Άκης Πετρετζίκης: Κρεατόπιτα με μοσχάρι κοκκινιστό από αφράτα φύλλα σφολιάτας, και αρωματική γέμιση

Υπέροχη πίτα για να μοσχοβολήσει το σπίτι! 

Συστατικά

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

800 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

2 κρόκους

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο, χοντροκομμένα

2 καρότα κομμένα στη μέση και σε ροδέλες

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας ελιά

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

7 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια

330 ml μαύρη μπίρα

1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο

1 φύλλο δάφνης

Για την πίτα

2 φύλλα σφολιάτας

1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό, για άλειμμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για λίγο.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Μόλις το μείγμα απορροφήσει την πρώτη δόση, ρίχνουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (5 εκ.) και προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει και το κρέας ένα ωραίο χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα δαμάσκηνα, τη μπίρα, τον κύβο, τη δάφνη και ανακατεύουμε ελαφρά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 1 ½- 2 ώρες με κλειστό το καπάκι (ελέγχουμε κάθε 30 λεπτά).

Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη δάφνη, πατάμε το κρέας με 1 πιρούνι ίσα ίσα να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμισή μας για περίπου 30 λεπτά.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα (25x35 εκ.) στρώνουμε το 1 φύλλο της σφολιάτας.

Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ στο κέντρο του φύλλου και φροντίζουμε να την απλώσουμε κυκλικά. (Στρώνουμε σε έναν νοητό κύκλο).

Μετά στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τη γέμιση.

Αλείφουμε περιμετρικά τη σφολιάτα μας με τον κρόκο και καλύπτουμε από πάνω με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα γύρω γύρω (δημιουργούμε μία κυκλική πίτα) και γυρίζουμε τις άκρες προς τα πάνω.

Αλείφουμε τη σφολιάτα μας με το υπόλοιπο αυγό.

Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.

Περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και μετά κόβουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr