Καρύδια: Σύμμαχός μας κατά του καρκίνου παχέος εντέρου - Προστατεύουν και την καρδιά
Επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα.
Δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα καρύδια, έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία και στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Nutrition», ο τρόπος με τον οποίο τα καρύδια επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα, ίσως να βρίσκεται πίσω από τα οφέλη τους στην υγεία.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι με τη κατανάλωση καρυδιών αυξάνονται τα μικρόβια που παράγουν βουτυρικό, έναν ωφέλιμο μεταβολιτή του παχέος υγείας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η κατανάλωση καρυδιών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση τριών σημαντικών βακτηρίων: Faecalibacterium, Roseburia και Clostridium (το Faecalibacterium έχει αποδειχθεί ότι συμμετέχει στη μείωση της φλεγμονής σε ζωικά μοντέλα, ενώ τα Clostridium έχουν την ικανότητα να παράγουν βουτυρικό άλας).
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει η διαιτολόγος-διατρολόγος Νάντια Αναγνωστή στο logodiatrofis.gr, βρήκαν ότι η κατανάλωση καρυδιών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δευτερογενών χολικών οξέων. Τα δευτερογενή χολικά οξέα είναι αυξημένα σε άτομα με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κύτταρα της γαστρεντερικής οδού. Συνεπώς, η μείωση τους στο έντερο είναι απαραίτητη για την υγεία μας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr