Good Νews: Η Λάρισα διεκδικεί το βραβείο της πιο πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης - 12 είναι οι αντίπαλες πόλεις!

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:



Ντάμπροβα Γκορνίτσα (Πολωνία)

Έσσεν (Γερμανία)

Λάρισα (Ελλάδα)



Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Ναϊμέχεν (Κάτω Χώρες)

Όσλο (Νορβηγία)

Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)

Σανταντέρ (Ισπανία)

Τουρ (Γαλλία)

Ούμεο (Σουηδία)

Σαραγόσα (Ισπανία)

Πιτέστι (Ρουμανία)

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών πόλεων να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών τους και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αποτελεί το εφαλτήριο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών, καθώς και για την καθοδήγηση άλλων πόλεων. Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους του διαγωνισμού 2016 καλή επιτυχία!»

Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία όσον αφορά τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση· σε πόλεις που στοχεύουν σε υψηλότερα πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Φέτος, για πρώτη φορά, πόλεις σε όλη την Ευρώπη με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους ήταν επιλέξιμες να υποβάλουν υποψηφιότητα για τον τίτλο του 2016. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμες μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκους. Χάρη στη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων πόλεων, περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες προέρχονται από πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα,  ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Το 2014 οι προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους πολίτες, καθώς και να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την εμπειρία προηγούμενων διαγωνισμών προκύπτει ότι η νικήτρια πόλη, πέραν του ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, ευνοείται από τη μεγαλύτερη δημόσια προβολή της, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η φήμη και η ελκυστικότητά της ως τόπου επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη (Δανία), Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014.

Ιστορικό

Από τη θέσπιση του βραβείου το 2010, ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε έξι πόλεις. Η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011 και η Βικτώρια-Γκαστέις το 2012. Το 2013 ο τίτλος απονεμήθηκε στη Νάντη, το 2014 στη Κοπεγχάγη και το 2015 στο Μπρίστολ.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Συμβουλίου για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (ICLEI), του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.

Η Ευρώπη είναι πλέον μια ουσιαστικά αστική κοινωνία, δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας πηγάζουν από αστικές περιοχές, αλλά αυτές είναι και οι περιοχές στις οποίες μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr