Eirinika - Εκλογές: Ανδρουλάκης: «Κούφια» λόγια ο Τσίπρας, με διάθεση «ρεβάνς» η Ν.Δ. - Τι να προσέξουμε στα ελληνοτουρκικά

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον ευρωβουλευτή με το ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

  • Το αίτημα για Brexit μπορεί να φάνηκε ως μία αποτυχία της Ευρώπης αλλά η πορεία τω πραγμάτων αποδεικνύει ότι η επικράτηση των λαϊκιστών δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Η απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού περνά μέσα από την παρουσίαση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού και ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δώσει μία νέα πνοή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
  • Η κρίση διέρρηξε το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Διαψεύστηκαν προσδοκίες και υποσχέσεις, μειώθηκε η κοινωνική κινητικότητα, το κοινωνικό κράτος βρέθηκε στο στόχαστρο, το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα. 
  • Οι τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με την απόφαση για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, καθιστούν τις στιγμές ακόμα πιο κρίσιμες. Τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
  • Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας να μη περιοριστεί σε μία καθαρά οικονομική σχέση, όπου οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα έχουν πρόσβαση στην αγορά της και εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την τουρκική επιθετικότητα.
  • Το κλίμα για το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά ούτε με τα κούφια λόγια του κ. Τσίπρα ούτε με τη ρεβανσιστική διάθεση της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Χάρης Αποστολόπουλος: Διεκδικείτε την επανείσοδό σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ξαναψηφίσει κάποιος;

Νίκος Ανδρουλάκης: Πριν από πέντε χρόνια είχα την τιμή να εκλεγώ στις πρώτες ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα του σταυρού και όχι της λίστας. Για το λόγο αυτό το θεώρησα καθήκον μου να είμαι ξανά υποψήφιος ώστε να μπορεί να αξιολογήσουν οι πολίτες τη δουλειά μου τα τελευταία 5 χρόνια.

Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αρκετές νομοθετικές διαδικασίες με κορυφαία ίσως στιγμή την πρόσφατη δημιουργία του rescEU και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπου και είχα την τύχη να είμαι ο εισηγητής για την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου 2014 - 2019.

Επίσης είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή θα συμμετείχα στην εκλογική προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής από την πρώτη γραμμή, ώστε να επιτύχουμε ένα ισχυρό ποσοστό που θα οδηγήσει στην ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Επιπλέον, στις ερχόμενες Ευρωεκλογές δεν επιλέγουμε μόνο τους Ευρωβουλευτές αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει σε μία πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα και πιο δυνατή Ευρώπη, η οποία θα έχει τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Προσωπικά αν εκλεγώ θα παλέψω για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σύγκλισης, με ενισχυμένα των μέτρων συνοχής, της Καινοτομίας και της Έρευνας.

Τέλος, καθώς είμαι πεπεισμένος ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει μόνο με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο, θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου για τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα μέτρα.

Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.; 

Ν.Α.: Πράγματι, τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δοκιμάζεται και δυστυχώς ο ακραίος λόγος επικρατεί όλο και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση. Παραμένω όμως αισιόδοξος. Το αίτημα για Brexit μπορεί να φάνηκε ως μία αποτυχία της Ευρώπης αλλά η πορεία τω πραγμάτων αποδεικνύει ότι η επικράτηση των λαϊκιστών δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού περνά μέσα από την παρουσίαση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού και ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δώσει μία νέα πνοή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για να γίνει αυτό εφικτό είναι απαραίτητη μία ευρύτερη προγραμματική συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, απέναντι στη θεσμική στασιμότητα που προτείνουν οι συντηρητικοί υπό τον κ. Βέμπερ και τον μελανσισμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τώρα είναι η ώρα της σύνεσης και της μετριοπάθειας υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (5 πράγματα από το σημαντικότερο προς το λιγότερο σημαντικό);. Υπήρξε κάτι θετικό;

Ν.Α.: Η κρίση διέρρηξε το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Διαψεύστηκαν προσδοκίες και υποσχέσεις, μειώθηκε η κοινωνική κινητικότητα, το κοινωνικό κράτος βρέθηκε στο στόχαστρο, το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, εγκατέλειψαν τη χώρα. Αν πρέπει να βρούμε κάτι θετικό, σίγουρα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, αν και συχνά με σκληρό και βίαιο τρόπο, λήφθηκαν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης όπως η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και η πιο πρόσφατη αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού χρήματος. Μπήκαν κάποιοι κανόνες που παλαιότερα δεν υπήρχαν, αν και παρατηρώ ότι μέρος του πολιτικού συστήματος αρχίζει να νιώθει άβολα με την ύπαρξη τους.

Έχοντας ασχοληθεί ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια με τα ελληνοτουρκικά, πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο λαών με δεδομένη τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και του Ταγίπ Ερντογάν;

Η πρώτη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέπεσε χρονικά με μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, η οποία δυστυχώς μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον δυτικό κόσμο. Οι τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με την απόφαση για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, καθιστούν τις στιγμές ακόμα πιο κρίσιμες. Τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας να μη περιοριστεί σε μία καθαρά οικονομική σχέση, όπου οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα έχουν πρόσβαση στην αγορά της και εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την τουρκική επιθετικότητα. Καταψήφισα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για πλήρη τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι η ενταξιακή πορεία έχει και υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγο ψήφισα υπέρ της επίσημης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και έχω ζητήσει πολλές φορές την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική κυβέρνηση.

Από τις επισκέψεις που κάνετε ανά την Ελλάδα, τι εικόνα έχετε σχηματίσει για τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής; Είναι εφικτή η εκλογική επιτυχία του;

Αν και απομένουν μερικές ακόμα εβδομάδες μέχρι την κάλπη της 26ης Μάϊου, έχω ήδη σχεδόν γυρίσει όλη την Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα για το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά ούτε με τα κούφια λόγια του κ. Τσίπρα ούτε με τη ρεβανσιστική διάθεση της Νέας Δημοκρατίας. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι στις προηγούμενες εκλογές λάβαμε ένα ποσοστό της τάξεως του 8%, παρά τη σημαντική κυβερνητική φθορά της συγκυρίας, εκτιμώ ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες για μια πολύ καλύτερη εκλογική καταγραφή. Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής θα στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ως προς τη δυνατότητα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr