"Ο άλλος εγώ": 20 ζωγράφοι για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής παιδικής τέχνης - Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με χαρά υποδέχεται έναν παλιό γνώριμο και συνοδοιπόρο: τον αγαπημένο φίλο Βαγγέλη Ηλιόπουλο που μιλά την αφοπλιστική γλώσσα των παιδιών, ταξιδεύοντάς την στον μετέωρο κόσμο των μεγάλων.

Και μαζί του, τις 20 σπουδαίες ζωγραφιές που χάρισαν στον ίδιο και τα βιβλία του οι πολύτιμοι ταλαντούχοι φίλοι του. Τα λουλούδια και τα πουλιά, τα ψάρια και τα φεγγάρια, τα παραμύθια  και τα τραγούδια, τα δένδρα και τα παιδιά, τους βυθούς και τα αγάλματα που μιλούν κι εκείνα την ίδια μονάκριβη γλώσσα της αγάπης.   
 
Το έργο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, είναι εδώ και πολλά χρόνια αφιερωμένο στην αποδοχή χωρίς όρους για τον άλλο και την ενεργοποιημένη αγάπη για εκείνον. Η αφήγησή του, τρυφερή, οξυδερκής και σύγχρονη, σταθερά ακολουθεί και αγκαλιάζει το διαφορετικό ελάχιστο μέσα στο πλανητικό στερέωμα. Τη μικρή αλλά σθεναρή φωνή που ορθώνει το ξεχωριστό ανάστημά της και την ανάγκη του «μαζί», σε πείσμα του συμπαντικού ρεύματος, σε πείσμα του αφρού των ημερών.
 
Παρουσιάζοντας τα έργα 20 σημαντικών εικαστικών που έχουν εικονογραφήσει  μερικές από τις πιο πολύτιμες στιγμές αυτής της περιπλάνησης, ο συγγραφέας μοιράζεται με τον θεατή τη διηνεκή αναζήτησή του. Τη γνώση και τη γόνιμη αποδοχή της διαφορετικότητας και το δικαίωμα στη διεκδίκησή της  όχι πλέον μέσα από το «άλλο εκείνο», αλλά μέσα από το «άλλο εγώ».
 
«Όλο το έργο μου είναι αφιερωμένο στην αγάπη για τον "άλλο". Τα παραμύθια κι οι ιστορίες μου επικοινωνούν με τον αναγνώστη και μέσα από τα έργα των εικαστικών που εικονογράφησαν τα βιβλία μου», σημειώνει με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ο αγαπημένος συγγραφέας. «Η δική τους αφήγηση με εικόνες, συμπληρώνει τη δική μου, φωτίζει αθέατες πλευρές, προχωρά ακόμη κι εκεί που οι λέξεις δεν φτάνουν. Κι έτσι ο "άλλος" δεν είναι πια ξένος. Ο "άλλος", άλλωστε, μπορεί να είμαι εγώ».
 
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Λήδα Βαρβαρούση, Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη 1997
Ντανιέλα Σταματιάδη, Η βάρκα που τη λένε μνήμη,  Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Νικόλαος Ανδρικόπουλος, Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη
Chiara Fedele, Ο Θησαυρός του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη
Frantzeska Kozandi, Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος, Εκδόσεις Πατάκη
Διατσέντα Παρίση, Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν, Εκδόσεις Πατάκη
Μαρίνα Στελλάτου, Το σπίτι το δικό μας,  Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη 2016
Έφη Βάγκνερ, Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές, Εκδόσεις Ελιξ      
Έφη Λαδά, Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη
Κάτια Βρβαράκη, Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη 2015
Εύη Τσακνιά, Το μυστικό της χρυσής πεταλίδας, Εκδόσεις Πατάκη
Χαρίτων Μπεκιάρης, Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου, Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη 2019
Κωνσταντίνα Καπανίδου, Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται ; , Εκδόσεις Πατάκη
Κέλλυ Ματαθία Κόβο, Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός,  Εκδόσεις Πατάκη
Σάντρα Ελευθερίου, Ο Λίμο ο Λεμονάκης,  Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Έλλη Κελεμένδρη, Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας,  Εκδόσεις Πατάκη
Ίρις Σαμαρτζή, Μαριάννα το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη
Βασίλης Παπατσαρούχας, Τι είμαι εγώ, Εκδόσεις Κοκκίνη Κλώστη Δεμένη 2019
Stephen Livanos, Είμαι ένα τέρας : Μινώταυρος, Εκδόσεις Μέλισσα 2018
Βίλλυ Καραμπατζιά, Ο Χταπόδιος Σέιφ,  Εκδόσεις Πατάκη     
 
 
Επιμέλεια έκθεσης Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης & Πρόεδρος του ΜΕΠΤ, σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου.
 
Η έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.
 
Διάρκεια έκθεσης: 17/12/19 έως 15 /3/2020

 

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης  ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums.

Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. «Μαθαίνω μέσω της Τέχνης» είναι η διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία που προτείνει, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης και αναπτύσσοντας την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, από νηπιακή ηλικία. Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του (δικαιώματα, διαφορετικότητα, οικογένεια,  περιβάλλον κ.ά.), αναδεικνύει τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης και προτείνει παιχνίδια και δράσεις για επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας,.

Έχει δημιουργήσει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιφέρεια και προσφέρει εργαστήρια για ΑμεΑ, ΑμΠΟ και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Τα παιδιά στο Μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, να συμμετάσχουν σε καλοκαιρινά camps και σε εικαστικά εργαστήρια ακόμα και με τους γονείς τους. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν 650 παιδιά 2,5-14 ετών.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr