Vintage: Ποια είναι η ιστορία της κλεμμένης, διαμαντένιας Τιάρας του Πόρτλαντ;

Στις 20 Νοεμβρίου 2018, ανακοινώθηκε η κλοπή της πολύτιμης Τιάρας του Πόρτλαντ, από το Welbeck Estate στο Nottinghamshire.

Η τιάρα έχει πλούσια ιστορία, αφού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελετή της βασιλικής στέψη του 1902. Μετά το θάνατο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1901, η Βρετανία άρχισε τις προετοιμασίες για την πρώτη τελετή στέψης για πάνω από μισό αιώνα.

Πολλοί αριστοκράτες, ανάμεσά τους και ο 6ος Δούκας του Πόρτλαντ, παρήγγειλαν καινούρια κοσμήματα για την περίσταση. Ο Δούκας ανέθεσε στον Καρτιέ να δημιουργήσει μια νέα τιάρα για τη γυναίκα του, Γουίνιφρεντ, την οποία θα φορούσε στην τελετή στέψης στο Westminster Abbey. Το κεντρικό κομμάτι της τιάρας θα ήταν ένα ορθογώνιο πετράδι, το Διαμάντι του Πόρτλαντ, από την οικογενειακή συλλογή.

Ο ρόλος της Γουίνιφρεντ στην τελετή ήταν σημαντικός, για αυτό επιβαλλόταν να φοράει μια καινούρια τιάρα: είχε επιλεχθεί ως μία από τις 4 Δούκισσες που θα κρατούσαν το υφασμάτινο θόλο που θα προστάτευε τη Βασίλισσα Αλεξάνδρα, κατά τη διάρκεια της στέψης. Η νέα τιάρα, λοιπόν, θα βρισκόταν στο προσκήνιο και θα έμενε στην ιστορία στους πίνακες των καλλιτεχνών με σκηνές από τη στέψη, αναφέρει το tsemperlidou.gr.


Η Γουίνιφτεντ και η Τιάρα του Πόρτλαντ,
με τις χαρακτηριστικές καμπύλες και τις περίτεχνες διακοσμητικές της λεπτομέρειες, φαίνονται ξεκάθαρα στον πίνακα του Laurits Tuxen από τη στέψη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας.

Η πρώτη εκδοχή της τιάρας, είχε μια συστοιχία διαμαντιών στην κορυφή, τα οποία αργότερα αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκαν σε μια καρφίτσα, η οποία επίσης κλάπηκε.
 Τα διαμάντια φαίνονται ξεκάθαρα στην κορυφή της τιάρας σε αυτή τη φωτογραφία της Γουίνιφρεντ, που τραβήχτηκε την περίοδο της στέψης.

Η τιάρα ήταν από τα αγαπημένα κομμάτια της Γουίνιφρεντ και τη φορούσε σε όλη της τη ζωή, ειδικά την περίοδο που ήταν μέλος της αυλής της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, ως Mistress of the Robes. Αν και αρκετά από τα κοσμήματα της Γουίνιφρεντ δημοπρατήθηκαν μετά τα θάνατό της (συμπεριλαμβανομένης και της ζαφειρένιας τιάρας της), η Τιάρα του Πόρτλαντ πέρασε στα χέρια των απογόνων της, μέχρι που κλάπηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τιάρα και η διαμαντένια καρφίτσα ήταν ανάμεσα σε άλλα εκθέματα στην γκαλερί του Welbeck Estate, το οποίο, για πολλούς αιώνες, αποτελούσε την έδρα του Δούκα του Πόρτλαντ (μέχρι που ο τίτλος σταμάτησε να υπάρχει το 1990). Οι κλέφτες, διέρρηξαν την γκαλερί στις 20 Νοεμβρίου, παραβιάζοντας το συναγερμό και τις ειδικές, γυάλινες προθήκες που φυλάσσονταν να κοσμήματα.

Δυστυχώς, η Τιάρα του Πόρτλαντ ήταν η τελευταία απώλεια σε μια σειρά κλοπών πολύτιμων κοσμημάτων από μουσεία τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2017, μια διαμαντένια τιάρα κλάπηκε από τη συλλογή της Αρχιδούκισσας Χίλντα του Μπάντεν, στο μουσείο Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης. Τον περασμένο Αύγουστο, μια σπείρα έκλεψε κομμάτια της Σουηδικής Βασιλικής συλλογής, από τον Καθεδρικό Ναό  Strängnäs. Οι κλέφτες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr