Θέλω να πάω στην Καλαμάτα για 10 μέρες: Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αρχίζει και είναι μοναδικό

Ιστορικό φεστιβάλ - θεσμός.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή.

Στα είκοσι τρία χρόνια παρουσίας του στα Eλληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής αρχής κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων.

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού, τα εργαστήρια και οιδιαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance.

Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του. Σήμερα στα είκοσι χρόνια της πορείας του, ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

24o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 13-22 Ιουλίου 2018

Για δέκα ημέρες, από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της.

Σας περιμένουμε με χαρά να ζήσουμε μαζί μια σημαντική διοργάνωση της Τέχνης, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Με νέο λογότυπο και την καλλιτεχνική σφραγίδα της χορογράφου, χορεύτριας και δασκάλας καλλιτεχνικής του διευθύντριας Λίντας Καπετανέα, θα διεξαχθεί το24ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Για την Λίντα Καπετανέα, κορυφαία χορεύτρια του Βιμ Βαντεκέϋμπους και συνιδρύτρια της ομάδας Rootless Root με της οποίας τις δημιουργίες έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ο χορός είναι τέχνη αφιερωμένη στις αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, ομοίως και το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το οποίο αποσκοπεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του διεθνούς μας φεστιβάλ, από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου στην Καλαμάτα.

Βασικό ζητούμενο της Λίντας Καπετανέα είναι να εδραιωθεί ο διάλογοςτου χορού με όλες τις τέχνες που θα προωθεί τον στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο μέχρι ζωγραφική και street dance, με έργα που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης. H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε δημιουργούς και δασκάλους με πολύπλευρη δραστηριότητα και σε μεγάλους ερμηνευτές που εξερευνούν και δοκιμάζουν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Το 24ο Φεστιβάλ είναι ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρικτικό και δοτικό στους δημιουργούς, ικανό να εμπνεύσει το κοινό σε ηθικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατέσσερις παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, επτά στην Κεντρική Σκηνή και επτά στο ΣτούντιοΟκτώ υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο. Έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο Inhancutilitatem στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού και μία μουσική βραδιά επίσης με ελεύθερη είσοδο. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με δύο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 24ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr