«Χαρούλες και ύμνοι στο σχέδιο για το... Νόμπελ»: Ο Άγγελος Στάγκος αναλύει το πρωθυπουργικό επικοινωνιακό πλάνο
Επίσκεψη με όραμα το Νομπέλ
Η ουσία είναι η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε συμφωνεί κανείς με αυτήν είτε διαφωνεί, με μια διπλή επισήμανση. Αυτή που ενέχει το ερώτημα γιατί η ελληνική πλευρά δεν περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ονομασίας και προχώρησε στην αναγνώριση της ιθαγένειας, με εκείνο το «Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», και της γλώσσας (για την οποία δεν μας έπεφτε λόγος). Και την άλλη, που αφορά τη διευθέτηση των προβλημάτων που προκύπτουν σχετικά με εμπορικά σήματα, επωνυμίες και προέλευση προϊόντων.
Γράφει ο Άγγελος Στάγκος στην kathimerini.gr
Τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως τους ξένους, που πίεσαν αφόρητα για την υπογραφή της συμφωνίας και χειροκροτούν ακόμη. Δεν επηρεάζουν τις τύχες της δικής μας χώρας, τουλάχιστον άμεσα, αν και υπάρχει ορατός κίνδυνος ανασύστασης μακεδονικής μειονότητας στο εσωτερικό. Εχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, εξ ου και οι νέες επευφημίες από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια.
Βεβαίως, η συμφωνία των Πρεσπών και οι επιπτώσεις της αλλάζουν εντελώς το σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας. Με την υπογραφή της η γειτονική χώρα έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ και με την επίσκεψη Τσίπρα ανοίγει η διαδικασία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι δίνεται στήριξη και στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ενόψει εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 21 Απριλίου. Αυτός ήταν επίσης ένας ακόμη λόγος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας τώρα.
Κανονικά, με τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών στη δημοτικότητα του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί όσο γίνεται μέχρι τις εκλογές στη χώρα μας και όχι να προκαλεί νέο θόρυβο. Ο Αλ. Τσίπρας, όμως, πράττει το αντίθετο και όχι δίχως υπολογισμό. Συνεχίζει το «service» προς ΗΠΑ και Γερμανία και ταυτόχρονα συντηρεί τις προσδοκίες του για να κερδίσει βραβείο Νομπέλ. Αυτό είναι μέσα στην ατζέντα του πρωθυπουργού και επηρεάζει στην επιλογή του χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών, καθώς τα ονόματα εκείνων που παίρνουν το βραβείο ανακοινώνονται 3-10 Οκτωβρίου...
Για απλή φιοριτούρα οργανώθηκε η συνοδεία δεκάδων Ελλήνων επιχειρηματιών στον πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή επίσκεψή του. Το έχουμε ξαναδεί και δεν έχει το παραμικρό αποτέλεσμα, όπως και οι δηλώσεις ξένων πρεσβευτών ότι προσπαθούν να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, ο επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει δεν περιμένει να τον πάρει από το χεράκι ο όποιος πρωθυπουργός ή πρεσβευτής. Αντίθετα, οι χαρούλες και οι ύμνοι που αντάλλαξαν προς εαυτούς και αλλήλους οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, μαζί με τα συγχαρητήρια που μάζεψαν, εντάσσονται στο σχέδιο για το Νομπέλ. Σχέδιο που ενίσχυσε και ο Πάπας, λόγω προσφυγικού όμως (ο Ζάεφ, που ύψωσε φράχτες, προφανώς δεν περιλαμβάνεται), παραμονή της επίσκεψης!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr