Μεσημεριανός ύπνος 3 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά! - Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας & στο μυαλό μας
Έχουμε πολλούς λόγους να τον βάλουμε στο πρόγραμμα μας
Ο ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος αρχίζει να κερδίζει έδαφος ως συνήθεια και ο λόγος είναι σημαντικός! Ένας ολιγόλεπτος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να απογειώσει την ενέργειά μας, ενώ κρύβει πολλά και σπουδαία οφέλη για το μυαλό και το σώμα μας. Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.
Σε αντίθεση με το 85% όλων των θηλαστικών, οι άνθρωποι κοιμούνται μόνο μία φορά την ημέρα. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον είμαστε φυσικά μονοφασικοί (σε αντίθεση με τους πολυφασικούς) ή αν είναι μια σύγχρονη τάση της κοινωνίας που μας οδηγεί να παραμένουμε ξύπνιοι όλη την ημέρα. Σχεδόν το ένα τρίτο από εκείνους που δεν συνηθίζουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας λένε ότι δεν το έχουν ανάγκη.
Αυτός ο δυναμωτικός ύπνος μπορεί να ανακουφίσει από τα λεγόμενα ελλείμματα ύπνου, αλλά παράλληλα ενισχύει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, τη λεκτική μνήμη, την αντιληπτική μάθηση, την εκμάθηση αντικειμένων και τη στατιστική μάθηση.
Μας βοηθά στα μαθηματικά, να διαχειριζόμαστε λογικά επιχειρήματα, να έχουμε καλύτερο χρόνο αντίδρασης και βελτιώνει την αναγνώριση συμβόλων. Ο ολιγόλεπτος ύπνος βελτιώνει επίσης τη διάθεσή μας και σβήνει κάθε αίσθηση υπνηλίας και κούρασης. Παράλληλα, ο ολιγόλεπτος ύπνος κάνει καλό στην καρδιά, την υπέρταση, το στρες και, παραδόξως, και στη διαχείριση του βάρους.
Ίσως να εκπλαγείτε αν δείτε τα οφέλη του ολιγόλεπτου ύπνου! Δεν είναι φοβερό ότι μπορούμε από σήμερα να έχουμε μια καλή δικαιολογία να πάρουμε έναν υπνάκο; Όλοι μάς προτρέπουν ότι πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη διατροφή, να περπατάμε ή να ασκούμαστε περισσότερο, αλλά κανείς δεν μας λέει ότι πρέπει και να κοιμόμαστε! Οπότε, από σήμερα θα μπορείτε να κοιμάστε για λίγο το μεσημέρι χωρίς ενοχές!
Μεσημεριανός Ύπνος : τα Οφέλη του για την Υγεία!
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στη χώρα μας, οι άρρενες ενήλικες που κοιμόνταν τρεις φορές την εβδομάδα για λίγο είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη κι αν αμφιβάλλετε, σας λέμε ότι επιστήμονες της NASA μελετούσαν τα αποτελέσματα του ολιγόλεπτου ύπνου!
Σε πολλές χώρες, ο κόσμος συνήθως παίρνει έναν υπνάκο (τη γνωστή μας «siesta») μετά το μεσημεριανό γεύμα, και συμπωματικά, σχεδόν όλες αυτές οι χώρες έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό θανατηφόρων καρδιακών νοσημάτων. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, τα καρδιακά επεισόδια είναι η κύρια αιτία θανάτου και, όπως είναι γνωστόν, καμία από αυτές τις δύο κοινωνίες δεν έχει την τάση να κοιμάται το μεσημέρι. Στην πραγματικότητα, ένας μικρός υπνάκος το απόγευμα θα μπορούσε να σας κοστίσει και τη δουλειά σας.
Οπότε, τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι η απογευματινή σιέστα είναι ευεργετική όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, αλλά ποια είναι τα άλλα οφέλη για την υγεία μας; Υπάρχουν πολλά, αλλά ας δούμε 5 από τα πιο σημαντικά:
1. Καλύτερες γνωστικές επιδόσεις
2. Αυξημένη εγρήγορση
3. Καλύτερη μνήμη
4. Καλύτερη χαλάρωση
5. Μείωση του στρες
«Ο απογευματινός υπνάκος είναι ό,τι καλύτερο για την εγρήγορση, τη μάθηση, τη μνήμη και την απόδοση – κάτι γνωστό εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μελέτη της NASA που εξέτασε τα ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας υπήρξε βελτίωση της επαγρύπνησης από 16% σε διάμεσο χρόνο αντίδρασης έως 34%. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ο μεσημεριανός ύπνος είναι προτιμότερη από την καφεΐνη όσον αφορά τη βελτίωση της μνήμης, των κινητικών δεξιοτήτων και της δυνατότητας εκμάθησης.
Ο απογευματινός υπνάκος βελτίωσε τη μνήμη και την ελεύθερη ανάκληση γεγονότων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εκμάθησης σε σύγκριση με την καφεΐνη. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χαλαρώσουν για περίοδο μεταξύ 60 έως 90 λεπτά. Ένα φλιτζάνι καφέ ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικό, ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μελέτη, η καφεΐνη ως γνωστόν βλάπτει την δυνατότητα εκμάθησης της κινητικής ακολουθίας και τη δηλωτική λεκτική μνήμη
Υπάρχει σχέση μεταξύ ύπνου και οφέλους!
Ναι και Όχι. Ακόμη και ένας ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος 20 λεπτών μπορεί να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε. Ωστόσο, η διάρκεια του ύπνου θα καθορίσει τα οφέλη που πιθανόν να κερδίσουμε. Σύμφωνα με το WebMDnapping αυτό διαιρείται σε διάφορες κατηγορίες, αναφέρει το Natural Soul
Ύπνος 20 λεπτών – Μπορεί ένας βραδινός ύπνος 20 λεπτών να ενισχύσει τη μνήμη, ωστόσο έχει πολύ πιο σημαντική επίδραση στην ψυχική εγρήγορση και τις ικανότητες κινητικής μάθησης.
Ύπνος 20 έως 30 λεπτών – Ενισχύει συνήθως τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα θα ενισχύει και τη μνήμη.
Ύπνος 30 έως 60 λεπτά – Αυτός ο τύπος έχει μια απίστευτα ευεργετική επιρροή σε ορισμένες ικανότητες λήψης αποφάσεων. Επίσης, βελτιώνει το μέρος της μνήμης που είναι υπεύθυνο για την απομνημόνευση δραστηριοτήτων, όπως το αλφάβητο, η διαχείριση οδηγιών, κ.λπ.
Ύπνος 60 έως 90 λεπτών – Αυτό το είδος ύπνου διασφαλίζει έναν ύπνο REM (Rapid Eye Movement), και ως εκ τούτου είναι πιο ευεργετικός από όλους. Όταν ο οργανισμός φτάσει το επίπεδο ύπνου REM, ο εγκέφαλος επαναδομείται, λες και ξεκινά και πάλι από την αρχή. Σύμφωνα με μελέτες ένας υπνάκος 60 έως 90 λεπτών μπορεί να έχει δραματική επίδραση στον εγκέφαλο όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων. Και πάλι, η NASA διεξήγαγε δικές της μελέτες όσον αφορά αυτόν τον τομέα.
Πότε ο υπνάκος αυτός δεν είναι καλή ιδέα;
Η σιέστα δεν είναι πάντα μια ιδανική λύση για όλους. Για παράδειγμα, μπορεί εκείνοι που κοιμούνται για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να δυσκολευτούν να κοιμηθούν τη νύχτα, γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου.
Υπάρχουν και άτομα που νιώθουν υπέροχα όταν ξυπνούν το πρωί μετά από ένα μακρύ ύπνο, αλλά μετά από έναν μικρό απογευματινό υπνάκο, αισθάνονται ζαλισμένοι και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Τέλος, ενδεχομένως να νιώθετε την καριέρα σας να κινδυνεύει εάν επιλέξετε ένα μεσημεριανό υπνάκο!
Σε κάθε περίπτωση, ο απογευματινός ύπνος είναι ο,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας – ωστόσο ίσως θα πρέπει να συνεννοηθείτε πρώτα με τον προϊστάμενό σας και να τον πείσετε για τα οφέλη της σιέστας!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr