Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό: Πεντανόστιμα καλαμαράκια με πικάντικη σάλτσα από τον Άκη
Θα σας ξετρελάνουν!
Υλικά
Για το καλαμάρι
500 γρ. καλαμάρι
αλεύρι, για το πανάρισμα
αλάτι
πιπέρι
σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα
80 γρ. γλυκιά σάλτσα τσίλι
100 γρ. μέλι
½ κ.γ. σησαμέλαιο
λίγο θυμάρι, ψιλοκομμένο
ξύσμα από ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το καλαμάρι και το κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη σάλτσα τσίλι, το μέλι, το σησαμέλαιο, το θυμάρι, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα δαχτυλίδια από τα καλαμάρια (1 τη φορά) μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν με το μείγμα.
Ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο 3 εκ. βάθος σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα δαχτυλίδια για 1-2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε ρίχνοντας τη σάλτσα πάνω από τα καλαμάρια ή μέσα σε ένα μπολ στο κέντρο του πιάτου. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr