Ένα εξαιρετικό άρθρο του Δημήτρη Γρηγοράκη για τη διατροφή του Στέφανου Τσιτσιπά & των άλλων πρωταθλητών
Το ταλέντο, η προπόνηση αλλά και ο σωστός τρόπος διατροφής συμβάλλουν στην επίτευξη μέγιστων αθλητικών επιδόσεων.
Ο Στέφανος Τσιτσιπας στην ηλικία των 21 ετών, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό κατακτώντας το ATP στο Λονδίνο και έχει 'αναγκάσει' τους Έλληνες να βλέπουν τένις.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Έλληνα wonder boy του παγκοσμίου τένις, η οποία ωστόσο… μόνο έκπληξη δεν αποτελεί.
Μέσα σε περίπου 3 χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει καταφέρει να διαγράψει μια εντυπωσιακή διαδρομή στο παγκόσμιο τένις.
Πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως Νο 1 της κατηγορίας juniors, και είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.
Ο Τσιτσιπάς έγινε ο 2ος μικρότερος σε ηλικία μετά τον Ντελ Πότρο που διεκδίκησε τίτλο στο ATP Finals, ενώ είναι ο 13ος που κατάφερε στην πρώτη του συμμετοχή στο τουρνουά των κορυφαίων να φτάσει στον τελικό.
Επίσης, με την κατάκτησή του αυτή έγινε ο 7ος που τα καταφέρνει με την πρώτη (μετά τους Σταν Σμιθ (1970), Ίλιε Ναστάσε (1971), Γκιγιέρμο Βίγιας (1974), Τζον Μάκενρο (1978), Άλεξ Κορέτσα (1998) και Γκριγκόρ Ντιμίτροφ (2017).
Σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης το στοίχημα για το Αυστραλιανό Όπεν της bwin τον δείχνει μέσα στη λίστα με τα κορυφαία φαβορί και είναι ο 1ος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο 1ος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκράν Σλαμ της περιόδου Open στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντον αγοριών το 2016 με συμπαίκτη τον Eσθονό Κένεθ Ράισμα.
Έχει κερδίσει συνολικά 5 τίτλους ATP singles Futures καθώς και 6 ATP τίτλους Futures στο διπλό.
Όλος ο κόσμος υποκλίνεται στο ταλέντο του 21χρονου τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος ξεσήκωσε κύμα ενθουσιασμού με τον θρίμαβό του (κατέκτησε τον τίτλο στο ATP Finals, νικώντας με 2-1 σετ (6-7, 6-2, 7-6) τον Ντομινίκ Τιμ).
«Βασιλιάς», «Μαέστρος» είναι ορισμένα μόνο από τα τιμητικά επίθετα που χρησιμοποιούν τα διεθνή ΜΜΕ για να περιγράψουν την κατάκτηση του Τσιτσιπά.
Ο Έλληνας τενίστας δεν είναι και ο μόνος… ο “Greek Freak” Γιάννης Αντετοκούνμπο,η Μαρία Σάκκαρη, ο Λευτέρης Πετρούνιας και πολύ άλλοι, είναι οι Έλληνες αθλητές που διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο και μας δείχνουν ότι ο δρόμος της επιτυχίας είναι ανοικτός αρκεί να δουλέψεις σκληρά.
Πρωταθλητισμός και Διατροφή
Οι ατελείωτες ώρες προπόνησης φυσικά είναι ο αυτονόητος τρόπος… Ωστόσο, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το μέγεθος της επιτυχίας είναι και σωστές επιλογές στα πλαίσια της αθλητικής διατροφής.
Το ταλέντο, η προπόνηση αλλά και ο σωστός τρόπος διατροφής συμβάλλουν στην επίτευξη μέγιστων αθλητικών επιδόσεων.
Τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αθλητικής διατροφής έχουν προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός βοηθημάτων, συμπληρωμάτων, καθώς και βοτάνων που υπόσχονται ότι μεγιστοποιούν την αθλητική απόδοση.
«Η βέλτιστη διατροφή προάγει την αθλητική απόδοση και την ανάνηψη από την έντονη προπόνηση», δηλώνουν στην κοινή επίσημη θέση τους οι Αμερικάνικοι Σύλλογοι Διαιτολόγων, οι Διαιτολόγοι του Καναδά και το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής.
Συστήνεται η κατάλληλη επιλογή τροφίμων και υγρών, αλλά και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου πρόσληψής τις για την βέλτιστη υγεία και την απόδοση κατά την άσκηση.
Κατά τη διάρκεια προπονητικών περιόδων υψηλής έντασης είναι απαραίτητο να καταναλώνεται επαρκής ενέργεια για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, τη θωράκιση της υγείας και τη μεγιστοποίηση των προσαρμογών τις προπόνησης.
Μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να επιφέρει απώλεια μυικής μάζας, δυσλειτουργία του εμμηνορρυσιακού κύκλου τις γυναίκες, μείωση ή αδυναμία αύξησης τις οστικής πυκνότητας και αυξημένο κίνδυνο κόπωσης, τραυματισμού και ασθένειας.
Οι αθλητές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών είναι εκείνοι οι οποίοι περιορίζουν την ενεργειακή τους πρόσληψη ή χρησιμοποιούν δραστικές πρακτικές απώλειας βάρους, αποκλείουν μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους ή καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες με χαμηλή πυκνότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Οι αθλητές θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να καταναλώνουν δίαιτες οι οποίες παρέχουν τουλάχιστον τις απαραίτητες - συνιστώμενες ποσότητες όλων των μικροθρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Ένας άλλος στόχος είναι και η βελτίωση της μυϊκής μάζας τόσο στους αθλητές, όσο και στις αθλήτριες.
Για το λόγο αυτό, αθλητές και προπονητές έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση μεθόδων που σε συνδυασμό με την άσκηση θα προάγουν τον μυϊκό αναβολισμό. Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν διατροφικές συστάσεις και συμπληρώματα.
Οι αθλητές που έχουν στόχο να αυξήσουν τη δύναμη των μυών, θα πρέπει να στηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις διατροφικές παρεμβάσεις.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε έκρηξη στην έρευνα και το μάρκετινγκ των θρεπτικών συμπληρωμάτων. Δημοφιλείς διατροφικές στρατηγικές περιλαμβάνουν χορήγηση υδατανθράκων / πρωτεϊνών πριν και μετά την άσκηση, καθώς και διαιτητική συμπλήρωση με θρεπτικές ουσίες π.χ. πρωτεΐνες, γλουταμίνη, αμινοξέα διακλαδωμένης αλυσίδας, κρεατίνη, λευκίνη, β-υδροξύ-β-μεθυλβουτιρικό οξύ, χρώμιο, βόριο, άλατα βαναδίου κλπ.
Στην καθημερινή αθλητική δραστηριότητα, 'εργογόνο' θεωρείται κάθε μέσο που 'ξεφεύγει' από τις καθιερωμένες προπονητικές μεθόδους και στοχεύει στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, πάνω και πέρα από τα όρια των αυθεντικών φυσικών ικανοτήτων του γνήσιου αθλητικού ταλέντου.
Απ' ότι φαίνεται έως σήμερα, τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν τεκμηριωμένη αναποτελεσματικότητα ή είναι επικίνδυνα για την υγεία του αθλητή, παρ' ότι χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς και υποστηρίζονται μέσα από την επιβλητική κυριαρχία του σύγχρονου διαφημιστικού marketing σε διεθνές επίπεδο.
Δυστυχώς, τα μη τεκμηριωμένα άρθρα και οι απατηλές διαφημίσεις σε διάφορα έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας αποτελούν συχνά την βάση για την «πιστοποίηση» της αξίας ενός προϊόντος.
Είναι δε αξιοσημείωτο, το γεγονός, ότι οι διαφημιστές κατά κανόνα χρησιμοποιούν πασίγνωστες προσωπικότητες του αθλητισμού, προκειμένου να καθιερώσουν τα προϊόντα τους στη συνείδηση του ενδιαφερόμενου αγοραστικού κοινού, αναφέρει ο Δημήτρης Γρηγοράκης στο logo diatrofis.gr
Αν και τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία δεν μπορούν να θεωρηθούν καταληκτικά, υπάρχουν ωστόσο πειστικές αναφορές (από έναν σημαντικότατο αριθμό ερευνών αξιόπιστης επιστημονικής στάθμης) σοβαρής αμφισβήτησης της υποτιθέμενης εργογόνου επίδρασης για την συντριπτική πλειοψηφία των ουσιών μη φαρμακευτικής δράσης (dietary sprots supplements).
Συμπερασματικά, θεωρώ ότι είναι καθοριστικής σημασίας η συμβουλή του αθλητικού διαιτολόγου ο οποίος σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο θα εξετάσουν από κοινού τις δημοφιλέστερες διατροφικές στρατηγικές και σε συνδυασμό με την προπόνηση, θα μπορέσουν να καταλήξουν στην κατάλληλη διατροφολογική αγωγή με στόχο την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr