Μιχάλης Δερτούζος: O Έλληνας διάνοια της τεχνολογίας, γιος ναυάρχου και μιας πιανίστας – Σήμερα τον τιμά η Google (φωτό & βίντεο)
O Eλληνοαμερικανός οραματιστής του Διαδικτύου, Μιχάλης Δερτούζος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της Τεχνολογίας.
Ο Μιχάλης Δερτούζος ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είχε τιμηθεί πολλές φορές για το επιστημονικό του έργο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Όραμά του ήταν να τεθεί η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Από πολύ νωρίς, το 1976, είχε προβλέψει ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 το ένα τέταρτο των αμερικανικών νοικοκυριών θα κατείχε ένα PC.
Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1936. Ο πατέρας του ήταν ναύαρχος του ελληνικού Πολεμικού και η μητέρα του πιανίστρια κονσέρτων κλασσικής μουσικής.
Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας με υποτροφία Fulbright και συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας διδακτορικό στο MIT, και το 1968 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του διάσημου πανεπιστημίου.
Διακρίθηκε για το επιστημονικό του έργο και τέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).
Προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.
Έχοντας κάνει πολλές έρευνες και γράψει πολλά βιβλία ο Δερτούζος αναβάθμισε το Εργαστήριο του MIT, εξελίσσοντας το σε ένα ακμάζον ερευνητικό κέντρο με εκατοντάδες ερευνητές να υλοποιούν καινοτομίες όπως το ARPANET, την κρυπτογράφηση RSA, και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων.
Παράλληλα ο Δερτούζος εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να κάνει το LCS το κέντρο του World Wide Web Consortium (W3C), μια «συμμαχία» εταιρειών με σκοπό την προώθηση, την εξέλιξη και τη διασύνδεση του Παγκόσμιου Ιστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δερτούζος ήταν αυτός που προσέλαβε τον Sir Timothy John Berners-Lee, τον άνθρωπο που εφηύρε το World Wide Web, (www).
Όραμά του, ήταν πάντα ένα Διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο. Η θέση του για μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, σχετίζεται άμεσα με το επόμενο βήμα της ανάπτυξης του Διαδικτύου, το σημασιολογικό ιστό και την «έξυπνη» αναζήτηση.
Ο ίδιος έλεγε ότι οι Έλληνες έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες στη δημιουργία λογισμικού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελληνική βιομηχανία αντίστοιχης αποδοτικότητας με τον τουρισμό, αφού, μάλιστα, στην επινοητικότητα των Ελλήνων προγραμματιστών προστίθεται και το πολύ χαμηλό κόστος εργασίας (ένα προς δέκα) σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Δείτε τον Μιχάλη Δερτούζο μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 1997:
«Κάναμε ένα μεγάλο λάθος 300 χρόνια πριν, όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον ανθρωπισμό… Είναι καιρός να τα επανασυνδέσουμε», είχε δηλώσει το 1997 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American.
Ο Μιχάλης Δερτούζος απεβίωσε στις 27 Αυγούστου του 2001 μετά από πνευμονικό οίδημα, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στην επιστήμη της τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr