Αποκλειστικό - Αντώνης Τριφύλλης: Η Φ. Γεννηματά με έπεισε να εκτεθώ για πρώτη και τελευταία φορά στην πολιτική αρένα
To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.
Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.
Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του.
Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον πρώην διευθυντή προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευθυντή του Γραφείου της πρώην Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου και διευθυντή σχέσεων με τον πολίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντώνη Τριφύλλη, ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή με το ΚΙΝΑΛ.
***
Τα κύρια σημεία:
- Η αιτία πάντως των φαινομένων που φθείρουν την Ε.Ε. και εξελίσσονται με επιταχυνόμενο ρυθμό είναι η κρίση που προκαλεί η ανακατάταξη των δυνάμεων που επηρεάζουν την παγκόσμια ισορροπία. Σε οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
- Η διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας και η κρίση θα αντιμετωπιστεί με θαρραλέα προσαρμογή της λειτουργίας της στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
- Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια οικονομική Ένωση, όπως θεωρούσαν από την αρχή οι Βρετανοί, αλλά και μια ερωτική σχέση, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Γιούνκερ.
- Με την κρίση χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια. Το βιοτικό μας επίπεδο, την διαπραγματευτική μας ισχύ, την αυτοεκτίμησή μας, την ικανότητά μας να βλέπουμε την πραγματικότητα και όχι το φάντασμά της και τους νέους μας.
- Δεν θέλησα να ανήκω κομματικά στο ΠΑΣΟΚ. αυτό έχει να κάνει με προσωπική μου αδυναμία να λειτουργώ όπως οφείλουν να λειτουργούν όσοι ανήκουν σε αυτόν τον θεμελιώδη θεσμό της Δημοκρατίας. Όμως πολιτικά ήμουν και είμαι από νέος φοιτητής στον χώρο του Κέντρου, τον οποίο από ένα σημείο και μετά τον εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
- Υποχρέωσή μου να συμβάλω όσο μπορώ στο να αποκλειστεί από την τρίτη θέση στη Βουλή ένα κατηγορούμενο ως εγκληματική οργάνωση μόρφωμα.
- Η κ. Γεννηματά με έπεισε να εκτεθώ για πρώτη και τελευταία φορά στην πολιτική αρένα.
Χάρης Αποστολόπουλος: Διεκδικείτε την είσοδό σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;
Αντώνης Τριφύλλης: Η προϋπηρεσία μου σε διευθυντικές θέσεις στην Ε.Ε. καθιστά την παρουσία μου χρήσιμη λόγω της γνώσης των διαδικασιών, της τέχνης των διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών αλλά και η εμπειρία στο να μετατρέπω σε κατανοητή την περίπλοκη από την φύση της κοινοτική διάλεκτο. Επίσης γνωρίζω τις δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε με την υιοθέτηση του νέου επταετούς προϋπολογισμού για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας μας, όπως η Γεωργία κ.α. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω, ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει έμπειρους και μαχητικού/ες πρώην και νυν Ευρωβουλευτές, νέους/ες προικισμένους και με διάθεση για δουλειά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με αγώνες στον τομέα τους.
Χ.Α.: Ως διευθυντής προσωπικού της Ευρωβουλής και διευθυντής του Γραφείου της πρώην Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου, μπορούμε να πούμε πως είστε άριστος γνώστης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αληθεύει πως η Ε.Ε. περνάει κρίση; Γιατί;
Α.Τ.: Ανοίγετε ένα μεγάλο κεφάλαιο, που δύσκολα μπορεί να αναλυθεί σε μια συνέντευξη. Η αιτία πάντως των φαινομένων που εξελίσσονται με επιταχυνόμενο ρυθμό είναι η κρίση που προκαλεί η ανακατάταξη των δυνάμεων που επηρεάζουν την παγκόσμια ισορροπία. Σε οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Η Ε.Ε. είναι ο ασθενής κρίκος. Η αρχιτεκτονική της έχει σχεδιαστεί μετά τον πόλεμο για την Ειρήνη και της ευημερία των κατοίκων της. Οι δυο στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως δεν έχει προβλεφθεί η κατάσταση που οδηγεί σήμερα η πολιτική απομονωτισμού, και αναθεώρησης των θεσμών του μεταπολέμου που συστηματικά προωθεί η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ με τον εμπορικό πόλεμο και την απροκάλυπτη και συστηματική στήριξη των λαϊκιστικών και αυταρχικών δυνάμεων. Η διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας και η κρίση θα αντιμετωπιστεί με θαρραλέα προσαρμογή της λειτουργίας της στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.;
Α.Τ.: Η ύπαρξη της Ε.Ε. είναι ζωτική ανάγκη για την επιβίωσή της στον αυριανό κόσμο της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ινδίας κλπ. Το Brexit, φαίνεται ότι ξύπνησε το αίσθημα αυτοσυντήρησης των Ευρωπαίων, που σε όλες τις έρευνες έχουν αύξηση στην θετική τους στάση απέναντι στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην αναδίπλωση των μεγαλύτερων ακροδεξιών κομμάτων από τις βασικές τους θέσεις για Έξοδο από το Ευρώ και την Ένωση και στην Ισπανική νίκη. Σχετικά με το Brexit, η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια οικονομική Ένωση, όπως θεωρούσαν από την αρχή οι Βρετανοί, αλλά και μια ερωτική σχέση, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Γιούνκερ. Όμως η διευρυνόμενη ανισότητα των οικονομικών ελίτ σε βάρος του 99% είναι πρέπει να αναστραφεί. Αυτή είναι η τροφή της λερναίας ύδρας του λαϊκισμού. Αν δεν της στερήσουμε την τροφή, σύντομα θα κατασπαράξει και εμάς και την φιλελεύθερη Δημοκρατία.
Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (5 πράγματα από το σημαντικότερο προς το λιγότερο σημαντικό);. Υπήρξε κάτι θετικό;
Α.Τ.: Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια. Το βιοτικό μας επίπεδο, την διαπραγματευτική μας ισχύ, την αυτοεκτίμησή μας, την ικανότητά μας να βλέπουμε την πραγματικότητα και όχι το φάντασμά της και τους νέους μας. Κι αυτά όχι μόνο με εξ αιτίας λαθών των δανειστών, αλλά κυρίως από δική μας ανικανότητα να δούμε τις ρίζες της εθνικής μας ταπείνωσης. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ότι τα μνημόνια δεν τα έφεραν οι ξένοι και ο κ. Γεωργίου, αλλά η δική μας διαχείριση τα χρόνια των δίδυμων ελλειμμάτων. Δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου της τάξης του 14,5% μόνο η Αμερική μπορεί να τα αντέξει. Ακόμη...
Χ.Α.: Με εμπειρία από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να πούμε πως εφόσον εκλεγείτε, είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γιατί αργήσατε τόσο να διεκδικήσετε την είσοδό σας στο Ευρωκοινοβούλιο; Σας επηρέασε η κα Φ. Γεννηματά;
Α.Τ.: Δεν θέλησα να ανήκω κομματικά στο ΠΑΣΟΚ. αυτό έχει να κάνει με προσωπική μου αδυναμία να λειτουργώ όπως οφείλουν να λειτουργούν όσοι ανήκουν σε αυτόν τον θεμελιώδη θεσμό της Δημοκρατίας. Όμως πολιτικά ήμουν και είμαι από νέος φοιτητής στον χώρο του Κέντρου, τον οποίο από ένα σημείο και μετά τον εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση της κ. Γεννηματά για δυο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την θέση του ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη σταθερότητας που έχει ο τόπος και η σαφής αντίθεσή του στην λογική ‘’ή εμείς ή αυτοί’’,και της δημοψηφισματικής πόλωσης. Θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός, αν δεν βλέπει τον κίνδυνο που απειλεί την πατρίδα. Σε αυτήν την πορεία προς την άβυσσο, πόλωση είναι αυτοχειριασμός. Ο δεύτερος λόγος είναι η υποχρέωσή μου να συμβάλω όσο μπορώ στο να αποκλειστεί από την τρίτη θέση στη Βουλή ένα κατηγορούμενο ως εγκληματική οργάνωση μόρφωμα. Αισθάνομαι ντροπή. Η κ. Γεννηματά με έπεισε να εκτεθώ για πρώτη και τελευταία φορά στην πολιτική αρένα. Έχει τα κότσια να τα καταφέρει.
Who is who
Ο Αντώνης Τριφύλλης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Τελείωσε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρένων Αθηνών. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. Δούλεψε στο υπουργείο Βιομηχανίας, ως σύμβουλος του Υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη. Διετέλεσε εντεταλμένος Σύμβουλος στον ΕΛΟΤ, Δ/ντης προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δ/ντης γραφείου της Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου.
Μετά το πέρας της θητείας του στην Ε.Ε. εργάστηκε ως συντονιστής του ΥΠΕΣ με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ‘’ιού του 2000’’. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του ΔΟΛ, του ‘’Τριφυλλείου Ιδρύματος’’ Κυθήρων. Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στις εφημερίδες ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’, ΤΟ ΒΗΜΑ’’, στην Ελληνική έκδοση του περιοδικού ‘’Fortune’’. Είναι συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού ‘’ΜΕΤΑΡΥθΜΙΣΗ’’. Είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις.
Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr