Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο & πεντανόστιμη γέμιση γεμάτη αρώματα – Όλη η Ελλάδα σε μια συνταγή!

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)

  • 5 τρυφερά πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 10 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο

  • 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)

  • 1/2 φλ. τραχανά

  • 450 γραμ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα

  • 200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (1 μικρό κουτί)

  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 1/4 φλ. νερό

  • αλάτι (κατά βούληση)

  • πιπέρι (κατά βούληση)

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσω στη χωριάτικη σπανακόπιτα με φέτα, πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα. Τα χοντροκόβω σε μεγάλη μπασίνα.

Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.

Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.

Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).

Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.

Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.  Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.

Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω  φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολύ ζυμάρι στον κόθρο. Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο. Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.

Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την πίτα με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή μυρωνολάχανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) ή  λίγα άγρια αγγιναράκια βουνού και σταμναγκάθι.

Όλα τα μυστικά μου για φανταστική σπανακόπιτα

Ποιο αλεύρι είναι κατάλληλο για χωριάτικο φύλλο;

Είναι καθαρά θέμα δίκης σας επιλογής ανάλογα με την γεύση που θέλετε να δώσετε στην πίτα. Ενα αλεύρι από σκληρό σιτάρι είναι ιδανικό. Ένα αλεύρι Θήβας με καλαμποκάλευρο, επίσης κάνει τέλειο φύλλο.

Ενα αλεύρι Λήμνου για ζυμώματα είναι πολύ καλή επιλογή.

Και τέλος, αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά, ένα απλό αλεύρι για όλες της χρήσεις κάνει μια χαρά την  δουλειά του.

Μπορείτε στο αλεύρι σας να βάλετε σε αναλογία 1:3 κάποιο αλεύρι όπως σίκαλης, κριθαριού, βρόμης, καλαμποκιού, ή ολικής, ώστε να δώσετε αρώματα και περισσότερη γεύση στο φύλλο σας.

Πως θα πετύχω τραγανό φύλλο και την τέλεια πίτα;

Πάμε με τη σειρά να δούμε τα σημεία που κάνουν την διαφορά στο τραγανό φύλλο και την τελειά πίτα.

1) Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο τραγανό, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια. Όσο πιο πολύ αφήσουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο να σταθεί και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε την πίτα μας

2) Κατάλληλο ταψί για πίτα: είναι ένα ανοιχτό ρηχό και μεγάλο ταψί ώστε να έχει η πίτα μεγάλη επιφάνεια και να ψήνετε πιο σωστά. Εκτός κι αν η συνταγή προτείνει βαθύ λόγω αρκετών υγρών.

3) Στρώσιμο των φύλλων: τσαλάκωμα των φύλλων κατά το στρώσιμο ώστε να περνάει ενδιάμεσα η θερμότητα και να γίνονται τραγανές όλες οι στρώσεις της πίτας.

4) Σωστή γέμιση: στεγνή γέμιση και λεπτή στρώση γέμισης είναι δυο βασική παράγοντες που επηρεάζουν το φύλλο

5) Πού ψήνω ιδανικά την χωριάτικη πίτα; Καλό ψήσιμο στους 180 πάντα στις αντιστάσεις πάνω κάτω (παραδοσιακά άλλωστε η πίτα ψήνεται σε ξυλόφουρνο ή σε αυτοσχέδιο φούρνο (γάστρα) με πυρωμένη την βάση του και την οροφή του. Σαν αντιστάσεις δηλ.

Αποφύγετε τον αέρα στις πίτες. Γρήγορα θα ξεραθούν τα έξω φύλλα θα ροδίσουν, τα μεσαία φύλλα θα παραμείνουν μαλακό ζυμάρι, και η βάση της πίτας ποτέ δεν θα γίνει όσο τραγανή πρέπει.

Τα 20 λεπτά στο τέλος του ψησίματος γυρίστε στην κάτω αντίσταση μόνο. Η καλή πίτα είναι ρόδινη πάνω και κάτω με κριτσανιστά φύλλα πάνω και κάτω. Όταν κουνάτε το ταψί κι η πίτα ξεκολλάει ολόκληρη τότε είναι έτοιμη.

6) Οι λεπτομέριες κάνουν τη διαφορά. Ελαφρύ ράντισμα της επιφάνειας της πίτας, με σταγόνες νερού λίγο πριν μπει στο φούρνο, σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο που περιχύνουμε την επιφάνεια κάνουν την πίτα τραγανή.

7) Πώς θα παραμείνει τραγανό το φύλλο της πίτας; Αφήστε την πίτα σας, που τρίζει ακόμα το φύλλο της από την θερμότητα του φούρνου, να ξεκουραστεί. Αφήστε την για 15 λεπτά να τραβήξει όση υγρασία χρειάζεται από τη γέμιση, να στεγνώσει καλά το φύλλο και να γίνει ακόμα πιο τραγανό. Έτσι θα παραμείνει τραγανή η πίτα μέχρι το τελευταίο κομματάκι.

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το Made in Greece στις 26 Φεβρουαρίου 2019

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr