τη διάρκεια του 2017, δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν πορνογραφικό περιεχόμενο ως καμουφλάζ.
Διερευνώντας το πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους, διαπιστώθηκε ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων γίνεται σε mobile συσκευές.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντόπισαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να κρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.
Η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα το 51% των ενήλικων επισκέπτεται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ξοδεύοντας 21 λεπτά ανά επίσκεψη σερφάροντας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες, που ισοδυναμούν με πάνω από 4 ημέρες τον χρόνο, κοιτάζοντας αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.
Το 66% των ενηλίκων έχει «κολλήσει» κάποιον ιό κατά την περιήγησή του σε αυτές τις ιστοσελίδες, το 5% δηλώνει ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, ενώ το 7% θεωρεί ασφαλή την πλοήγηση από smartphones και tablets, επειδή πιστεύει ότι αυτές δεν μπορούν να μολυνθούν.
Πώς μολύνεται, όμως, η συσκευή κάποιου χρήστη; Κατά το «κατέβασμα» μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να «μολυνθούν» με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη «μόλυνση», αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωσή του.
Τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται συχνά με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων.
Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και, συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα συνήθως συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.
Πως μπορείτε να προστατευθείτε:
- Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συχνά δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες με σκοπό τη «μόλυνση» των θυμάτων με κακόβουλο λογισμικό.
- Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές, ακόμη και αν σας υπόσχονται πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναζητάτε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε επίσημες εφαρμογές από επίσημες πηγές, όπως το Google Play.
- Αποφύγετε να αγοράζετε χακαρισμένους λογαριασμούς σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Είναι παράνομο και οι λογαριασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί μέχρι τη στιγμή που θα τους έχετε αγοράσει.
- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση διαδικτυακής ασφάλειας ικανή να προστατεύει όλες τις συσκευές σας από οποιοδήποτε είδος ψηφιακής απειλής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr