Συμμετοχή στις Ευρωεκλογές: Το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89% - Έκτη η Ελλάδα - Τελευταία η Κροατία
Η ΕΕ είναι ένας θεσμός που συχνά οι πολίτες δεν κατανοούν τους πολύπλοκους μηχανισμούς του και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές και εθνικιστές.
Στην έκτη θέση των χωρών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή βρέθηκε η Ελλάδα στις φετινές ευρωεκλογές. Συνολικά, παρατηρήθηκε υψηλό εικοσαετίας στις χώρες της ΕΕ με το μέσο όρο συμμετοχής να φτάνει το 51% στα 27 κράτη-μέλη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο Βέλγιο, όπου στις κάλπες συνέρρευσε το 89% των πολιτών. Το Βέλγιο είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία περί υποχρεωτικής συμμετοχής στις εκλογές, με τους παραβάτες να τιμωρούνται αυστηρά.
Το ίδιο ισχύει και για το Λουξεμβούργο, το οποίο ήρθε δεύτερο με 84%.
Ακολουθούν η Δανία με 66%, η Ισπανία με 64% και η Γερμανία με 62% συμμετοχή.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, καθώς στις χθεσινές Ευρωεκλογές συμμετείχε το 58% των πολιτών. Πρόκειται για ποσοστό μικρότερο των ευρωεκλογών του 2014, όπου η συμμετοχή έφτασε το 60%.
Περί της αποχής
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή. Η ΕΕ είναι ένας θεσμός που συχνά οι πολίτες δεν κατανοούν τους πολύπλοκους μηχανισμούς του και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές και εθνικιστές.
Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 ήταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ, 42,6%, από 43% στις ευρωεκλογές του 2009 και 45,5% στις ευρωεκλογές του 2004.
Από τις πρώτες ευρωεκλογές του 1979, το ποσοστό συμμετοχής ολοένα και μειώνεται, από 62% στο 50% το 1999.
Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 89,7% και 85,6%, αντιστοίχως, το 2014.
Υψηλότερα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι και τα ποσοστά συμμετοχής στις χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, όπως στην Ελλάδα (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν 60%, έναντι 42,6% στην ΕΕ.), την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σλοβακία (13% το 2014), στην Τσεχία (18,2%) και στην Πολωνία (23,8%).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr