Αυτά είναι τα 4 κριτήρια για να επιλέξουμε πετυχημένα εορταστικά δώρα!
Από τον Οκτώβριο σκεφτόμαστε όλοι τα δώρα που θέλουμε να κάνουμε τις γιορτές και αυτά που θα θέλαμε να μάς κάνουν!
Οι λίστες, σιγά-σιγά ετοιμάζονται, εκτός αν θέλουμε το χάος επιλογής δώρων την τελευταία στιγμή.
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξεκινούν πολύ πριν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Δεν είναι μόνο ο στολισμός που γεμίζει πλατείες και ολόκληρες πόλεις, σπίτια και μπαλκόνια!
Τα πιο απλά πράγματα είναι αυτά που τελικά μάς φαντάζουν δύσκολα και μας μπερδεύουν. Ένα από αυτά είναι “πώς να επιλέξω ένα δώρο;”! Ας θυμόμαστε τέσσερα κριτήρια που θα απλοποιήσουν τα διλήμματά μας, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr!
1. Το να γνωρίζουμε καλά αυτόν που θα δεχτεί το δώρο.
Κακά τα ψέματα. Δώρα κάνουμε σε πολύ οικείους και κοντινούς ανθρώπους! Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους.
Καμιά φορά όμως, δε δίνεται και μεγάλη σημασία, καθώς πολλοί άνθρωποι λόγω έλλειψης χρόνου, διαλέγουν ένα δώρο γρήγορα, ή ακόμη χειρότερα, δεν ασχολούνται με την προσωπικότητα του ανθρώπου που θέλουν να του πάρουν δώρο. Ένα καλό δώρο όμως, δίνεται με την ψυχή μας, όχι με τα χρήματά μας.
Ας θυμόμαστε λοιπόν ποιές προτιμήσεις έχουν οι άνθρωποι στους οποίους θέλουμε να κάνουμε δώρα. Να παρατηρούμε τις ανάγκες τους και κυρίως, τα παράπονά τους. Κάποια παράπονα είναι πληροφορίες για δώρο και ξεκινούν κάπως έτσι “αχ και να είχα ένα…”!
2. Διαλέγουμε δώρο με βάση τον άλλον, όχι ό,τι αρέσει σε μας.
Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που θα μπορέσει να απλοποιήσει τις λίστες δώρων για τις γιορτές, είναι κάτι που συχνά περιφρονούμε. Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, ορμάμε στα μαγαζιά και παίρνουμε πράγματα για άλλους ανθρώπους, με βάση τον ίδιον τον δικό μας ενθουσιασμό! Αυτό είναι λάθος. Το δώρο πηγαίνει σε άλλον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ταιριάζει με τις δικές του προτιμήσεις, επιθυμίες και ανάγκες.
Αυτό που πολλοί λένε πως ”στο δώρο δείχνουμε τη δική μας προσωπικότητα σε αυτόν που το λαμβάνει”, είναι αρκετά εγωκεντρικό. Άπαξ και αποφασίσαμε να δώσουμε κάτι, ας είναι το δώσιμο αυτό ολοκληρωτικό και ας ταιριάζει με αυτό που θα χαροποιούσε περισσότερο τον άνθρωπο που θα το λάβει!
3. Η τιμή έχει όριο.
Αφού κάνουμε κουβέντα για δώρα και γιορτές, δεν πρέπει να έχουμε taboo ώστε να μιλάμε για έξοδα και για χρήματα. Αυτά δεν τα ξέρει βέβαια κανένας από αυτούς που θα λάβει δώρα από μας!
Εμείς, το κομπιουτεράκι μας και η τσέπη μας τα γνωρίζουμε! Είναι πολύ συνετό να κάνουμε μια εξίσου συνετή λίστα δώρων που θα την συνοδεύει ένα budget. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιον θα αφήσουμε παραπονεμένο, επειδή ξεφύγαμε από τον προϋπολογισμό.
Επειδή πάντα θα ξεφεύγουμε από τον προϋπολογισμό, σε ό,τι αφορά έξοδα για εξόδους, διακοπές, διασκέδαση και δώρα, καλό είναι να βάλουμε ένα minimum επίτηδες, το οποίο να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε ευλαβικά ώστε να μείνουν χρήματα για να κάνουμε κάποια δώρα παραπάνω. Κάποια διλήμματα που θα προκύψουν με επιθυμίες φίλων, μπορούν να λυθούν αν θυμηθούμε πέρυσι ποιός ”επωφελήθηκε” λίγο παραπάνω, ώστε να “επωφεληθεί” φέτος κάποιος άλλος δικός μας άνθρωπος!
4. Χρήσιμο δώρο και όχι συμβολικό.
Ειδικά για τα δώρα που γίνονται με στόχο τις ευχές για το νέο έτος, είναι καλό να σκεφτόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο, τα λεγόμενα συμβολικά δώρα. Σε γιορτές ονομαστικές και γενέθλια, μπορούμε να κάνουμε αρκετά τέτοια δώρα.
Η Πρωτοχρονιά, από μόνη της είναι ένα “συμβολικό δώρο”. Συμβολίζει μια νέα χρονιά. Νέοι στόχοι, νέες φιλοδοξίες και οράματα, νέες περιπέτειες. Εμείς που θέλουμε να κάνουμε δώρα σε κάποιους φίλους μας, με γνώμονα το τί γνωρίζουμε για τους φίλους μας και όσα είπαμε παραπάνω για τον χαρακτήρα τους και τις επιθυμίες τους, τους δωρίζουμε κάτι που θα τους είναι χρήσιμο. Τα δώρα που είναι ουσιαστικά, είναι πολύ πιο προσωπικά από τα συμβολικά και δεν είναι πιο ακριβά.
Είναι πιο προσωπικά καθώς όλοι θυμόμαστε όταν φίλοι μας παίρνουν τηλέφωνο λέγοντάς μας για παράδειγμα “Αυτό το ωραίο σετ γραφείου που μου πήρες τις γιορτές, με έχει βολέψει απίστευτα!”.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr