Από τι πέθανε τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος; - Όλα τα σενάρια του θανάτου του
Aπό τι πέθανε ο μεγάλος στρατηλάτης;
Ο μεγάλος στρατηλάτης, κατέκτησε μεγάλο μέρος του κόσμου μέσα σε 12 χρόνια. Γνωρίζουμε όλες τις αρετές του, σε βαθμό που συγχέουμε την ιστορία με το θρύλο και τους μύθους.
Για τον Μέγα Αλέξανδρο ξέρουμε πάμπολλα πράγματα, τόσο για το έργο του, όσο και για τον χαρακτήρα του. Ξέρουμε ακόμη και τα τελευταία του λόγια. Αναφώνησε “Στον καλύτερο” (εννοώντας για το ποιός θα τον διαδεχτεί).
Δεν ξέρουμε όμως από τι προκλήθηκε ο θάνατός του ίσως πλέον, να μάθουμε και αυτό!
Τι ξέραμε μέχρι σήμερα;
Οι υποθέσεις και οι θεωρίες για το πώς κατέληξε ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος σχεδίαζε την επέκτασή του και προς τη Δύση, είναι πάρα πολλές. Η ελονοσία αποτελούσε την ασθένεια εκείνη που φαινόταν να οδήγησε τον Μέγα Αλέξανδρο στον θάνατο. Τυφοειδής πυρετός, σύφιλη αλλά και άλλες ασθένειες που εκείνη την εποχή καταδίκαζαν τους ασθενείς, είχαν επίσης αναφερθεί ως αιτίες θανάτου του μεγάλου στρατηλάτη, μέχρι να προκύψουν κάποια νέα στοιχεία.
Ένα ακόμη σενάριο που αφορούσε τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου, ήταν η δηλητηρίαση η οποία έγινε κατόπιν εντολής κάποιου από τον κύκλο του. Η δολοφονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως υπόθεση, είχε κερδίσει αρκετούς “οπαδούς”, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν άλλο τον Μέγα Αλέξανδρο στις νέες περιπέτειες που σχεδίαζε. Σήμερα όμως, τί ξέρουμε;
Μια τεκμηριωμένη άποψη από την Νέα Ζηλανδία.
Η πανέμορφη χώρα δεν κατακτήθηκε ποτέ από τον Μέγα Αλέξανδρο! Παρόλα αυτά, η Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Οτόγκο της Νέας Ζηλανδίας, Κάθριν Χολ, δημοσίευσε ένα επιστημονικό κείμενο το οποίο προσπαθεί να τεκμηριώσει τις αιτίες του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η επιστημονική της εργασία, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό “The Ancient History Bulletin”.
Η Κάθριν Χολ θεωρεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από μια πολύ σπάνια, νευρολογική νόσο που σήμερα είναι γνωστή ως “Σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ”. Η Κάθριν Χολ, αναφέρει πως τα συμπτώματα αυτής της νόσου σχετίζονται με το μούδιασμα των ποδιών, το οποίο μούδιασμα διαχέεται τελικά σε όλο το σώμα. Κάποια στιγμή παραλύουν ζωτικά όργανα και κυρίως η καρδιά!
Η σπανιότητα της αυτοάνοσης αυτής νόσου, είναι τόσο μεγάλη που προσβάλλει 1 στους 100.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Νεο-Ζηλανδή Καθηγήτρια Ιατρικής, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μια παραλλαγή αυτής της ασθένειας η οποία τον οδήγησε στο θάνατο, αρκετές μέρες μετά από ό,τι νόμιζαν οι άνθρωποι που τον φρόντιζαν. Αυτό εικάζει ότι έγινε καθώς η παράλυση στα τελευταία στάδια της ασθένειας είναι τέτοια, που οδηγεί σε ακινησία και ακαμψί τονίζει το tsemperlidou.
Σε κάθε περίπτωση, αν ευσταθεί τελικά η επιστημονική τεκμηρίωση της Κάθριν Χολ, απομένει να βρούμε και τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr