Λαχταριστές φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα BBQ από τον Άκη Πετρετζίκη (Βίντεο)

Απολαυστική συνταγή.

Υλικά:

  • 2 κιλά φτερούγες κοτόπουλου 
  • σάλτσα BBQ

Για την σαλάτα coleslaw

  • 200 γρ. λάχανο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ή ½ μεγάλο
  • 1 καρότο
  • 1/3 κίτρινη πιπεριά
  • 1/3 κόκκινη πιπεριά
  • 2 στικ σέλερι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα

 

Εκτέλεση

Για τις φτερούγες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Τοποθετούμε όλες τις φτερούγες πάνω σε μία σχάρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν το πολύ λίπος (θέλουμε να φύγουν τα περισσότερα λιπαρά από την πέτσα, το “κακό λάδι”). Καλό είναι να έχουμε βάλει ένα ταψί με μια λαδόκολλα από κάτω για να μην πέσουν λάδια στον φούρνο.  Έπειτα από 30 λεπτά βγάζουμε τις φτερούγες από τον φούρνο και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την σάλτσα BBQ και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε η σως να πάει παντού. Αφαιρούμε από το ταψί με την λαδόκολλα το “κακό λάδι” και τοποθετούμε πάλι τις φτερούγες πάνω στη σχάρα. Καλό είναι να βάλουμε ξανά το ταψί με νέα λαδόκολλα από κάτω. Ψήνουμε για ακομά 10-15  λεπτά στον φούρνό ή 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι να πάρουν οι φτερούγες ένα καραμελένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές. Εναλλακτικά τις ψήνουμε στα κάρβουνα, αλείφοντάς τες όλη την ώρα με ένα πινέλο. Για την σαλάτα coleslaw: Ψιλοκόβουμε το λάχανο, το κρεμμύδι, το καρότο, την κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, το σέλερι, τον μαϊντανό (κρατάμε λίγο για το σερβίρισμα), τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να ανακατευτούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις φτερούγες με την σαλάτα coleslaw και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό. 

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr