Στέργιος Πιτσιόρλας στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια» (Φωτό)
Ο ρόλος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μια σύνθετης στρατηγικής προκειμένου η χώρα να είναι ανταγωνιστική μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα του συνεδρίου Capital+Vision που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το capital.gr.
«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Είμαστε εκτός προγράμματος, προφανώς παραμένουμε μια χώρα με μεγάλο χρέος και θα έχουμε μια αυξημένη εποπτεία. Στη νέα περίοδο έχουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα εμπιστοσύνης το οποίο σταδιακά πρέπει να αποκαταστήσουμε προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία μας» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.
Υπογράμμισε δε, ότι σήμερα η οικονομία της χώρας έχει βελτίωση μικρή, αλλά σαφή. «Έχουμε δείγματα θετικά τα οποία πρέπει να αναδείξουμε. Το γεγονός ότι πετυχαίνουμε κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια, που δεν είναι μεγάλοι αλλά είναι σημαντικοί, δεν είναι αυτό που θέλουμε, δεν είναι αυτό που αρκεί για να αλλάξουμε την εικόνα»
Ο κ. Πιτσιόρλας, στην ομιλία του εκτίμησε ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι παραπάνω από αυτούς που λένε τα επίσημα στοιχεία και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μια σύνθετη στρατηγική. «Απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά. Η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα. Θωρώ ότι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να διαμορφώσουμε όρους πολιτικής σταθερότητας και να πείσουμε για αυτό. Επιδίωξή μας είναι η τετραετία να εξαντληθεί και θεωρούμε αν αυτό γίνει συνείδηση όλων, διαμορφώνει όρους πολιτικής σταθερότητας. Έχουμε συνείδηση των κρίσιμων ορίων που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσουμε μέχρι το τέλος τετραετίας αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας».
Επίσης τόνισε ότι «θα πρέπει να διαχειριστούμε ζητήματα διεθνούς πολιτικής με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και κυρίως με κριτήριο την ενίσχυση της θέσης της χώρας και με κριτήριο τη διαμόρφωση συμμαχιών που μας είναι πολύτιμες σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό. Το κριτήριο το βασικό είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά αυτό προϋποθέτει συμμαχίες».
Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι «θα πρέπει να τονώσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε ένα αίσθημα μεγαλύτερης δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, ένα αίσθημα αποκατάστασης των ακραίων ζημιών που έχει υποστεί προκειμένου να υπάρχει κοινωνική συνοχή που θα στηρίξει το οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα».
Αναφορικά με τις επενδύσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια και επενδύσεις έχουμε και επενδυτικό ενδιαφέρον έχουμε. Ειδικότερα οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν εάν δεν λυθούν χρόνια και δομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να διευκολυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν.
Μιχάλης Μαΐλλης: «Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερες από τους θεσμούς»
Η Ελλάδα αξιολογείται καθημερινά από τις αγορές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εξήλθε των μνημονίων και ίσως η αξιολόγηση αυτή αποδειχθεί αυστηρότερη των θεσμών, τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 8ου Capital + Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και τη διαδικτυακή πύλη capital.gr, με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - Πρώτα βήματα στις Διεθνείς Αγορές», στο οποίο ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο κ. Μαΐλλης σχολίασε ως θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση των «Προγραμμάτων Προσαρμογής», καθώς και τη λήξη των Μνημονίων που χαρακτήρισαν, όπως είπε, μία μακρά και επώδυνη περίοδο 9 ετών, στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αναφέρθηκε, δε, στην εκτέλεση των πολλών και σημαντικών αποκρατικοποιήσεων που υλοποιήθηκαν, όπως επεσήμανε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, στο διάστημα κατά το οποίο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσον η Ελλάδα έλυσε οριστικά τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα της και εξουδετέρωσε όλες εκείνες τις παθογόνες αιτίες που δημιούργησαν και συντήρησαν αυτή την πολυετή κρίση” και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει για μεγάλο διάστημα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των «Αγορών», όπου θα αξιολογείται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η πραγματικότητα δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό. Οι «Αγορές», μπορεί να αποδειχθούν στην πορεία δυσκολότερες και από τους Θεσμούς» συμπλήρωσε, ενώ σχολιάζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό περιβάλλον τόνισε ότι έχει εισέλθει σε μία περίοδο αστάθειας, η οποία δυσκολεύει περαιτέρω την έξοδο της ευάλωτης Ελληνικής Οικονομίας στις «Αγορές».
Η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι η Ελλάδα να κερδίσει, να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των «αγορών», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης και πρόσθεσε ότι προς επίρρωση του σκοπού αυτού «ο Πολιτικός Κόσμος, οι μελλοντικές Ελληνικές Κυβερνήσεις, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους Δανειστές μέτρα, σε βάθος χρόνου, και το κυριότερο, να μην ξαναεπιστρέψουν στις γνωστές καταστροφικές πρακτικές που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δεινή θέση, ιδιαίτερα σε μία προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα».
Αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι, ως φορέας στήριξε διαχρονικά τη λύση του Ελληνικού προβλήματος, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, καθώς και των νέων επενδύσεων, «κυρίως στην παραγωγή Προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας, Καινοτομικών και Εξαγώγιμων Προϊόντων, ούτως ώστε να βοηθηθεί και το Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας». Με συντονισμένες δράσεις, όπως και με τη διατήρηση και ισχυροποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το Επιμελητήριο συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα είναι σύμφωνη με την πρόσφατη εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επανίδρυση Υπουργείου Βιομηχανίας και πρόσθεσε πως «η αποκατάσταση του Παραγωγικού Ιστού της χώρας σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και ένα ΑΕΠ που θα λύσει οριστικά όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα αναστρέψει την πορεία του brain drain, που κατ’ εκτίμηση αριθμεί περίπου 450.000 νέους, οι οποίοι αποτελούν το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr