Βρετανία: Σκύλος πέθανε από τροπική νόσο που μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στη Μεγάλη Βρετανία
Ένας σκύλος πέθανε από την παρασιτική νόσο λεϊσμανίαση και αυτό θεωρείται ότι είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που καταγράφτηκε στη Βρετανία. Το τριών ετών σιχ τσου που ζούσε στο Χερτφορντσάιρ, ήταν επί τρεις εβδομάδες άρρωστο, με εμετούς, διάρροιες και απώλεια βάρους.
Εφόσον το σκυλάκι δεν είχε ταξιδέψει ποτέ εκτός της Βρετανίας, ο κτηνίατρος θεώρησε ότι κόλλησε τον ιό της λεϊσμανίασης από άλλο σκυλί, με το οποίο ζούσε μαζί. Αυτό το σκυλί είχε έρθει από την Ισπανία και του έκαναν ευθανασία έξι μήνες νωρίτερα όταν νόσησε από οξεία λεϊσμανίαση.
Αν και τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταδώσουν απευθείας στους ανθρώπους την λεϊσμανίαση οι σκνίπες μπορούν να γίνουν το μέσο μετάδοσης, αφού τσιμπήσουν σκύλο και στη συνέχεια άνθρωπο. Ωστόσο, σκνίπες δεν υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μπορεί κάποιοι να ταξίδεψαν σε τροπικούς προορισμούς και να φέρουν συμπτώματα όπως συνάχι, πυρετό ακόμη και πρήξιμο στο ήπαρ ή τη σπλήνα.
Το σκυλάκι εξετάστηκε από ομάδα με επικεφαλής τον Myles McKenna, στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Χάτφιλντ και σημείωσαν ότι αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό λεϊσμανίαση στη Μεγάλη Βρετανία σε σκύλο που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ σε ενδημική περιοχή.
Σε μια εποχή που αυξάνεται ο αριθμός των σκύλων που ταξιδεύουν καθώς και η εισαγωγή σκύλων στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν τα κρούσματα των σκύλων που προσβάλονται από λεϊσμανίαση. Τα μολυσμένα σκυλιά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα άλλα καθώς είναι εύκολο η νόσος να μεταδοθεί μεταξύ σκύλων.
Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται μέσω των σκνιπών αλλά τα μολυσμένα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν άλλα και να τους μεταδώσουν τη νόσο , αναφέρει η Daily Mail.
Το σιχ τσου έφερε ανεπάρκεια στα κύτταρά του, τόσο στα ερυθρά όσο και στα λευκά αιμοσφαίριά του αλλά και στα αιμοπετάλιά του. Είχε επίσης αυξημένο επίπεδο ασβεστίου στο αίμα του καθώς επίσης και μία ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα πρωτεϊνικής σφαιρίνης, η οποία είναι συνήθως σημάδι ηπατικής νόσου.
Εργαστηριακές αναλύσεις στον μυελό των οστών και βιοψία του δέρματος απέδειξαν ότι το σιχ τσου είχε μολυνθεί με το παράσιτο L. infantum, ένα από τα 20 γνωστά παράσιτα που προκαλούν λεϊσμανίαση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr