"Ελλάδα 2021": Παρουσιάστηκε η επιτροπή στη Βουλή - Τι είπαν Μητσοτάκης - Αγγελοπούλου - Οι 31 προσωπικότητες που συμμετέχουν (φώτο- βίντεο)
Το 1821 η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση είπε ο πρωθυπουργός
Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο: με αυτή τη φράση-«γέφυρα» ανάμεσα στο χθες και το αύριο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια υπόθεση που είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, όπως τόνισε.
Εν αρχή, η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου, πολιτικών αρχηγών κ.α.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του, Κων. Τασούλα, ο οποίος, αφετηριακά, τόνισε ότι όλοι είναι εδώ για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.
Σε μια ομιλία διανθισμένη από κείμενα της εποχής, και νεότερα όπως του Ευάγγ. Αβέρωφ, αλλά και της αρχαιότητας, από τον Επιτάφιο του Περικλή, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του ηρωισμού και της πολιτότητας ήταν αυτός που έδωσε την ελευθερία.
Το 1821, εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, εξήγησε συγκεκριμένα.
Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο, δήλωσε ακόμη, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Και κατέληξε μιλώντας για τη σύγχρονη προσπάθεια -από την κυβέρνηση, τη Βουλή, την επιτροπή «Ελλάδα 2021»- «φιλοτέχνησης» της νέας ζωφόρου του Παρθενώνα, σε συνέχεια εκείνης της πομπής των Παναθηναίων. Και εκείνη, όπως και η σημερινή, θα αναδεικνύει την προετοιμασία για τη μεγάλη χαρά της ζωής και της προκοπής ως ανταπόκριση στους αγώνες εκείνων των Ελλήνων 200 χρόνια πριν.
Κάνοντας λόγο για εκ νέου γνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη δική του ομιλία ότι η Ελλάδα προόδευσε, όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια, έστω και μέσα από περιπέτειες, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.
Επισημαίνοντας ότι σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, σήμερα, συνέχισε, ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι όμως έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριτή πορεία στο εξωτερικό.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Το 1821 η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση»
«Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους. Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης.
Αναστοχασμού και μίας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μία επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό. Που θα δώσει στην Ελλάδα μία σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά. Αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στις αρχές του 1821 πολέμησε ηρωικά ο «Ιερός Λόχος» των διασκορπισμένων νέων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη σημειώνοντας πως «σήμερα, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό "Ιερό Λόχο".
Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε "δεύτερες" πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους».
Ο πρωθυπουργός, αφού μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, επισήμανε: «Η Ελλάδα, πιστή στη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπήρξε και πολιτικά πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σε ένα άλλο επίπεδο, με πρόσφορες συμμαχίες, η χώρα προσάρτησε νέες επαρχίες στην εθνική επικράτεια και ενσωμάτωσε Έλληνες στον εθνικό κορμό. Πλήρωσε, βέβαια, υψηλό τίμημα, με την απώλεια ιστορικών εστιών του Ελληνισμού, χωρίς να λείψουν οι μαύρες σελίδες: Οι δικτατορίες, οι διχασμοί και κυρίως οι εμφύλιες διαμάχες. Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες».
«Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια "του πτωχού που θυροδέρνει", όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μία παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μία ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον. Είναι, πλέον, "σαν πρώτα ανδρειωμένη", όπως αναφέρεται και πάλι στον εθνικό μας ύμνο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, μιλώντας για τη συγκρότηση της επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, είπε ότι τη διαπνέει ένα πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού, που θα διατυπώνεται με γλώσσα, ύφος και ήθος, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σημασία και το μέγεθος του γεγονότος στo σήμερα.
«Ώστε ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων να επανατοποθετηθεί ως δυναμικό συμβάν με μία εμβέλεια ευρωπαϊκή, παγκόσμια. Ως ορόσημο ρήξης με το κακό μας παρελθόν. Αλλά και ως δείκτης του μέλλοντός μας!», πρόσθεσε.
Για την επικεφαλής της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχει αποδείξει τη διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο με τον οποίο την επενδύει», και παρουσίασε τα πρώτα 31 μέλη της επιτροπής:
Τα 31 μέλη της επιτροπής
«Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και την Αγγλία, Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.
Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: την κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα. Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο μητροπολίτης Ιγνάτιος.
Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.
Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγας.
Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν, επίσης, δημιουργικό "παρών". Με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη. Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς, ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος».
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «αν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στον δρόμο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας.
Από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κυρίως την κλιματική αλλαγή». «Γιατί οι κύκλοι της Ιστορίας μοιάζουν "να ειρωνεύονται" τις ιστορίες των ανθρώπων: Αν κάποτε, κύριε Πρόεδρε, διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε, τώρα καλούμαστε να προστατέψουμε τα αγαθά που έχουμε, με σημαντικότερο το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Κι αυτό, ταυτόχρονα, με την προσπάθεια να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εθνικής εξωστρέφειας. Τότε ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση!», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κ. Τασούλας: «Αναλαμβάνουμε αυτήν την αποστολή να φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο, δημιουργίας και προκοπής»
«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να δημιουργήσουμε εφαλτήριο μιας προσπάθειας η οποία θα μας καταστήσει ισάξιους με τις προηγμένες χώρες του κόσμου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
«Δεν είχαμε μόνο πράξεις μεγάλου ηρωισμού, αλλά και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι όταν η Ελλάς ανακοίνωσε το προσωρινό της πολίτευμα, τόνισε ότι το νέο κράτος δεν ρέπει προς την δημαγωγία ούτε στόχος του είναι οι στασιαστικές επιδιώξεις.
Αυτό το έκανε, είπε ο κ. Τασούλας, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των τότε συντηρητικών κρατών και να σημειώσει ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι καρμποναρισμός, αλλά στόχο έχει την ομαλή ένταξη του νέου κράτους στην κοινωνία των υπολοίπων κρατών.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
«Το 1821, δεν είχαμε μόνον πράξεις εξαίσιου ηρωισμού. Είχαμε πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες μαζί με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία. Ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικότητας ανέδειξε τελικά την ελευθερία της χώρας και παρά τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις ασχήμιες, όπως ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οδήγησε στην απελευθέρωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Συνεχίζοντας ο κ. Τασούλας σημείωσε, ότι οι πολιτικοί παραστάτες της εποχής είχαν την πολιτικότητα να διακρίνουν ότι έπρεπε να είναι με την σωστή πλευρά της ιστορίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνθήκη του Λονδίνου το 1827 η οποία απετέλεσε, όπως είπε, τον προάγγελο της ελληνικής ανεξαρτησίας και στην οποία πρωτοστάτησε ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, λόρδος Τζορτζ Κάνινγκ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ο λόρδος Κάνινγκ ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης των Ινδιών, ήταν υποστηρικτής της ελευθερίας του εμπορίου και για το λόγο αυτό επεδίωκε ειρήνευση την στιγμή κατά την οποία, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ήταν υπέρ του προστατευτισμού.
«Η χώρα μας, επέλεξε να τοποθετηθεί με την σωστή πλευρά. Ήταν ένας συνδυασμός πολιτικότητας, ηρωισμού αλλά και τύχης, γιατί λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης ο λόρδος Κάνιγκ απεβίωσε», ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στον Επιτάφιο του Περικλή και τόνισε ότι στη Ζωφόρο του Παρθενώνα δεν απεικονίζονται μάχες και πολεμικά γεγονότα, όπως ήταν τότε το σύνηθες αλλά η Πομπή των Παναθηναίων γιατί οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλή θεωρούσαν πως «η δημιουργική ζωή και η χαρά της ζωής είναι ισόπαλες με τους πολεμικούς αγώνες».
«Σήμερα η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της και όλοι εμείς θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα Ζωφόρο του Παρθενώνα. Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων», τόνισε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Θα φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο και τιμώντας την Παλιγγενεσία θα αναδείξουμε ότι η δική μας Ζωφόρος προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση για τους αγώνες εκείνων».
Γιάννα Αγγελοπούλου: Να συνομιλήσουμε με τους άλλους, με την εθνική μας ταυτότητα, για όσα είμαστε και όσα θέλουμε να γίνουμε
Τον πρωθυπουργό στο βήμα διαδέχθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία για άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να προσδιορίσουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της επιτροπής.
Μιλώντας για την ευκαιρία επανασύστασης της Ελλάδας στο εξωτερικό, μίλησε επίσης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άφησαν το αποτύπωμά τους, σε πολλούς από τους οποίους έκανε ονομαστική αναφορά.
Και, ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια το σχέδιο της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει (η επιτροπή) στο σχεδιασμό πολύμορφων πράξεων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων εντός της επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό.
Η επέτειος αφορά όλες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τόνισε, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Ζήτησε δε, την εμπλοκή όσων περισσοτέρων πολιτών γίνεται, για να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν.
Κλείνοντας, η κυρία Αγγελοπούλου παρατήρησε ότι τα 200 χρόνια έχουν μέσα τους μεγάλες στιγμές αλλά και υποχωρήσεις, υποσχέθηκε δε, ότι θα αποδοθεί το οφειλόμενο χρέος ανοίγοντας το βήμα μας με αισιοδοξία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr