Ένα εντυπωσιακό γλυκό για το Πασχαλινό τραπέζι! Λαχταριστό κανταΐφι με κρέμα από την Ντίνα Νικολάου

Εκμέκ κανταΐφι, μεγαλειώδες, λαχταριστό, γλύκισμα για ιδιαίτερες περιστάσεις. 

Υλικά

Για την κρέμα

650 ml γάλα

125 γρ. ζάχαρη

70 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

1 κουτάκι σκόνη βανίλιας

ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Για τη σαντιγί

400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη βάση

100 γρ. κανταΐφι

60 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Για το σιρόπι

100 γρ. ζάχαρη

200 ml νερό

χυμός από ½ λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το μίξερ αλλά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό. Το αδειάζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.Για τη σαντιγί: Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και σφικτή σαντιγί.Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι (ή ένα μέτριο πυρίμαχο οβάλ σκεύος). Απλώνω εκεί το κανταΐφι και το αραιώνω λιγάκι με τα χέρια μου για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα. Το περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνω το κανταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει. Το βγάζω από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω για 5 λεπτά.

Συναρμολόγηση: Μεταφέρω το σιροπιασμένο κανταΐφι σε ένα μικρό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 20 – 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζω στο κέντρο του ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 20 – 22 εκ.
Απλώνω στη βάση το σιροπιασμένο κανταΐφι και αδειάζω από πάνω την κρέμα. Ισιώνω την επιφάνεια και απλώνω εκεί τη σαντιγί, ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλω, τη βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζω ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια της κρέμας). Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ξεφορμάρω το γλυκό (δηλαδή ανοίγω τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού ή απλώς ανασηκώνω το τσέρκι) και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα. Σερβίρω αμέσως.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr