Το πρώτο φωτογραφικό άλμπουμ του κόσμου: Μια έκθεση σταθμός στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι παρουσιάζει την ιστορία της φωτογραφίας με σπάνιες εικόνες (φώτο)

Περισσότερες από 250 από τις πρώτες φωτογραφίες του κόσμου φωτίζουν το παρελθόν μεγάλων πολιτισμών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, με εικόνες από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, καθώς και μερικές από τις παλιότερες εικόνες που έχουν ληφθεί στην Ινδία, τις Φιλιππίνες και αλλού

 

 Η δεύτερη διεθνής έκθεση που παρουσιάζει το  Λούβρο του Αμπού Ντάμπι για το  το 2019 είναι γεγονός. Η έκθεση με τίτλο "Photographs 1842 – 1896: An Early Album of the World", διερευνά την ανάπτυξη της φωτογραφίας από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της.

 Αντικατοπτρίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, καθώς και τη χρονο-θεματική επιμελητική του προσέγγιση, η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στην Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η  έκθεση που διοργανώθηκε από το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι -musée du quaiBranly – Jacques Chirac και την Agence France-Muséums, και χρηματοδοτείται από την τράπεζα της Σάρτζα  παρακολουθεί τη διάδοση της φωτογραφίας ως μορφή τεκμηρίωσης και ενός εργαλείου για την ανακάλυψη και κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων μέσα από μια μεγάλη συλλογή πάνω από 250 ιστορικών φωτογραφιών που λήφθηκαν μεταξύ 1842 και 1896.

Τα έργα που προβάλλονται προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του musée du quaiBranly - Jacques Chirac, η οποία περιλαμβάνει μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες που τραβήχθηκαν εκτός Ευρώπης. Αυτές συμπληρώνονται από εξαιρετικές φωτογραφίες από τις συλλογές από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Μουσείο Γκιμέ, το Μουσείο Ορσέ και την la Société de Géographie and La Cité de la Céramique – Sèvres & Limoges.

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού - Αμπού Ντάμπι, δήλωσε: "Η φωτογραφία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που συνέβαλαν στην τεκμηρίωση της ιστορίας του κόσμου και των διαφορετικών πολιτισμών του. Προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα κομμάτι της ανθρώπινης κληρονομιάς μας, παρουσιάζουμε την έκθεση "Φωτογραφίες 1842 - 1896: Ένα πρώιμο άλμπουμ" , στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι.

Η έκθεση είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πλούτου της πολιτιστικής σκηνής του Αμπού Ντάμπι,  η οποία  είναι ένα μίγμα των πολιτισμών και των τεχνών του κόσμου, καθιστώντας το Αμπού Ντάμπι πολιτιστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 

 Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορέσει να ταξιδέψει σε νέα μέρη και να εξερευνήσει διαφορετικές περιοχές του κόσμου με τα μάτια των Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα στην πρώτη τέτοια παρουσίαση του μουσείου ".

Η φωτογραφία εφευρέθηκε το 1839, όταν πολλά ευρωπαϊκά έθνη επέκτειναν τις αποικιακές αυτοκρατορίες τους σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, οδηγούμενες από μια ακόρεστη αναζήτηση της ανακάλυψης.

Στη συνέχεια, η φωτογραφία πέρασε  τα σύνορα της Ευρώπης και του κόσμου   και έγινε αναπόσπαστο μέρος   θρησκευτικών αποστολών, επιστημονικών, διπλωματικών και στρατιωτικών εκστρατειών και  φυσικά υιοθετήθηκε από απλούς ταξιδιώτες.

Εκείνη την περίοδο  η φωτογραφία θεωρήθηκε ως η εναλλακτική λύση για να γνωρίσουμε τον κόσμο από μακριά και αυτές οι εικόνες, οι οποίες στη συνέχεια θεωρούνται «πραγματικές» αντανακλάσεις του κόσμου,έγιναν ένα πανόραμα ιστορικών ντοκουμέντων που παρουσιάζουν λαούς και τόπους  με μία  σαφώς ευρωπαϊκή, συχνά ευρωκεντρική, προοπτική.

Καθώς  η φωτογραφία αναπαράγει  τη ματιά του καλλιτέχνη, του ταξιδιώτη ή του αποικιστή, γίνεται  ένα θαυμάσιο όχημα για αυτο-έκφραση και αυτο-εκπροσώπηση, καθώς και ένα μέσο δημιουργίας εικαστικού διαλόγου. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις διαφορετικές  φωτογραφικές πρακτικές σε τοπικό επίπεδο, και κυρίως αυτές που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές ελίτ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία  να ανακαλύψουν έργα μεγάλων διεθνών φωτογράφων, όπως ο Luis Garcia Hevia από την Κολομβία, οι αδελφοί  Abdullah  και Pascal Sebah από την Τουρκία, ο Lala Deen Dayal από την Ινδία, ο Marc Ferrez από τη Βραζιλία, ο Lai Fong από την Κίνα, ο Kassian Cephas από την Ινδονησία, και ο Νικολάι Τσαρούσιν από τη Ρωσία, ο Francis Chit από  την Ταϊλάνδη καθώς και ο Ichida Sôta και ο Suzuki Shin'ichi II από την Ιαπωνία.

Ο Manuel Rabaté, Διευθυντής  στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε:

" Με χαρά παρουσιάζουμε την πρώτη έκθεση φωτογραφίας στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, η οποία θα αποτελέσει μέρος της πολιτιστικής μας ενότητας," Κόσμος των Ανταλλαγών ".

Η έκθεση Φωτογραφίες 1842 - 1896: Ένα πρώιμο άλμπουμ του κόσμου εξερευνά το ρόλο της φωτογραφίας επιτρέποντας την παρουσίαση φωτογραφιών από όλο τον κόσμο, με ντοκουμέντα για τη ζωή και το περιβάλλον των ανθρώπων. Οι πρωτοποριακοί φωτογράφοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προβολή και την προσβασιμότητα άλλων πολιτισμών για τους ανθρώπους  και τις πατρίδες τους, με τον ίδιο τρόπο που το κοινό μας καταγράφει τις καθημερινές εμπειρίες του για να τις μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους του και τις πλατφόρμες των Social Media.

Στην έκθεση υπάρχει επίσης μια  ξεχωριστή ενότητα για τον Αραβικό Κόλπο και παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν στη Μέση Ανατολή. Τα σημαντικότερα στοιχεία θα περιλαμβάνουν τις πρώτες φωτογραφικές εικόνες της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης από τον Auguste Bartholdi και την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση της Μέκκας από τον Αιγύπτιο φωτογράφο Sadiq Bey.

Η έκθεση  παρουσιάζει επίσης ιστορικές φωτογραφίες από τις Φιλιππίνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  έργα του Pedro Picon, δημιουργού μιας από τις πρώτες φωτογραφίες στη χώρα. Ένα άλμπουμ από τη συλλογή του musée du quaiBranly -Jacques Chirac, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση, περιέχει μια πρώιμη επιλογή πορτρέτων  από επισκέπτες στα πρώτα στούντιο Φιλιππινέζων φωτογράφων.

Ο Lala Deen Dayal, που θεωρείται ο καλύτερος φωτογράφος της εποχής του στις Ινδίες, θα εκπροσωπηθεί με έργα που παρουσιάζουν  με  απόψεις της Βομβάης, του Χαϊντεραμπάντ και το Πορτραίτο του Maharajah de Orchla που χρονολογείται από το 1882.

Στην Ινδία, η φωτογραφία ήταν ενδιαφέρουσα για πολλές  από τις  οικογένειες που ήταν στην εξουσία εκείνη την περίοδο. Ο Dayal γρήγορα καθιερώθηκε ως φωτογράφος  των ευγενών κυρίως αποθανατίζοντας την Βασιλική Περιήγηση του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας στις Ινδίες το 1875-76.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιουλίου 2019.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr