Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάστηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, τιμώμενο μουσείο για την Ελλάδα

Με τη συμμετοχή καλεσμένων από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ, γιορτάστηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ν. Κηφισιά, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18/5).

Φέτος, το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα  του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ως το Τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό η κα Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), και ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.

Ομιλητές ήταν επίσης η κα Μαρία Ρούσου, επίκ. καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ και η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Οµίλου ΟΤΕ, που μίλησε για τη στρατηγική ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών. 


Το «παρών» στην εκδήλωσαν έδωσαν η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού
της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, ο Διευθυντής Διαβιβάσεων του ΓΕΣ, υποστράτηγος Απόστολος Περβολαράκης, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαπροδρόμου, ο κ. Νεκτάριος Βορρές από το Μουσείο Βορρέ  και άλλοι.

Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στους ανανεωμένους χώρους του Μουσείου Τηλεπικοινωνίων και γνώρισαν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών μέσα από προηγμένες τεχνολογίες και νέα ψηφιακά μέσα.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αξιοποιεί  προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την ξενάγηση των επισκεπτών και τη διάδρασή τους με τα εκθέματα. Κάθε χρόνο, δέχεται πάνω από 14.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Χαιρετισμός Προέδρου και CEO Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ

Κυρία υπουργέ / Κύριε [εκπρόσωπε του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού], 
Κυρία Χατζηνικολάου, 
Κυρίες και κύριοι, 
Καλώς ήλθατε στο Μουσείο μας!
Εκ μέρους των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ και της ομάδας του Μουσείου, ευχαριστώ το ελληνικό τμήμα του ICOM για την επιλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ως το Τιμώμενο Μουσείο για το 2018.
Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς. 
Συνδέεται άμεσα με την κοινωνική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Πιστεύω ότι αν υπάρχει ένας οργανισμός που έχει τη «δικαιοδοσία» να μιλήσει  στις νέες γενιές για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αυτός είναι ο Όμιλος ΟΤΕ.
Μέσα από τα δίκτυά μας, έχουν μεταφερθεί ειδήσεις και ντοκουμέντα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας.
Πολλές γενιές ανθρώπων έχουν μοιραστεί τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους μέσα από τις τηλεφωνικές μας γραμμές.      
Τηλεγραφήματα, τηλεόραση, internet, κινητή τηλεφωνία, οπτικές ίνες, δορυφόροι. Όλη η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας βήμα-βήμα, βρίσκεται σήμερα στις συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών.   
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ φιλοξενεί πάνω από 3.400 αντικείμενα και 25.000 σπάνια ιστορικά αρχεία: 
Έχουμε τηλεφωτογραφίες από τα σημαντικά πολιτικά, αθλητικά και διεθνή γεγονότα της περιόδου από το 1949 έως το 1988. Οι εφημερίδες της εποχής χρησιμοποιούσαν το πρωτοποριακό, τότε, φαξ φωτογραφιών του ΟΤΕ για να παίρνουν φωτογραφίες από τα διεθνή ή τοπικά πρακτορεία.

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, βρίσκεται το πρώτο στούντιο τηλεόρασης, που δημιούργησε ο ΟΤΕ για τις δικές του ανάγκες σε τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Από αυτό το στούντιο βγήκαν στον αέρα οι πρώτες εκπομπές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης τη δεκαετία του ’60.

Στις Συλλογές του Μουσείου, θα βρείτε τηλεγραφήματα από τα πρώτα βήματα της τηλεγραφίας στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά, μας ταξιδεύουν πίσω στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο εμπορικός κόσμος στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αλλά και το μοντέλο του πρώτου καλωδιακού πλοίου του ΟΤΕ, του «Θαλή του Μιλήσιου», που πόντιζε υποβρύχια καλώδια, ώστε να συνδεθεί τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Μέσω της τεχνολογίας Virtual Reality, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του πλοίου, που σήμερα είναι αγκυροβολημένο στο Φάληρο. 
Όλα αυτά, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της χώρας. Ήταν χρέος μας να τα διασώσουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. 
Πολλά από τα εκθέματα που θα βρείτε στο Μουσείο, έχουν έρθει στο φως χάρη στην φροντίδα και την αγάπη των εργαζομένων μας.
Εξάλλου, η ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι άρρηκτα δεμένη με τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ. Τους ανθρώπους μας που με τις γνώσεις, το πάθος και τον ζήλο τους, φρόντιζαν και φροντίζουν την επικοινωνία μας, κάνοντάς την καλύτερη. 
Αυτό το πάθος για γνώση και πρόοδο, θέλουμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές.  
Γι’ αυτό το μουσείο μας είναι σχεδιασμένο με τα παιδιά στο επίκεντρο. Τα 14 χιλιάδες παιδιά που κάθε χρόνο περνούν τις πόρτες του. 
Έχουμε υιοθετήσει νέους, ψηφιακούς τρόπους ξενάγησης, με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το Augmented Reality και το Virtual Reality και σχεδιάζουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να κάνουμε την εμπειρία των παιδιών στο μουσείο μας ακόμη πιο δημιουργική και εποικοδομητική.
Κυρίες και κύριοι, 
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αναδεικνύει τη σημασία των νέων τεχνολογιών για τα Μουσεία και το μέλλον τους.
Έχουμε μπει σε μία νέα εποχή. Την ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον πολιτισμό μας παγκόσμιο. Προσβάσιμο σε όλους. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που οργανώνονται οι πολιτιστικοί οργανισμοί. 
Είμαι περήφανος που το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ακολουθεί ήδη το νέο ρεύμα. 
Όμως οι τεχνολογίες αλλάζουν συνολικά τον τρόπο που συγκροτούνται οι σύγχρονες κοινωνίες. Τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που επικοινωνούμε. 
Στον Όμιλο ΟΤΕ θέλουμε να είμαστε ο πρωταγωνιστής των τεχνολογικών εξελίξεων στην Ελλάδα, φορέας αλλαγής και προόδου.        
Όραμά μας είναι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.
Για να πάμε μπροστά, πρέπει να ξέρουμε από πού ερχόμαστε. Πεποίθηση μου είναι ότι κανένας λαός δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν γνωρίζει την ιστορία του, τη διαδρομή του από το χθες στο σήμερα.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών φωτίζει ένα μέρος της δικής μας διαδρομής. Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, μπορούμε να δούμε πώς έχουμε φτάσει έως εδώ. Και να φανταστούμε πόσο μακριά έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε.  

Σας ευχαριστώ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr