Τα φυτά με άνθη εμφανίστηκαν πριν από 245 εκατ. χρόνια, 100 εκατ. χρόνια νωρίτερα από όσο γνωρίζαμε ως τώρα

Τα ανθοφόρα φυτά είναι πιθανό να είναι πολύ αρχαιότερα από ό,τι πιστευόταν ως τώρα, σύμφωνα με νέα ευρήματα από Ελβετούς επιστήμονες. Η ανακάλυψη τοποθετεί κατά τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια πιο πίσω στο παρελθόν την εμφάνιση αυτών των φυτών που ομόρφυναν τον πλανήτη με τα λουλούδια τους.

Τα ανθοφόρα φυτά είναι πιθανό να είναι πολύ αρχαιότερα από ό,τι πιστευόταν ως τώρα, σύμφωνα με νέα ευρήματα από Ελβετούς επιστήμονες. Η ανακάλυψη τοποθετεί κατά τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια πιο πίσω στο παρελθόν την εμφάνιση αυτών των φυτών που ομόρφυναν τον πλανήτη με τα λουλούδια τους.


 
Μέχρι σήμερα, η εμφάνιση των φυτών με άνθη τοποθετείτο στην Πρώιμη Κρητιδική Περίοδο πριν από περίπου 140 έως 150 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, τα πρώτα φυτά αυτού του είδους, τα λεγόμενα και αγγειόσπερμα, εμφανίστηκαν κατά τη Μέση Τριασική Περίοδο, πριν από 252 έως 243 εκατ. χρόνια (ή και ακόμα πιο νωρίς), δηλαδή περίπου την εποχή που στη Γη περπάτησαν οι πρώτοι δεινόσαυροι, όπως γράφει το kerdos.gr.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβοτανολογίας Πέτερ Χόχουλι του Παλαιοντολογικού Ινστιτούτου και Μουσείου του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανικής "Frontiers in Plant Science", σύμφωνα με το BBC, έκαναν την ανακάλυψή τους μελετώντας δύο πυρήνες υπεδάφους που ήρθαν στο φως μετά από γεωτρήσεις στη βόρεια Ελβετία.
 
Τα αγγειόσπερμα είναι στην εποχή μας τα πιο πολυάριθμα και ποικιλόμορφα φυτά με σπόρους στη Γη. Κάθε κόκκος γύρης που παράγουν, περιέχει το αναγκαίο για την αναπαραγωγή τους κύτταρο.
 
Τα ανθοφόρα φυτά αποτέλεσαν την τελευταία κατηγορία φυτών που εμφανίστηκαν στη Γη και έγιναν κυρίαρχα πριν από περίπου 90 εκατ. χρόνια. Η εμφάνισή τους είχε χαρακτηριστεί από τον Δαρβίνο «ένα απαίσιο μυστήριο». Μέχρι σήμερα το μυστήριο της καταγωγής τους παραμένει, αν και πιστεύεται ότι πιθανότατα εξελίχτηκαν από εξαφανισμένα σήμερα φυτά, που δεν έβγαζαν άνθη, συγγενικά των σημερινών κωνοφόρων.
 
Τα αρχαιότερα ίχνη αυτών των προγόνων των σημερινών ανθοφόρων φυτών είναι κόκκοι γύρης, οι οποίοι απολιθώνονται πιο εύκολα από τα φύλλα και τα άνθη. Οι Ελβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθωμένους κόκκους γύρης που μοιάζουν πολύ με τη γύρη των αρχαιότερων ανθοφόρων φυτών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, αλλά είναι κατά πολύ παλαιότεροι.
 
Πολλές έρευνες έχουν επιχειρήσει να υπολογίσουν την καταγωγή και ηλικία των ανθοφόρων φυτών με τη χρήση μοριακών- γενετικών δεδομένων, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα επιστημονική ομοφωνία και οι σχετικές εκτιμήσεις ποικίλουν ότι η αρχή έγινε κάπου ανάμεσα στην Τριασική και την Κρητιδική Περίοδο. Η νέα ανακάλυψη ενισχύει την αρχαιότερη εκδοχή.
 
«Πιστεύουμε ότι πλέον και οι πιο επιφυλακτικοί επιστήμονες θα πειστούν ότι τα ανθοφόρα φυτά εξελίχτηκαν πολύ πριν την Κρητιδική Περίοδο», δήλωσε ο Πέτερ Χόχουλι. Για το κενό που μεσολαβεί χωρίς ίχνη φυτικών απολιθωμάτων, μεταξύ των 250 και 140 εκατ. ετών, όπως είπε, είναι θέμα χρόνου να βρεθούν περισσότερα ευρήματα.
 
Η δομή της αρχαίας γύρης δείχνει ότι εκείνα τα φυτά επικονιάζονταν (γονιμοποιούνταν) από έντομα, πιθανότατα σκαθάρια, καθώς οι μέλισσες θα αργούσαν ακόμα άλλα 100 εκατ. χρόνια, εωσότου εμφανιστούν στο προσκήνιο. Επίσης η ανάλυση της γύρης δείχνει ότι πριν από 250 εκατ. χρόνια το κλίμα στην Ελβετία και γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη ήταν, αντίθετα με σήμερα, πολύ θερμό και ξηρό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr