Πώς θα γίνεις πιο παραγωγική με βάση το Εννεάγραμμά σου!
Εξερεύνησε το Εννεάγραμμά σου, ένα σύστημα αυτογνωσίας, για να γίνεις πιο παραγωγική στη δουλειά σου.
Τι είναι το Εννεάγραμμα;
Το Εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που αναγνωρίζει 9 διαφορετικούς τύπους ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά πράγματα για την προσωπικότητα, τις δυνατότητες και το χαρακτήρα μας.
Η προέλευση του Εννεάγραμμου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας και πολλές φιλοσοφικές σχολές και θρησκείες περιλαμβάνουν κάποιου είδους Εννεάγραμμα στις βασικές τους αρχές. Αναφορές Εννεαγράμματος υπάρχουν ακόμα και στη διδασκαλία του Πυθαγόρα. Η διάδοση του Εννεαγράμματος στις μέρες μας, οφείλεται στον ελληνοαρμένιο μυστικιστή φιλόσοφος και πνευματικό διδάσκαλο, Γεώργιο Γκουρτζίεφ ή Γεωργιάδη, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα διατύπωσε τις αρχές του.
Στη συνέχεια, ο Βολιβιανός φιλόσοφος Όσκαρ Ιχάτσο και ο Χιλιανός ψυχίατρος Κλαούντιο Ναράνιο, συνδύασαν την παραδοσιακή σοφία με την σύγχρονη ψυχολογία και διέδωσαν τη διδασκαλία του Εννεαγράμματος, κυρίως ως ένα τεστ προσωπικότητας που μπορεί να προσφέρει πολλά στην αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου.
Το να ανακαλύψουμε τι τύπος Εννεαγράμματος είμαστε, είναι μόνο η αρχή στο μακρύ ταξίδι της αυτογνωσίας. Γιατί αντίθετα με τα άλλα συστήματα αυτογνωσίας, το Εννεάγραμμα μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας. Το Εννεάγραμμα μάς βοηθά να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε εσωτερική γαλήνη και ισορροπία και να αναπτύξουμε στο έπακρο τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας.
Οι 9 βασικοί τύποι της προσωπικότητας ενός ατόμου σύμφωνα με το Εννεάγραμμα είναι:
1. Αναμορφωτής
2. Αρωγός
3. Επιτυχημένος
4. Αυθεντικός
5. Στοχαστής
6. Πιστός
7. Αισιόδοξος
8. Ηγέτης
9. Ειρηνοποιός
Γνωρίζοντας καλύτερα το Εννεάγραμμά σου, μπορείς να γίνεις πιο παραγωγική.
Τύπος 1: Αναμορφωτής
Όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση, όλοι βασίζονται πάνω σου για να βρεις τη λύση. Είσαι αποτελεσματική και κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα από τον καθένα. Μαθαίνεις γρήγορα και, πολύ συχνά, αποδεικνύεσαι καλύτερη από το δάσκαλό σου. Δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια, φτιάχνεις λίστες με τις προτεραιότητές σου και έχεις τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρτ στη δουλειά σου. Από την άλλη, όμως, η τελειομανία σου σε κάνει να δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις πότε μια δουλειά θεωρείται τελειωμένη.
Πάντα νιώθεις ότι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις, για να την κάνεις ακόμα καλύτερη. Μάθε να αναγνωρίζεις τη φωνή του αυστηρού κριτή μέσα σου και να την αγνοείς. Δεν χρειάζεται κάτι να είναι τέλειο, για να θεωρείται τελειωμένο (αν και τις περισσότερες φορές, η δουλειά σου αγγίζει τα όρια της τελειότητας!)
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: Πριν ξεκινήσεις κάποιο πρότζεκτ, βάλε στον εαυτό σου αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποφύγεις την παγίδα τού “δεν είναι τέλειο ακόμα”. Κάθε φορά που τελειώνεις ένα πρότζεκτ, για κάθε ελάττωμα που εντοπίζεις, βρες πέντε θετικά και προχώρα. Όταν οι άλλοι επαινούν τη δουλειά σου, πάρε τα λόγια τους τοις μετρητοίς!
Τύπος 2: Αρωγός
Είσαι παρατηρητική, δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους και είσαι αποφασισμένη να προσφέρεις τη βοήθειά σου σε όποιον ή όποια τη χρειάζεται. Σε θέματα παραγωγικότητας, όμως, έχεις την τάση να αφήνεις στην άκρη τη δική σου δουλειά, για να βοηθήσεις τους άλλους να τελειώσουν τη δική τους. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί νιώθεις ότι οι άλλοι σε αγαπούν και σε εκτιμούν, εξαιτίας της βοήθειας που τους προσφέρεις. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή, γιατί θα καταλήξει σε πικρία.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βάζεις ξεκάθαρα όρια και να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου, ότι οι δικές σου οι δουλειές είναι εξίσου σημαντικές. Ίσως είναι καλύτερα για σένα να δουλεύεις μόνη σου, ώστε να μην νιώθεις την ανάγκη να βοηθήσεις τους άλλους.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: Βάλε όρια στον εαυτό σου και προφύλαξε το χρόνο σου. Επειδή πείθεσαι εύκολα να βοηθήσεις τους άλλους, προστάτευσε τον εαυτό σου όταν δουλεύεις με γκρουπ. Επίσης, δώσε προτεραιότητα στα δικά σου πρότζεκτ, ώστε να νιώθεις μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Τύπος 3: Επιτυχημένος
Η παραγωγικότητα είναι στη φύση σου. Έχεις αστείρευτη ενέργεια και σπάνια λες όχι σε νέα πρότζεκτ ή ευκαιρίες. Όταν, όμως, αναλαμβάνεις περισσότερα πράγματα από όσα μπορείς να κάνεις, αγχώνεσαι, έχεις κακές επιδόσεις και, στο τέλος, καίγεσαι. Γίνε πιο ρεαλίστρια: κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα και το σωστό είναι να αναγνωρίζεις τα όριά σου και να αναλαμβάνεις λιγότερα πρότζεκτ, που όμως μπορείς να τα ολοκληρώσεις καλύτερα.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: Βάλε υγιή όρια και παρακολούθησε το ρυθμό σου. Μην υποκύπτεις στον παρορμητισμό σου και μην αναλαμβάνεις νέα πρότζεκτ, πριν τελειώσεις με αυτά που τρέχεις ήδη. Επίσης, είναι σοφό να μοιράζεις τη δουλειά στην ομάδα σου και να μην παίρνεις ποτέ δουλειά στο σπίτι!
Τύπος 4: Αυθεντικός
Κακά τα ψέματα, είσαι παραγωγική μόνο όταν κάτι σε εμπνέει. Διοχετεύεις όλη τη δημιουργική σου ενέργεια, όταν βρίσκεις νόημα σε κάτι. Όταν όμως κάτι δεν σε διεγείρει συναισθηματικά, χάνεις τη συγκέντρωσή σου και διαρκώς αναβάλεις τα καθήκοντά σου. Οι απλές και καθημερινές δουλειές δεν είναι το φόρτε σου, αφού δεν σε εμπνέουν. Όμως, όλες οι δουλειές απαιτούν προσπάθεια και συγκέντρωση.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: κάνε τη δουλειά σου, ακόμα κι όταν δεν σου αρέσει. Χτίσε ένα μύθο γύρω από τη δουλειά που έχεις να κάνεις, ώστε να την κάνεις πιο εμπνευστική και να την διεκπεραιώσεις με μεγαλύτερη όρεξη.
Τύπος 5: Στοχαστής
Το πιο πιθανό είναι να σκέφτεσαι και να αναλύεις τα πρότζεκτ σου, παρά να τα τελειώνεις. Είσαι αυτή που σκέφτεται πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, αλλά δυσκολεύεσαι στην εκτέλεση και στη δέσμευση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο. Στα πρότζεκτ που χρειάζονται μεγάλη έρευνα, είσαι πολύ μπροστά από οποιονδήποτε. Απλά μην κολλάς μόνο στη σκέψη και στην ανάλυση. Προχώρησε βήμα-βήμα και στην υλοποίηση.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: βάλε στο γραφεία σου ένα χρονόμετρο και χρησιμοποίησέ το ώστε να βάζεις συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια στη δουλειά σου, για έρευνα και υλοποίηση. Βάλε αυστηρά deadlines για να είσαι πιο παραγωγική.
Τύπος 6: Πιστός
Είσαι πιο παραγωγική όταν νιώθεις σιγουριά για την ικανότητά σου να τελειώσεις επιτυχημένα ένα πρότζεκτ. Πάντα υπολογίζεις τι έχεις να χάσεις και τι να κερδίσεις από ένα πρότζεκτ. Είσαι πιο αποτελεσματική όταν ξέρεις τι ακριβώς έχεις να κάνεις, για αυτό κάνεις πολλές ερωτήσεις και ζητάς διευκρινήσεις. Δουλεύεις καλύτερα όταν το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο και τα πράγματα πηγαίνουν όπως ακριβώς τα υπολόγιζες.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: φτιάξε μια λίστα με τους στόχους σου. Αν σε κάποια στιγμή νιώσεις ότι παρεκκλίνεις από τους στόχους σου ή αμφιβάλλεις ότι μπορείς να ολοκληρώσεις ένα πρότζεκτ, πήγαινε στη λίστα σου και ολοκλήρωσε την εργασία σου βήμα-βήμα. Είναι βασικό, να ακολουθείς τη ρουτίνα και το πλάνο σου.
Τύπος 7: Αισιόδοξος
Είσαι γεμάτη ενθουσιασμό και έχεις την ικανότητα να αναλαμβάνεις πολλά πρότζεκτ. Αυτό που σε εξιτάρει και σου δίνει ενέργεια είναι η ποικιλία. Αυτό που χρειάζεται είναι να μοιράζεις σωστά το χρόνο σου, ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις σου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσεις να αφιερώσεις χρόνο και στον εαυτό σου, κάτι που έχεις ανάγκη για να δημιουργήσεις.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: βαριέσαι εύκολα και παραλείπεις καθήκοντα που είναι ανιαρά. Όμως, κάθε πρότζεκτ έχει και τα βαρετά του στάδια, για αυτό προσπάθησε να βρεις τρόπους να τα κάνεις πιο διασκεδαστικά, ώστε να τα ολοκληρώσεις με επιτυχία.
Τύπος 8: Ηγέτης
Είσαι γεννημένη παραγωγική. Σου αρέσει να βάζεις στόχους και να ολοκληρώνεις πρότζεκτ. Η ζωή σου αποκτά νόημα όταν λύνεις δύσκολα προβλήματα και κάνεις το σύστημα καλύτερο. Είσαι πιο παραγωγική όταν δουλεύεις με μια ομάδα, ειδικά όταν είσαι εσύ η επικεφαλής. Αλλά ακόμα κι όταν δεν είσαι εσύ το αφεντικό, είσαι πιο παραγωγική όταν ανακαλύπτεις ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις. Είσαι επικεντρωμένη στους στόχους σου, που σου δίνουν τα εσωτερικά κίνητρα κάθε μέρα.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: αποδέξου την έμφυτη τάση σου για εξουσία και μοίρασε καθήκοντα στα μέλη της ομάδας σου. Κατέγραψε σε ένα χαρτί το όραμα του πρότζεκτ σου, για να μπορέσεις να μείνεις προσηλωμένη στον τελικό στόχο. Όποτε μπορείς, χρησιμοποίησε τη βοήθεια των άλλων για να σκεφτείς και να λύσεις ένα πρόβλημα.
Τύπος 9: Ειρηνοποιός
Υπάρχουν στιγμές που παλεύεις με την αναβλητικότητά σου, όχι όμως γιατί είσαι τεμπέλα ή γιατί αποφεύγεις τη σκληρή δουλειά. Μάλλον, επειδή πιστεύεις ότι οι πιο παραγωγικές σου μέρες είναι αυτές που χτίζεις σχέσεις με τους άλλους, αφού προτιμάς να επενδύεις το χρόνο σου σε εμπειρίες και στους ανθρώπους, παρά σε διάφορα πρότζεκτ. Η αγαπημένη σου φράση είναι “θα το κάνω αργότερα” σύμφωνα με το tsemperlidou.
Μυστικά για να γίνεις πιο παραγωγική: προσκάλεσε τους άλλους να σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το πρότζεκτ σου. Αν πρέπει να δουλέψεις μόνη σου, κάνε τις δουλειές σου μία-μία και προσπάθησε να βρεις τρόπους να τις κάνεις πιο διασκεδαστικές. Πάρε μαζί το σκύλο σου στη δουλειά, άκου εμπνευστική μουσική και επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάτι.
Καλή επιτυχία!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr