Έχετε αϋπνίες; Κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ γιατί...
Πως σχετίζεται η αϋπνία με τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, παρατήρησαν ότι τα άτομα που στερούνται για ένα βράδυ τον ύπνο παρουσιάζουν άμεση και σημαντική αύξηση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, βασικού χαρακτηριστικού της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η πρωτεΐνη μαζεύεται ανάμεσα στους νευρώνες και σχηματίζει πλάκες που εμποδίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο Δρ Εχσάν Σόκρι-Κοτζόρι και οι συνεργάτες του έφτιαξαν ένα πειραματικό σκηνικό ώστε να μετρήσουν ακριβώς την επίδραση της ανεπάρκειας ύπνου στα επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ανθρώπων.
Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academies of Sciences.
Ζήτησαν από 20 υγιή άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικών διαταραχών να περάσουν δύο νύχτες στο εργαστήριο. Το ένα βράδυ αφέθηκαν να κοιμηθούν και το άλλο έπρεπε να μείνουν ξύπνοι, ενώ μετά από κάθε νύχτα οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις για να καταγράψουν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η στέρηση του ύπνου σχετιζόταν με σημαντική αύξηση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συγκριτικά με ένα βράδυ καλού ύπνου.
Επιπλέον το β-αμυλοειδές παρατηρήθηκε αυξημένο σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη, περιλαμβανομένου του ιππόκαμπου και του θαλάμου, που είναι σημαντικός για τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται οι νευρώνες στον εγκέφαλό του συνεχίζουν να λειτουργούν και αυτό με τη σειρά του συντελεί στη συσσώρευση β-αμυλοειδούς. Επίσης, είναι ήδη γνωστό ότι ο ύπνος συντελεί στην εκκαθάριση του εγκεφάλου από τα «απορρίμματα», περιλαμβανομένου και του β-αμυλοειδούς.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι εγκεφαλικοί νευρώνες συρρικνώνονται δημιουργώντας χώρο μεταξύ των κυττάρων ώστε τα απορρίμματα να απορριφθούν πιο εύκολα.
Να σημειωθεί πως και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανεπάρκεια ύπνου και η συσσώρευση β-αμυλοειδούς σχετίζονται, αλλά τα στοιχεία ήταν υπό αμφισβήτηση καθώς είχαν βασιστεί σε αυτοαναφορές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr