Zen Shiatsu: Ο Ιαπωνικός τρόπος βελονισμού χωρίς βελόνες - Πως λειτουργεί, πως & πότε γίνεται
Το Σιάτσου γίνεται δια μέσω πιέσεων με τα δάχτυλα πάνω στα Βελονιστικά σημεία.
Σιάτσου ονομάζεται η αρχαία μη επεμβατική θεραπευτική τεχνική, ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας που βασίζεται στις ίδιες έννοιες και ρίζες με τον Κινέζικο Βελονισμό και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, το ανθρώπινο σώμα και τα εσωτερικά του όργανα λειτουργούν με την δύναμη και επιρροή της Ενέργειας Τσι.
Η ανισορροπία ανάμεσα στο νοητικό, σωματικό, συναισθηματικό αλλά και πνευματικό μας κόσμο, είναι η αιτία που το σώμα μας αρρωσταίνει.
Αυτό που κάνει στην ουσία το Σιάτσου, είναι να επαναφέρει αυτήν την ισορροπία της Ενέργειας του σώματος και μαζί επίσης μια αρμονία ανάμεσα σε αυτές τις πλευρές μας.
Το Σιάτσου γίνεται δια μέσω πιέσεων με τα δάχτυλα πάνω στα Βελονιστικά σημεία.
Πως λειτουργεί το Shiatsu;
Το Σιάτσου αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία από τον συνδυασμό ενός Κινέζικου είδους μάλαξης, το Anma και από Δυτικές τεχνικές σωματικής αγωγής.
Οι τεχνικές του Σιάτσου περιέχουν διατάσεις, κράτημα και κλίση του βάρους του σώματος (του ασκούντος) σε πολλά μέρη του σώματος του δεχόμενου.
Ο στόχος είναι να επέλθει βελτίωση στην:
- ροή της ενέργειας
- κυκλοφορία του αίματος
- ευλυγισία και
- στάση του σώματος.
Εφαρμόζεται πίεση και επαφή δια μέσω
- των χεριών
- των αντίχειρων
- των δαχτύλων
- των πήχεων (αντιβράχεων)
- των γονάτων και
- των (άκρων) ποδιών,
με τον δεχόμενο σε διάφορες θέσεις ύπτια, πλάγια, πρηνής, καθιστή. Η θεραπεία εστιάζεται κυρίως κατά μήκος συγκεκριμένων Καναλιών ("Μεσημβρινών") απ’ όπου διέρχεται η σωματική ενέργεια Τσι.
Αν και Shiatsu κυριολεκτικά σημαίνει "πίεση με τα δάχτυλα", η ψυχή του Σιάτσου είναι η επικοινωνία μέσω του αγγίγματος.
Το Σιάτσου το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δεχόμενου, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τεχνικές δεξιότητες και διανοητική μελέτη.
Για να είναι αποτελεσματικό, απαιτεί μια ευαισθησία ώστε να αισθανθούμε και να επηρεάσουμε θετικά την ποιότητα ενέργειας που υπάρχει μέσα στον δεχόμενο.
Συνήθεις ενοχλήσεις
Το Σιάτσου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παθήσεων, καθώς για τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποταθούμε πρώτα στον γιατρό μας.
Αυτό που μπορεί να προσφέρει όμως είναι να ανακουφίσει από κάποια συμπτώματα, να προλάβει, να ελαχιστοποιήσει, να αποτρέψει κάποια δυσμενή εξέλιξή τους και να συμπληρώσει την θεραπεία κάποιου ειδικού επαγγελματία υγείας (αν το επιτρέπει).
Τέτοιες συνηθισμένες ενοχλήσεις είναι η πνευματική και σωματική κούραση, το στρες, η ανησυχία, η αϋπνία, η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, πόνοι περιόδου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, κ.ά
Πως γίνεται;
Το Σιάτσου γίνεται με τον δεχόμενο να φοράει άνετα λεπτά βαμβακερά ρούχα, συνήθως ξαπλωμένος σε ένα άνετο βαμβακερό ή φουτόν στρώμα στο πάτωμα. Συνήθως ένας έμπειρος θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει και μαξιλάρια κάτω από τα πόδια ή χέρια του δεχόμενου, ώστε να καλυφθεί το κενό και να απορροφήσουνε την μηχανική επαναφορά και έλξη από τις πιέσεις.
Η θέση μπορεί να είναι ύπτια, πρηνής, πλάγια ή καθιστή.
Υπάρχει συνεχής επαφή δεχόμενου - θεραπευτή, με τον πρώτο να χαλαρώνει και τον δεύτερο να διατηρεί συνεχή σωματική, ενεργειακή, αλλά και ψυχική επικοινωνία σε μια χαλαρωτική διαλογιστική ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ενεργειακή θεραπεία!
Χρησιμοποιούνται οι αντίχειρες, οι αγκώνες, τα δάχτυλα, τα πόδια, ακόμη και οι πήχεις του θεραπευτή για τις πιέσεις. Επίσης, διατάσεις από την Δυτική Φυσικοθεραπεία ή Ανατολίτικη Γιόγκα!
Πότε γίνεται;
Το γεγονός ότι ο δεχόμενος δεν χρειάζεται να βγάλει τα ρούχα του, καθιστά το Σιάτσου κατάλληλο σε οποιοδήποτε μέρος ή ώρα της ημέρας. Αρκεί να υπάρχει κατάλληλη ήσυχη ατμόσφαιρα, χωρίς θορύβους που αποσπούν την προσοχή μας.
Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός όπως έλαια μασάζ, παρά μόνον τα έμπειρα χέρια του θεραπευτή.
Πότε δεν κάνει να κάνουμε Σιάτσου
Σε γενικές γραμμές το Σιάτσου είναι πολύ ασφαλής μέθοδος. Ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες θεραπευτικές μασάζ. Ωστόσο θα αποφεύγαμε να πατήσουμε κάποια σημεία ή κάποιες συγκεκριμένες τοπικά περιοχές.
Τέτοια σημεία είναι 4 σημεία που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή σε μια έγκυο ή πρόωρη γέννα και κάποια που αντενδείκνυται σε άτομα με υπέρταση ή υπόταση, όπως αναφέρει ο Θεόδωρης Χαραλαμπίδης στο santorinizenspa.com.
Επίσης, δεν θα πιέζαμε ποτέ σημεία με φλεγμονή, οίδημα, τραύμα, κιρσούς ή σπυριά.
Ένας έμπειρος θεραπευτής, θα έπαιρνε πρώτα ένα μικρό ιστορικό από τον πελάτη του και μετά θα προχωρούσε σε μια συνεδρία Σιάτσου.
Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική – Κάποιες βασικές έννοιες
Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί το Σιάτσου, θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα τον βασικό κορμό της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, δηλαδή πως το πανάρχαιο Κινέζικο αυτό σύστημα αντιμετωπίζει την ασθένεια.
Στην Δυτική Ιατρική, ένας γιατρός θα ασχοληθεί περισσότερο με τα αποτελέσματα μιας ασθένειας και θα προσπαθήσει να τα ελαχιστοποιήσει ή να τα εξαλείψει τελείως.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ένας αντίστοιχος θεραπευτής θα κάνει τελείως διαφορετική διάγνωση. Θα παρατηρήσει την συνολική εικόνα του ασθενή, από την συνολική του εξωτερική όψη, τον τρόπο που κινείται, που μιλάει, που συμπεριφέρεται, μέχρι το χρώμα των ούρων του, τις γεύσεις που προτιμάει και την συναισθηματική του κατάσταση. Θα προσπαθήσει δηλαδή, να χτίσει ένα προφίλ του ασθενή, το οποίο θα αποτελείται από κάποια «Σύνδρομα Δυσαρμονίας».
Αυτήν την Δυσαρμονία καλείται ο Ανατολικός θεραπευτής, ο Βελονιστής ή ο θεραπευτής Σιάτσου να επαναφέρει στο αρχικό της επίπεδο ισορροπίας.
Η έννοια της Ενέργειας Τσι
Το Τσι είναι η ζωτική δύναμη η οποία στηρίζει κάθε δραστηριότητα του σώματος, του νου και του πνεύματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη θεωρία του Ταοϊσμού, υπάρχει παντού στο Σύμπαν, μας περιβάλει, είναι στον αέρα που αναπνέουμε, στην τροφή που τρώμε, υπάρχει μέσα μας σαν κληρονομιά από τους γονείς μας.
Ο Κινέζικος χαραχτήρας για το Τσι υποδεικνύει ότι είναι κάτι το οποίο, συγχρόνως είναι και υλικό και άϋλο
Ατμός, αέριο # (άβραστο) ρύζι = Κι
Αυτό δείχνει καθαρά πως το Κι μπορεί να είναι τόσο άϋλο όσο ο ατμός και τόσο πυκνό και υλικό όσο το ρύζι. Επίσης δείχνει πως το Κι είναι ένα λεπτό στοιχείο (ατμός) που προέρχεται από κάτι πυκνό (ρύζι), όπως ο ατμός παράγεται όταν μαγειρευτεί το ρύζι.
Το Κι έχει μεταφραστεί σαν πολλές έννοιες, τέτοιες είναι: Ενέργεια, Υλική Δύναμη, Ύλη, Αιθέρας, Υλική Ενέργεια, Ζωτική Δύναμη, Ζωική Δύναμη, Ζωική Δυναμική, Κινητική Ενέργεια.
Η αδυναμία του να μεταφραστεί ακριβώς πηγάζει από την φύση του να παίρνει διάφορες μορφές εκδήλωσης.
Το Τσι τροφοδοτεί τα Όργανα του σώματος, το Αίμα και τα άλλα Σωματικά Υγρά και το Νου μας.
Επίσης είναι υπεύθυνο για όλες τις διεργασίες της ζωής, από την σύλληψη και τον τοκετό, μέχρι την ανάπτυξη και τον θάνατο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr