Βαθύς καθαρισμός προσώπου στο σπίτι με απλά βήματα: Πίλινγκ, μάσκες, ενυδάτωση
Απλές κι εύκολες συμβουλές για να περιποιείστε μόνες σας το πρόσωπο.
Ο καθαρισμός προσώπου είναι μια από τις συνήθειες που δεν πρέπει να παραμελούμε. Διατηρεί την επιδερμίδα καθαρή, λεία, λαμπερή και υγιή, γεγονός που βοηθάει στη νεανική όψη, απομακρύνοντας το σμήγμα από τους φραγμένους πόρους του δέρματος.
Κάνοντας λοιπόν έναν καθαρισμό προσώπου απομακρύνετε όλους τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιδερμίδα, καθώς και τα μαύρα στίγματα.
Πρόκειται για μια συνήθεια στην περιποίηση προσώπου που έχει βήματα τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και σε εβδομαδιαία ή μηνιαία. Ο συνδυασμός αυτών των βημάτων οδηγεί στην διατήρηση του προσώπου καθαρού και έτοιμου να αναζωογονηθεί. Προλαμβάνει την ακμή, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ παράλληλα βοηθά στην ομοιόμορφη εφαρμογή των καλλυντικών και στην καλύτερη απορρόφηση των ευεργετικών συστατικών τους.
Ο καθαρισμός προσώπου, όπως γράφει το beautetinkyriaki.gr, μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι με φυσικά υλικά και έτοιμα προϊόντα του εμπορίου, όσο και από έναν αισθητικό ή δερματολόγο.
Βαθύς καθαρισμός προσώπου στο σπίτι με φυσικά υλικά:
Για να καθαρίσετε σωστά το πρόσωπο σας στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από βήματα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
1. Καθαρισμός επιδερμίδας – Πλύσιμο:
Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό κατά την διάρκεια του βραδινού σας ύπνου, διότι εκείνες τις ώρες αναζωογονείται και αναπλάθεται. Επομένως, αφιερώστε λίγα λεπτά για την περιποίηση του προσώπου σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, πλένοντας το καλά με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού. Αν αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για το κατάλληλο σκεύασμα.
Αποφύγετε το σαπούνι, διότι τείνει να ξηραίνει την επιδερμίδα, χωρίς να την καθαρίζει σε βάθος. Και βέβαια μην ξεχνάτε πως το πλύσιμο του προσώπου πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια, έτσι ώστε να μην μεταφέρονται τα μικρόβια των χεριών στο πρόσωπο.
Στη συνέχεια ξεπλυθείτε κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ με χλιαρό προς ζεστό νερό, όχι καυτό, για να απομακρύνετε όλες τις τοξίνες.
Αν δεν έχετε σκοπό να συνεχίσετε τον ολοκληρωμένο σπιτικό καθαρισμό προσώπου και απλά κάνετε ένα καθημερινό βραδινό πλύσιμο, τότε μπορείτε, μετά το ζεστό νερό, να ρίξετε λίγο κρύο για σύσφιξη των πόρων αλλά και για να μικρύνουν.
Τέλος, σκουπιστείτε ταμποναριστά με μια καθαρή και μαλακή πετσέτα.
2. Καθαρισμός προσώπου με ατμό:
Ένα βήμα απαραίτητο για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου σμήγματος είναι το ατμόλουτρο. Πρόκειται για μια μέθοδο που θα σας βοηθήσει να ανοίξετε τους πόρους του δέρματος και να κάνετε πιο βαθύ καθαρισμό προσώπου. Παράλληλα γίνεται αποτοξίνωση και απολέπιση της επιδερμίδας. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά – Μια φορά το μήνα είναι υπεραρκετή, αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα χαλάρωσης της επιδερμίδας.
Ο καθαρισμός προσώπου με ατμό στο σπίτι, ή από κάποιον ειδικό, είναι κατάλληλος για κάθε τύπο δέρματος. Εκείνοι που θα πρέπει όμως να τον αποφεύγουν είναι όσοι έχουν τάση δύσπνοιας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κλασσικό ατμόλουτρο με κομπρέσες εμποτισμένες με το μείγμα του.
Ο κλασσικός τρόπος για ατμόλουτρο είναι αυτός της κατσαρόλας με το βραστό νερό, ωστόσο υπάρχουν και συσκευές σάουνας προσώπου.
Καθίστε με το πρόσωπο πάνω από την κατσαρόλα με το βραστό νερό ή την σάουνα σε απόσταση 30-40 εκατοστών και κλείστε τα μάτια σας. Έπειτα, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας προκειμένου να εγκλωβίσετε τον ατμό και μείνετε σε αυτή τη θέση για 5-8 λεπτά.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, τοποθετήστε στο βραστό νερό χαμομήλι, λεβάντα ή θυμάρι, τα οποία είναι ιδανικά για κάθε τύπο δέρματος. Σε περίπτωση που κάνετε καθαρισμό προσώπου σε λιπαρή επιδερμίδα, προσθέστε λεβάντα, μέντα, αχιλλέα ή εσάνς τριαντάφυλλου. Ενώ για μια ξηρή επιδερμίδα, βάλτε μέσα στο βραστό νερό χαμομήλι, αποξηραμένα ροδοπέταλα ή άνθη πορτοκαλιάς.
Μετά σκουπίστε απαλά με ένα χαρτομάντιλο ή με δίσκους ντεμακιγιάζ το πρόσωπο σας για να αφαιρέσετε την υγρασία.
Σε αυτό το στάδιο, η αισθητικός εφαρμόζει απαλές κινήσεις με τα δάχτυλα της και αφαιρεί το συσσωρευμένο σμήγμα. Αν γνωρίζετε την τεχνική μπορείτε να το κάνετε. Αν όχι, καλό θα είναι να το αποφύγετε, για να μην προκαλέσετε τραυματισμούς στο πρόσωπο σας και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των ταινιών για τα μαύρα στίγματα.
3. Απομακρύνετε τα μαύρα στίγματα:
Για να καθαρίσετε το πρόσωπο σας από τα μαύρα στίγματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σπιτικές, είτε να χρησιμοποιήσετε μια peel off μάσκα προσώπου. Οι peel off μάσκες είναι αυτές που στεγνώνουν, δημιουργούν μια μεμβράνη και αφαιρούνται ξεφλουδίζοντας τις. Τραβώντας την μεμβράνη αυτή, βγάζετε και τα μαύρα στίγματα που έχουν κολλήσει επάνω της.
4. Πίλινγκ προσώπου:
Η απολέπιση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μια φορά την εβδομάδα διατηρεί την επιδερμίδα του προσώπου καθαρή, λεία και λαμπερή. Επιλέξτε ένα προϊόν κατάλληλο για το πρόσωπο ή δημιουργήστε το δικό σας peeling προσώπου.
Χρησιμοποιήστε το για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά και για να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας παράλληλα τις λεπτές γραμμές. Γενικά το peeling είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη όσον αφορά την περιποίηση προσώπου.
5. Καθαρισμός με μάσκες προσώπου:
Μετά το πίλινγκ σειρά έχει η εφαρμογή μιας μάσκας προσώπου, η οποία θα προσφέρει στην επιδερμίδα σας αυτό που χρειάζεται. Υπάρχουν μάσκες ενυδατικές, καταπραϋντικές, συσφικτικές κλπ. Όλες τους περιέχουν ευεργετικά για το δέρμα συστατικά που το θρέφουν σε βάθος και το αναζωογονούν. Επιλέξτε την ιδανική για τις ανάγκες σας και εφαρμόστε τη σε όλο το πρόσωπο ή το λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των χειλιών και των ματιών.
Η εφαρμογή της μάσκας με τα δάχτυλα είναι προτιμότερη, διότι έτσι το προϊόν παίρνει γρηγορότερα την θερμοκρασία της επιδερμίδας.
Αν χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη μάσκα του εμπορίου, ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης της. Αφήστε τη να δράσει όση ώρα αναγράφει η συσκευασία και αποφύγετε τις συσπάσεις του προσώπου για να μην σπάσει. Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής, αφαιρέστε ένα μέρος της με ένα βρεγμένο βαμβάκι και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.
Υπάρχουν πάντα όμως και οι σπιτικές μάσκες προσώπου που καθαρίζουν το πρόσωπο με φυσικά συστατικά. Ορισμένες περιέχουν λεμόνι, το οποίο έχει αντισηπτικές και λευκαντικές ιδιότητες, κάποιες βασίζονται στο μέλι που έχει αντιβακτηριδιακές δράσεις και άλλες έχουν γάλα που είναι ενυδατικό. Υπάρχουν όμως πολλά φυσικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από την κουζίνα σας για να παρασκευάσετε φυσικές μάσκες προσώπου.
Αρκετά διαδεδομένος είναι επίσης και ο καθαρισμός προσώπου με ενεργό άνθρακα. Η πιο βασική χρήση του είναι η μαύρη μάσκα, ωστόσο υπάρχουν και σαπούνια ή άλλα καλλυντικά προϊόντα που τον περιέχουν.
6. Ενυδάτωση:
Το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα για τον καθημερινό καθαρισμό και την περιποίηση προσώπου είναι η ενυδάτωση. Ένα αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι μόνο ξηρό, αλλά και θαμπό, άτονο, με κουρασμένη όψη. Μην αμελείτε να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας κάθε βράδυ και πρωί, εφαρμόζοντας ειδικά προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο δέρματος και την ηλικία σας, έτσι ώστε να καλύψετε όλες τις ανάγκες. Πέρα από την ενυδατική κρέμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα σέρουμ και μια λοσιόν κατάλληλη για εσάς.
Απλώστε λοιπόν τα ενυδατικά καλλυντικά σε λαιμό, πρόσωπο και μάτια με απαλές κυκλικές και ανοδικές κινήσεις.
Καθαρισμός προσώπου από δερματολόγο:
Πέρα από τον βαθύ καθαρισμό προσώπου στο σπίτι με φυσικά υλικά και προϊόντα του εμπορίου, υπάρχουν και μέθοδοι που εφαρμόζονται από τον δερματολόγο.
Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το χημικό πίλινγκ, η δερμοαπόξεση με κρυστάλλους ή διαμάντι και ο καθαρισμός με υπερήχους.
Το χημικό πίλινγκ είναι μια μέθοδος βαθύ καθαρισμού και ανάπλασης της επιδερμίδας που καταπολεμά πολλά δερματικά προβλήματα. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές και οι κηλίδες – πανάδες μειώνονται αισθητά μετά την εφαρμογή του. Ωστόσο, είναι ένας βαθύς καθαρισμός προσώπου ο οποίος έχει μια περίοδο ανάρρωσης που συνοδεύεται από ξεφλούδισμα, ερεθισμό και κοκκινίλα.
Η δερμοαπόξεση από την άλλη, δηλαδή ο καθαρισμός προσώπου με κρυστάλλους ή διαμάντι, είναι μια μη επεμβατική μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που χαρίζει σε ένα πρόσωπο νεανική, λεία και λαμπερή όψη. Αντιμετωπίζει την ακμή, τις κηλίδες, τις πανάδες και τα σημάδια γήρανσης.
Οι δερματολόγοι πολλές φορές έχουν πακέτα και προσφορές για καθαρισμό προσώπου με όλες τις μεθόδους. Επειδή όμως ο καθαρισμός προσώπου από δερματολόγο είναι εξατομικευμένος, η τιμή του καθορίζεται από το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και την περιοχή που θα εφαρμοστεί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr