Γράφει ο Κώστας Στούπας: Δυστυχώς, παρά τις τεράστιες θυσίες έχουμε πετύχει μια τρύπα στο νερό...

Μια τρύπα στο νερό…

Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, δήλωνε την Άνοιξη του 2016 ο κ. Τσίπρας.

Γράφει ο Κώστας Στούπας στο capital.gr

Ένα χρόνο περίπου αργότερα ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωνε πως: "Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Γι' αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων". 

Στις αρχές του 2017 ο κ. Φλαμπουράρης δήλωνε πως "Μέσα του 2017 και όλο το 2018 έρχεται μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας...".

Αισίως σήμερα βρισκόμαστε στο 2019 και η τετραετία βαίνει προς το τέλος της. Ούτε ανάσταση της οικονομίας είδαμε, ούτε φίλτρα στις επενδύσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε, ούτε τα μάτια μας τρίψαμε...

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Αlpha Bank για την ελληνική οικονομία: "Σε ετήσια βάση, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 21% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έναντι 23%-26% που ήταν τα προ κρίσης επίπεδα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 26% του ΑΕΠ το 2007, όταν είχαν φθάσει στο απόγειό τους, και το 17,5% το 2010, όταν μπήκαμε επισήμως στην κρίση και στα μνημόνια...". 

Στα επίπεδα αυτά οι επενδύσεις, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, είναι μικρότερες από τις αποσβέσεις και αυτό σημαίνει ότι η οικονομία παρά την πρόσκαιρη και συγκυριακή μικρή ανάκαμψη συνεχίζει να κινείται σε καθοδικό σπιράλ.

Χειρότερες ακόμη είναι οι εκτιμήσεις της Capital Economics που βλέπει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος αλλά και την επόμενη διετία καθώς αναμένεται να εξασθενήσει ο ούριος άνεμος εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των επενδύσεων και της αρνητικής επίδρασης στις εξαγωγές από την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,5% το 2019, στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021, επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχιστεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2018 που ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το 2018 το εμπορικό έλλειμμα σκαρφάλωσε στα 22,4 δισ. ευρώ και ήταν το υψηλότερα μετά το 2011. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές και εκτινάχθηκαν στα 54,8 δισ. ευρώ, το υψηλότερο σημείο μετά το 2008. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν διορθωθεί μια δεκαετία μετά τη χρεοκοπία.

Το ασφαλιστικό παρά τις σημαντικές οριζόντιες περικοπές δεν έχει επιλυθεί με βιώσιμο τρόπο.

Πριν λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικής μελέτης: "Υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο το σύστημα είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις... Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί για την οικονομία και όχι μια οικονομία που θα λειτουργεί για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να κινείται οριζόντια για την επόμενη δεκαετία..."

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει πέσει εντελώς έξω στις εκτιμήσεις της για την έξοδο από την κρίση με την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης.

Αντιθέτως εκεί που πέτυχε η κυβέρνηση είναι στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων ακόμη μεγαλύτερων από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές. Τα πλεονάσματα αυτά προφανώς αφαιρέθηκαν από την παραγωγική οικονομία και μετατράπηκαν σε ζήτηση για εισαγωγές.

Όλα τούτα καταδεικνύουν πως τα τελευταία χρόνια παρά τις τεράστιες θυσίες αυτό που έχουμε πετύχει είναι μια τρύπα στο νερό...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr