Η άποψη του Γιώργου Κουβαρά: Άσκηση λεπτής ισορροπίας στην Ουάσιγκτον: Τα όπλα του Μητσοτάκη & οι προτεραιότητες του Τραμπ
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τη θέση της Ελλάδας πιο κρίσιμη και περίπλοκη, απαιτώντας δύσκολους διπλωματικούς χειρισμούς.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθιστούν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άλλη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
Κι αυτό γιατί οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τη θέση της Ελλάδας πιο κρίσιμη και περίπλοκη, απαιτώντας δύσκολους διπλωματικούς χειρισμούς.
Η απόφαση του Τραμπ να σκοτώσει τον Σουλεϊμανί δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο Ιρανός στρατηγός έχει βάψει τα χέρια του με αίμα και είναι ασφαλώς ένα πρόσωπο μισητό στη Δύση.
Στο Ιράν όμως αποτελεί εθνικό σύμβολο και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων στο πένθος για το θάνατό του. Συμμετοχή, που ενισχύει το φανατισμό και τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ και πλήττει την μετριοπαθή κυβέρνηση του Μοχάμεντ Χαταμί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ παίρνει μια απόφαση που πλήττει τους μετριοπαθείς στο Ιράν.
Ήδη από το 2018, όταν αποφάσισε να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει ο Ομπάμα του 2015, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ουσιαστικά υπονόμευσε την ιρανική κυβέρνηση, προκαλώντας την κατάρρευση της ιρανικής οικονομίας και την ενίσχυση των φανατικών που δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις και συνεργασία με τη Δύση.
Ο Τραμπ πήρε μια απόφαση που βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή,γιατί έτσι εκτιμά ότι του επιβάλλει το πολιτικό του συμφέρον. Στόχος του είναι με αυτή την κίνηση να συσπειρώσει απόλυτα τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, στην υπόθεση της παραπομπής του και να μην έχει ούτε μια διαρροή, αναφέρει ο Γιώργος Κουβαράς στο άρθρο του στη Daily Post.
Και βέβαια εκτιμά ότι η σύγκρουση με το Ιράν τον διευκολύνει βραχυπρόθεσμα στις προκριματικές εκλογές που ξεκινούν από την Αϊόβα και μακροπρόθεσμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Υπάρχουν όμως και άλλοι ωφελημένοι από την κίνηση Τραμπ: Πρώτα απ’ όλους ο ISIS, που βλέπει τους δυο μεγάλους εχθρούς του, το Ιράν και τις ΗΠΑ, να σφάζονται μεταξύ τους.
Αμέσως μετά, ο Νετανιάχου. Τον Μάρτιο έχει εκλογές και ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι μπορεί να τις χάσει, μια κρίση με τον Ιράν ίσως αποβεί ευεργετική. Ιδιαίτερα αν οι Ιρανοί καταφέρουν τρομοκρατικό χτύπημα σε Ισραηλινό στόχο, οπουδήποτε στον κόσμο, δίνοντάς του τη δυνατότητα για αντίποινα.
Κερδισμένος είναι επίσης ο Πούτιν, με την τιμή του πετρελαίου να απογειώνεται λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και με την Αμερική να μπαίνει ξανά με δική της απόφαση στην αιμορραγία της Μέση Ανατολής.
Κερδισμένος είναι και ο Ερντογάν, που την ώρα της διεθνούς απομόνωσης στην οποία τον οδήγησε η συμφωνία του με τη Λίβυη, βλέπει ξανά τη θέση της χώρας του να αναβαθμίζεται, καθώς η σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν ξαναδίνει κεντρικό ρόλο στην Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει – σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον – από αυτή τη σύγκρουση. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που πήγε ήδη από τα 64 στα 70 δολάρια το βαρέλι, ευνοεί τους εφοπλιστές, αλλά αν συνεχιστεί μπορεί να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα, καθώς η Ελλάδα είναι δυστυχώς ακόμη μια χώρα έντονα εξαρτημένη από το πετρέλαιο.
Και στο διπλωματικό – στρατιωτικό επίπεδο όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι. Οι βασικοί μας σύμμαχοι κατά της Τουρκίας, οι Γάλλοι, αλλά και οι Γερμανοί, δε φαίνονται διατεθειμένοι να συνηγορήσουν με τους Αμερικανούς για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε την Ελλάδα σε ιδιαίτερα λεπτή θέση απέναντι στις ΗΠΑ.
Όλα αυτά εξηγούν πόσο κρίσιμη είναι η συγκυρία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Το βάθος που έχουν αποκτήσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βοηθά πολύ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή δε μένει μόνο στη συνάντηση με τον Τραμπ αλλά αξιοποιεί και την ηγεσία του Κονγκρέσου, που παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτή τη φάση, πιέζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο για σκληρότερα μέτρα έναντι της Τουρκίας.
Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδος –ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα και η στενή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη καθώς το εβραϊκό λόμπι παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σε λίγες ώρες θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τη νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η συνέχεια όμως θα κριθεί στην πράξη και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια άσκηση λεπτής ισορροπίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr