Ε όχι πιά! Ιδού 4 χρήσιμα κόλπα για να καταλάβεις αν οι άλλοι σου λένε ψέματα!
Ξέρεις κανέναν που να λέει: «Μακάρι να γνωρίσω όσους περισσότερους ψεύτες γίνεται στη ζωή μου» ή «Μου αρέσει να μου λένε ψέματα και να μου υποκρίνονται»;
Γιατί ενώ κανείς δε θέλει το ψέμα και την υποκρισία, αυτά αφθονούν; Αυτό που μπορούμε να μάθουμε, είναι να αναγνωρίζουμε το ψέμα. Πέραν από την παρατήρηση της λεγόμενης «γλώσσας του σώματος» και την εφαρμογή του ενστίκτου σου, υπάρχουν ορισμένα «κόλπα» που μπορούν να σου αποκαλύψουν το ψέμα.
1. Όπου ψέμα… και ερώτηση!
Αν θες να μάθεις να αναγνωρίζεις το ψέμα και δεν ανέχεσαι πραγματικά ακόμη και σε έναν καφέ -με έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρεις και από χθες – να σου λέει παραμύθια, κάνε του ερωτήσεις!
Όχι, δε θα είσαι κακός αν φέρεις σε δύσκολη θέση κάποιον που λέει ψέματα, Συνήθως γενικόλογοι, οι αγαπημένοι μας «εντυπωσιαστές», έχουν μάθει να λένε αυθόρμητα τις εμπειρίες τους και να μην περιμένουν παύση. Η ερώτηση, διακόπτει τον ειρμό του και αναγκάζεται να «σκεφτεί».
Οι άνθρωποι που προτιμούν να παριστάνουν κάποιους άλλους, δε θα μπορέσουν να σου απαντήσουν εύκολα στις ερωτήσεις ή – στην καλύτερη περίπτωση – θα σου απαντήσουν ασυνάρτητα. Αν σου πει π.χ ότι πήγε στο Λονδίνο λίγες μέρες πριν, ρώτα τον τι του έκανε εντύπωση ή αν πήγε σε κάποιο φημισμένο μαγαζί και αν πρόσεξε κάτι σημαντικό εκεί. Ανάφερέ του, εσύ μαγαζιά και τοπία… Θα αρχίσει να μαζεύεται, θα αλλάξει κουβέντα…
2. Κάθε ψέμα και ένας φόβος.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως το ψέμα είναι μέσα του γεμάτο φόβο. Ο φόβος «κρατά συντροφιά» στο ψέμα. Σε περίπτωση που σου έχει καρφωθεί στο μυαλό πως κάποιος γνωστός σου ή φίλος σου, έχει αρχίσει και σου λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο και δεν είσαι σίγουρος, μπορείς να βεβαιωθείς από το πόσο ανασφαλής είναι. Η αλήθεια, χρειάζεται θάρρος. Ακόμη και αν φοράει αγκάθια πολλές φορές, η αλήθεια δεν πρόκειται να σε ξεγελάσει ποτέ.
Κάποιος που την αποφεύγει, σημαίνει πως δε θεωρεί τον εαυτό του ικανό να την αντέξει. Αντί να σου πει πως άργησε να ξεκινήσει και γι’ αυτό σε έκανε να περιμένεις τρία τέταρτα, θα σου πει πως πέτυχε τρακάρισμα στο δρόμο, είχε τρομερή κίνηση κ.τ.λ.
Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθος, δεν έχει τη δύναμη να το κάνει. Αν ξέρεις τον άνθρωπο αυτόν αρκετό καιρό, σκέψου τη γνώμη που έχεις σχηματίσει για αυτόν σε σχέση με το πόσο ανασφαλής είναι, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.
3. Ότι λέει στους άλλους… ίσως τα κάνει και σε σένα.
Όχι, δεν πρόκειται να γίνει πρόταση για υποκλοπή, ούτε για παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας κάποιου ανθρώπου. Αν εκείνος νιώθει άνετα με το να μιλήσει στο τηλέφωνο κοντά μας και όλως τυχαίως απαντά στον άνθρωπο με τις δικαιολογίες που συνήθως λέει και σε μας, (π.χ ότι του έτυχε έκτακτη εργασία και ενώ βρίσκεται μαζί μας σε καφέ) ή βλέπεις να μη σηκώνει το τηλέφωνο την ώρα που χτυπάει σχολιάζοντας «άσε τον δεν πειράζει, τί να του πω τώρα;», μη βιαστείς να γελάσεις με το αστείο της υπόθεσης…Προφανώς, σου έχει πει και εσένα τέτοια πράγματα. Μην ακούς απόψεις που θέλουν να φέρεται καλά σε κάποιους ενώ σε κάποιους άλλους να είναι αναξιόπιστος. Το ψέμα, δεν μπορεί να κάνει διάκριση με βάση την αξία της εκτίμησης.
4. Το τεστ «μνήμης».
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος να ελέγχουμε αποτελεσματικά την ειλικρίνεια των ανθρώπων που αποτελούν τον περίγυρό μας, είναι να έχουμε καλή μνήμη και να «τεστάρουμε» και τη μνήμη των φίλων μας. Το ψέμα, κατά τους αρχαίους, είναι ύπνος της ψυχής. Κρατήστε στη μνήμη σας κάτι που σας έχει πει ο «εξεταζόμενος» και δε σας είχε πείσει. Μετά από κάποιον καιρό, – εύλογο χρονικό διάστημα – πείτε του αυτό που σας είπε. Εάν δεν το θυμάται, πιθανόν να σας έχει πει ψέματα. Οι άνθρωποι που λένε ψέματα, συνηθίζουν να τα «ξεφορτώνονται» σε εκείνους που γίνονται αποδέκτες των ανακριβειών τους. Τους ενδιαφέρει απλά να φύγουν από τη δύσκολη θέση της στιγμής, μέχρι να έρθουν σε άλλη και να φτιάξουν ένα καινούριο ψέμα. Το ψέμα δεν έχει καλή μνήμη…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr