Γιώργος Βερνίκος από τους «58» για ΣΥΡΙΖΑ : μου θυμίζουν τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ του 2009, μακάρι με τη μετεξέλιξη του να βρεθούμε μαζί - όλη η συνέντευξη του

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γιώργου Βερνίκου, εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των «58» για την Κεντροαριστερά, στην εφημερίδα Επενδυτής

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γιώργου Βερνίκου, εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των «58» για την Κεντροαριστερά, στην εφημερίδα Επενδυτής



Πόσο αισιόδοξος είστε για το νέο αυτό εγχείρημα για την Κεντροαριστερά;

Οι περισσότεροι από μας που υπογράψαμε το κείμενο, και πολλοί άλλοι που είναι κοντά μας, στην πραγματικότητα ανταποκριθήκαμε σε μια υπαρξιακή μας ανάγκη να είμαστε παρόντες σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, να είμαστε συνεπείς με την ιστορία μας. Από δω και στο εξής το τι θα γίνει δεν εξαρτάται μόνο από μας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα ο χώρος της Κεντροαριστεράς υποεκπροσωπείται πολιτικά, κυρίως λόγω πολυδιάσπασης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δυναμική που να υποχρεώνει τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς, μεγάλους και μικρούς, να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον.

Πολλά πρόσωπα ανήκουν και στο ΠΑΣΟΚ, είτε προέρχονται από αυτό. Ποια θα είναι η διαφορά;

Το «κείμενο των 58» υπογράφουν και πολλά πρόσωπα που ανήκαν ή ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ του 45%. Αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και πολλά πρόσωπα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει συνεπείς και συνεχείς μάχες κατά της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

Ποια είναι τα πολιτικά σχέδια της «κίνησης των 58»;

Το κείμενό μας είναι έκκληση και πρόσκληση ταυτόχρονα στα κόμματα, τις συλλογικότητες, τα πολιτικά πρόσωπα και τις πνευματικές δυνάμεις, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και με βάση αυτή, τις επόμενες μέρες θα κάνουμε τους σχετικούς σχεδιασμούς. Ήδη λειτουργεί ιστοσελίδα, www.kentro.aristera.gr, όπου όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δηλώσει τη συμμετοχή του.

Εσείς προσωπικά διαφωνείτε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Κι αν ναι, με ποιους;

Έχουμε μακροχρόνιες παθογένειες. Λόγω του κρατισμού που επικράτησε σαν κεντρική κοινωνική προσδοκία, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εκτός ορίων δυνάμωση του κομματισμού. Οι κομματικοί μηχανισμοί, χάριν των πελατειακών σχέσεων, απαξίωσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας, διέλυσαν τη Δημόσια Διοίκηση, επέτρεψαν τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου από ιδιοτελή και συντεχνιακά συμφέροντα. Έχοντας πλέον χρεοκοπήσει, ακολουθούμε πολιτικές που μας επιβάλλονται. Πιστεύω ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, γίνονται με «τσαπατσούλικο» τρόπο, με αποτέλεσμα να δυσφημούνται προσπάθειες, ακόμα και όταν είναι σε μία σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χειρισμός για τη δημόσια τηλεόραση.

Τι δεν σας καλύπτει στο σημερινό πολιτικό σύστημα και επιχειρείτε να φτιάξετε μία νέα Κίνηση;

Ο κάθε πολίτης ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο και συγχρόνως προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πραγματικότητα. Η οικονομία δεν ανήκει στη σφαίρα των συναισθημάτων και της ηθικοπλασίας. Η οικονομία έχει τους δικούς κανόνες με βάση την πραγματικότητα και τη ψυχολογία. Μ’ ενοχλεί αφάνταστα η ανισότητα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, αλλά έχω συνείδηση ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα, λάθη και δυστυχία γίνονται χάριν της ιδεολογίας και της ιδεοληψίας. Όταν προσπαθείς με τον τσαμπουκά και τη βία να επιβάλεις τους δικούς σου κανόνες στην οικονομία. Δεν χρειάζεται ν’ αναφερθώ σε πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων.

Στο κείμενο φαίνεται να αποκλείετε το ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται Κεντροαριστερά χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ;

Με το ΣΥΡΙΖΑ μας ενώνει το όραμα για έναν κόσμο με μεγαλύτερη ισότητα και κινηματική αντίληψη. Οι προτάσεις του σε επίπεδο οικονομίας μου θυμίζουν τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ του 2009. Μακάρι με τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούμε μαζί.

Παπαδημούλης, Δραγασάκης, Σταθάκης…Σε τι διαφωνείτε με τα στελέχη αυτά που θεωρούνται πιο μετριοπαθή;

Προφανώς σε ελάχιστα, ενώ σε πολλά θέματα έχουμε κοινούς αγώνες και κοινές αγωνίες. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι η συμφωνία ή μη με το κάθε στέλεχος χωριστά, αλλά το πως εκφράζεται η συνολική πολιτική.

Συμφωνείτε με δηλώσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροαριστερό κόμμα;

Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι επιμέρους δηλώσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού ή άλλων. Μ’ ενδιαφέρει η δική μου άποψη. Συγκεκριμένα, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ενιαίο κόμμα, είχε Συνιστώσες οι οποίες ήταν αριστερότερες από το ΚΚΕ. Σήμερα δέχομαι αυτό που δηλώνει ο Πρόεδρος του κόμματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα ενιαίο κόμμα, με συγκεκριμένες απόψεις που δεν έχουν σχέση με ακραίες προηγούμενες απόψεις των επιμέρους Συνιστωσών.

Πως θα ήταν η ιδανική κυβέρνηση σ’ αυτήν τη συγκυρία κατά τη γνώμη σας;

Η σημερινή κυβέρνηση, από τη στιγμή που είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη ευαισθησία στις πολιτικές της Κεντροαριστεράς. Αλλά το κυριότερο, θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο μην ξεχνάμε ότι πολλοί άξιοι άνθρωποι, άνθρωποι της δημιουργίας και του επιχειρείν, είναι αποκλεισμένοι από τη συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας. Το θέμα της ανεργίας προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί μεν να έχουν μια μακροοικονομική και τεχνοκρατική αντίληψη της οικονομίας, δεν έχουν μάθει όμως ποτέ να δημιουργούν οι ίδιοι πραγματικές θέσεις απασχόλησης. Να πληρώνουν μισθούς, ΙΚΑ και να παίρνουν επιχειρηματικά ρίσκα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθεί ν’ ασκείται από γραφειοκράτες και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το πως λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της καθημερινής επικοινωνίας, της προχειρότητας και των τετελεσμένων.

Τι ποσοστά ψηφοφόρων εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα; Σε ποιες πολιτικές τάξεις απευθύνεστε;

Κατά την άποψή μου τα σημερινά πολιτικά ποσοστά έχουν ως εξής: Άκρα Δεξιά 5%, Δεξιά 15%, Κεντροδεξιά 20%, άκρα Αριστερά 3%, ΚΚΕ 5%, Αριστερά 20%. Συμπερασματικά θεωρώ ότι η Κεντροαριστερά είναι το 25% και ένα 7% το οποίο συνήθως μετακινείται ανάλογα με τα προτάγματα των εκλογών. Το εν δυνάμει ακροατήριο της «κίνησης των 58» θεωρώ ότι είναι γύρω στο 40%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr