«Έτσι βίωσα την πρώτη φορά ως οδηγός» - Τι δήλωσε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία για την ημέρα που επετράπη στις γυναίκες να πιάσουν τιμόνι
Με απόφαση του Βασιλιά Σαλμάν.
Τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24ης Ιουνίου συντελέστηκε μία αλλαγή στη Σαουδική Αραβία, καθώς τότε επετράπη στις γυναίκες να οδηγήσουν.
Η πρώτη γυναίκα οδηγός στο Ριάντ, η δημοσιογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, περιγράφει την εμπειρία της.
«Ήταν Σάββατο 23 Ιουνίου, περίμενα με αγωνία να έρθουν τα μεσάνυχτα. Η ζωή στη Σαουδική Αραβία σήμερα αλλάζει, σκεφτόμουν. Οι γυναίκες κάνουμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τονίζει: «Φόρεσα κατάλευκη αμπάγια, και μία κατάλευκη μπούρκα (ισλαμική μαντήλα), χωρίς όμως να κρύψω το πρόσωπό μου, μπήκα στο κατάλευκο αυτοκίνητό μου και οδήγησα στους τεράστιους αυτοκινητόδρομους του Ριάντ, ακριβώς ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 24 Ιουνίου, που επιτρεπόταν πλέον και επίσημα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν αυτοκίνητο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Ο κόσμος με χειροκροτούσε, άλλοι με φώναζαν "άγγελο της Σαουδικής Αραβίας με τα άσπρα" και εγώ αισθανόμουν απόλυτη ευτυχία. "Τα καταφέραμε" σκέφτηκα».
Οι γυναίκες, μέχρι πρότινος, μετακινούνταν με οδηγό κι η Αλ Μόγκρεν επισημαίνει το κόστος: «Ήταν πολυέξοδο να έχεις πάντα οδηγό, ή να είσαι αναγκασμένη να περιμένεις τον σύζυγο ή τον πάτερα σου ή τα αδέρφια σου να σε μετακινήσουν. Πρώτον, δεν είχαν όλες οι γυναίκες αυτή την οικονομική δυνατότητα και, δεύτερον, χάναμε πολύτιμο χρόνο, κυρίως για να πάμε στο σπίτι μας μετά τη δουλειά. Πολλές φορές χρειαζόταν να περιμένουμε ώρες».
Πώς. όμως, αντέδρασαν οι άνδρες οδηγοί όταν την είδαν στο τιμόνι;
Η ίδια θυμάται: «Οι περισσότεροι άνδρες οδηγοί ήταν ενθουσιασμένοι που έβλεπαν μία γυναίκα επιτέλους να οδηγεί. Κάποιοι κόρναραν χαρούμενοι, κάποιοι άλλοι φώναζαν επιφωνήματα χαράς αλλά και θαυμασμού».
Η απόφαση του Βασιλιά Σαλμάν εντάσσεται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας μιας και πρόσφατα επετράπη κι η λειτουργία των κινηματογράφων.
Η Σαμάρ Αλ Μόγκρεν δηλώνει: «Για να δούμε μία ταινία στο σινεμά ήμασταν αναγκασμένες να ταξιδέψουμε σε ένα άλλο κράτος, εφόσον είχαμε την άδεια του πατέρα ή του συζύγου μας. Έπρεπε μεταφερθούμε σε μία κοντινή χώρα, να πάρουμε αεροπλάνο, να κάνουμε κράτηση θέσης στο σινεμά για να δούμε την ταινία που επιθυμούσαμε. Φανταστείτε πόσο μας κόστιζε για να δούμε απλά μία ταινία. Τώρα μπορούμε να το απολαύσουμε και στη χώρα μας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr