Ένα λαχταριστό φαγητό της εποχής! Η Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει ραγού ανοιξιάτικο με άρωμα λεμονιού
Κάθε εποχή έχει το τουρλού της! Η άνοιξη όμως με την αφθονία των λαχανικών και των φρέσκων οσπρίων δίνει τη δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούς με ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας και ό,τι βρούμε στη λαϊκή αγορά.
Υλικά
750 γρ. ανάμεικτα λαχανικά της εποχής*
40 ml ελαιόλαδο
200 ml καυτός ζωμός λαχανικών
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (άνηθος, μάραθος, μαϊντανός, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκος δυόσμος κ.ά.), πολύ ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω όλα τα λαχανικά που επέλεξα και τα κόβω όλα σε μέτρια κομμάτια, όσο γίνεται στο ίδιο μέγεθος (αν χρησιμοποιήσω φρέσκα κουκιά και αρακά τα αφήνω ως έχουν).
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζω όλα μαζί τα λαχανικά που επέλεξα, καθώς και λίγο αλάτι. Τα σοτάρω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά και να μαλακώσουν ελαφρά.
Προσθέτω τον καυτό ζωμό λαχανικών, σκεπάζω καλά την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνω πολύ τη φωτιά, ώστε το υγρό στην κατσαρόλα μόλις που να αναδεύεται. Μαγειρεύω τα λαχανικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (ιδιαίτερα οι πατάτες, αν βάλω). Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και μοιράζω το φαγητό σε πιάτα, μαζί με το ζωμό της κατσαρόλας.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το ξύσμα λεμονιού με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και μοιράζω το μείγμα στα πιάτα. Ραντίζω με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και σερβίρω.
*Φρέσκα πράσινα σπαράγγια, μικρές πατατούλες νέας εσοδείας, κατά προτίμηση βιολογικές, κλωνάρια σέλερι (ή σελινόριζα), φρέσκα άσπρα μανιτάρια, φρέσκα κρεμμυδάκια, φύλλα σπανακιού, σέσκουλου ή μαρουλιού, όλα κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια, ντοματίνια, μικρά και τρυφερά καρότα, φρέσκα κουκιά, φρέσκος αρακάς, μαραθόριζα, μπουκετάκια από μπρόκολο κ.ά.
WHO IS WHO
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr