Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα δεύτερο ηλιακό σύστημα

Την ανακάλυψη ενός «δεύτερου ηλιακού συστήματος» που αποτελείται από επτά πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με το δικό μας, ισχυρίζεται ομάδα Γερμανών επιστημόνων.

Την ανακάλυψη ενός «δεύτερου ηλιακού συστήματος» που αποτελείται από επτά πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με το δικό μας, ισχυρίζεται ομάδα Γερμανών επιστημόνων.



Οι αστροφυσικοί στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ανακάλυψαν «το πιο εκτεταμένο πλανητικό σύστημα μέχρι σήμερα». Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν επτά πλανήτες σε κυκλική τροχιά γύρω από ένα άστρο που ονομάζεται KOI-351, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του DLR αναφέρει πως οι πλανήτες είναι διατεταγμένοι με παρόμοιο τρόπο με το δικό μας ηλιακό σύστημα με μικρότερους βραχώδεις πλανήτες κοντά στο κεντρικό άστρο και γιγάντιους πλανήτες αποτελούμενους από αέρια πιο μακριά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι το πλανητικό σύστημα γύρω από τον KOI-351 περιλαμβάνει άστρα πιο κοντά το ένα στο άλλο, ωστόσο παρέχει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση με το δικό μας κοσμικό σπίτι».

Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι η ανακάλυψη είναι ένα «σημαντικό βήμα» στην αναζήτηση ενός συστήματος παρόμοιου με το δικό μας.

Με επικεφαλής τον Χουάν Καμπρέρα, έναν αστροφυσικό στο Πλανητικό Ινστιτούτο Έρευνας του Βερολίνου, η ομάδα δήλωσε πως οι τρεις από τους επτά πλανήτες έχουν τροχιακές περιόδους 331, 211 και 60 ημερών, παρόμοιες με εκείνες της Γης, της Αφροδίτης και του Ερμή.

Οι υπόλοιποι πλανήτες βρίσκονται πιο κοντά στο κεντρικό άστρο και έχουν τροχιακές περιόδους 7, 9 και 125 ημερών.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal, ο Καμπρέρα και οι συνεργάτες του, τόνισαν τις ομοιότητες μεταξύ ΚΟΙ-351 και του δικού μας ηλιακού συστήματος.

«Κανένα άλλο πλανητικό σύστημα δεν παρουσιάζει τόσο όμοια 'αρχιτεκτονική' με το κοσμικό μας σπίτι, όπως το πλανητικό σύστημα γύρω από το ΚΟΙ-351» δήλωσε ο Καμπρέρα. «Ακριβώς όπως και στο δικός μας ηλιακό σύστημα, οι βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος σαν την Γη βρίσκονται πιο κοντά στο κεντρικό άστρο ενώ τα γιγάντια άστρα αποτελούμενα από αέρια, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, είναι πιο μακριά στο σύστημα».

«Δεν μπορούμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη. Είναι ένα μεγάλο βήμα στην αναζήτηση ενός 'δίδυμου' του ηλιακού μας συστήματος και ως εκ τούτου μιας δεύτερης Γης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr