Πρωτοβάθμια φροντίδα: Νέο ωράριο και πλαφόν για τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον γιατρό σας
Νέο ωράριο και πλαφόν για τις προγραματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθιερώνει το υπουργείο Υγείας.
Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντιάτρους των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να διαρκούν μέχρι 15 λεπτά! Κάθε γιατρός δηλαδή θα έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για να εξετάσει τον ασθενή και να αποφασίσει διάγνωση και θεραπεία...
Προβλέπονται οι παρακάτω εξαιρέσεις:
- για παιδιάτρους, καρδιολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους η επίσκεψη καθορίζεται στα 20 λεπτά,
- για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό προβλέπονται 30 λεπτά,
- οι ψυχίατροι, οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί πρέπει να αφιερώνουν σε κάθε ασθενή μέχρι 30 λεπτά,
- οι παιδοψυχίατροι έχουν στη διάθεσή τους τον περισσότερο χρόνο για κάθε προγραμματισμένο ραντεβού, στα 45 λεπτά.
- Η υπουργική απόφαση αναφέρει βέβαια οτι «σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του εξετάζοντος ιατρού».
Μέχρι 26 επισκέψεις την ημέρα
Κι ενώ οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί παραμένουν λιγοστοί σε όλη τη χώρα (μόλις που ξεπερνούν τους 1200 σε ΕΟΠΥΥ και Τοπικές Μονάδες Υγείας), το υπουργείο επιχειρεί να διαμορφώσει το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών, αναφέρει το onmed.gr.
Κάθε εγγεγραμμένος γιατρός μπορεί να έχει μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα, οι οποίες κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει στην ευθύνη του. Όσο περισσότεροι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει τον κάθε γιατρό, τόσες περισσότερες θα είναι οι επισκέψεις (στο σύνολο των 26) που θα αφιερώνονται σε αυτούς.
Οι γιατροί ειδικότητας - στους οποίους παραπέμπουν οι οικογενειακοί γιατροί - έχουν επίσης μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα και τις «μοιράζουν» ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό (από οικογενειακό) και σε αυτούς που δεν έχουν, ανάλογα με τον πληθυσμό κάλυψης.
Η απόφαση αναφέρει πως οι έκτακτες επισκέψεις πρέπει να καταλαμβάνουν μέχρι 20% του συνόλου (σσ πώς μπορούν να προβλεφθούν τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν κάθε μέρα;) ενώ προβλέπεται κι ένα 10% του χρόνου των γιατρών για δράσεις στην κοινότητα.
Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και χωρίς οι γιατροί να αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες «fast track», για να τα προλάβουν όλα!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr