Δύο ελληνικές επιστολές στον ΟΗΕ για το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης

"Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα"

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ.

Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου, όπως είπε, ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν. 

 Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα έως το τέλος του χρόνου, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα. «Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική 'Αμυνα.

 Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σήμερα (Τρίτη), γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.

 «Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

 - Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.

 - Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.

 - Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.

- Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

- Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Αύριο (Τετάρτη), θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.

Μεθαύριο (Πέμπτη), στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής».

Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε, επίσης, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή και που αφορά πρωτίστως την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

«Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που, όπως εκτίμησε, σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον, καθώς ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η "ευημερία για όλους" δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Επίσης, ανακοίνωσε και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επόμενες μέρες. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιυ, σε γεύμα που παρατίθεται στη βρετανική Πρεσβεία προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή και φιλέλληνα Ρόντρικ Μπίτον.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτή και επίτιμο διευθυντή του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ σχετικά με το κλίμα.

Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Το βράδυ, θα παρακαθίσει στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο. Αύριο (Τετάρτη), θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Σέρβο Πρόεδρο.

Το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο. Την Πέμπτη και Παρασκευή, 12 και 13 Δεκεμβρίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Σάββατο θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό στην Βουλή. Τέλος, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα παραστεί σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας εξέφρασε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αυτό το Σαββατοκύριακο διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μας έκαναν περήφανους για ακόμα μια φορά.

Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια και στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που θριάμβευσε στα φετινά Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο και αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο Στ. Πέτσας

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ που κατάφερε, όπως σημείωσε, οι δύο διαδηλώσεις να κυλήσουν με τρόπο υποδειγματικό. «Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε.

Τέλος, για το μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr