Good news: H Bank of China στην Ελλάδα - Ένας από τους 10 μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου
Τι σημαίνει η παρουσία της Bank of China στην Ελλάδα;
Ως στήριξη στην προσπάθεια περαιτέρω ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών για νέες επενδύσεις μεταφράζεται η εξαγγελία για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους από την Bank of China.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την πρόεδρο της τράπεζας για την Ευρώπη, Zhou Li Hong, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την Τετάρτη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη.
Η παρουσία της κινεζικής τράπεζας στη χώρα, η οποία αποτελεί έναν από τους 10 μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που κάνουν οι κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Zhou Li Hong εξέφρασε το ενδιαφέρον της διοίκησης της τράπεζας για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας ταυτοχρόνως με την υποστήριξη των κινεζικών ομίλων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια σημαντική μεταρρύθμιση στα επιτόκια με άξονα τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, μια εξέλιξη που σε συνδυασμό με την έναρξη δραστηριότητας στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια για νέες επενδύσεις. Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει τα γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό εταίρο για τη χώρα, με επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι υποδομές και η ενέργεια, που υπερβαίνουν τα 7,1 δισ.
Καλύτερες υπηρεσίες
Εκτιμάται λοιπόν ότι η έναρξη της λειτουργίας του υποκαταστήματος θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών για την παροχή καλύτερων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Cosco, τη σημαντικότερη από τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, σημαντική παρουσία έχει η Fosun που συμμετέχει στην επένδυση του Ελληνικού, η State Grid που έχει εξαγοράσει το 24% της ΑΔΜΗΕ, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation, που έχουν επενδύσει και έχουν ασχοληθεί ή παρακολουθούν στενά μεγάλα έργα ιδιωτικοποιήσεως.
Επίσης οι ΖΤΕ Corporation και η CMEC που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ ΔΕΗ-4,18% για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας. Όσον αφορά το real estate, η Ελλάδα το 2018 καταλαμβάνει την 6η θέση στην πραγματοποίηση επενδύσεων της Κίνας εκτός των συνόρων της. Την ίδια στιγμή κινεζικά κεφάλαια έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που εκτιμώνται στα 300 εκατ. ευρώ.
Από το 1912
Η Bank of China ιδρύθηκε το 1912 από την κινεζική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει την Imperial Bank of China. Είναι η αρχαιότερη τράπεζα στην ηπειρωτική Κίνα, που συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι σήμερα. Έχει ανοίξει περισσότερα από 10.000 υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο, παρέχοντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που καλύπτουν την εμπορική τραπεζική, την επενδυτική τραπεζική, ασφάλειες, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, των αερομεταφορών leasing, κ.ά.
Στην Ευρώπη διαθέτει τραπεζικά υποκαταστήματα στη Μεγ.Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, ενώ διατηρεί δραστηριότητες σε Χόνγκ Κόνγκ, Μακάο, Ταϊβάν και άλλες 35 χώρες.όπως τονίζει το δημοσίευνα της Ναυτεμπορικης.
Σημειώνεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε συζητηθεί το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της κινεζικής τράπεζας στη χώρα, τόσο σε επίπεδο ΤτΕ όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς όμως η συγκεκριμένη διαδικασία να προχωρήσει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr