Κορωνοϊός: Η ΕΕ κλείνει τα σύνορα για 30 ημέρες - Μπαίνει σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού (βίντεο)
Ποιοι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε καραντίνα στην Ελλάδα...
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.
«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.
«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης - για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.
Κυρ.Μητσοτάκης: Τολμηρά μέτρα στήριξης της οικονομίας και κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Σε δύο σημεία έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερος συντονισμός όπως κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ), το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup πως πρέπει να αναλάβει η ΕΕ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.
Η τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Άγ. Μέρκελ: Άμεση απαγόρευση εισόδου σε πολίτες εκτός ΕΕ
Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.
Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις: αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας - το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit - της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Επιπλέον, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορονοϊού και διέψευσε φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν κάθε φήμη που κυκλοφορεί. «Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», επέμεινε.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα 8.600, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 23. Στον αντίποδα, 67 ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει πάντως λόγο για 7.156 κρούσματα και 12 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα Bild αναφέρεται σε 25 θύματα.
Χθες βράδυ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Σκοπός είναι επίσης ο διπλασιασμός του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100.000 γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Μέρκελ: Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό η Σύνοδος της ΕΕ
Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το προσφυγικό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε με τηλεδιάσκεψη. Στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα η κυρία Μέρκελ, με τους Προέδρους της Γαλλίας και Τουρκίας και τον βρετανό πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Βερολίνου να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ιντλίμπ, ενώ τονίστηκε η προσήλωση στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Όπως επισήμανε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας. «Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές χώρες, η διαδικασία υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και σοβαρά ασθενών ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα αναφέρει το ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα η κυρία Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ χρήσιμη συνομιλία», η οποία, από τη μία πλευρά αφορούσε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 25 +100 εκατομμύρια ευρώ.
«Αυτά πρέπει τώρα γρήγορα να φτάσουν στους ανθρώπους» τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. «Ο Τούρκος Πρόεδρος μας ενημέρωσε και για τις κοινές περιπολίες στο μήκος της οδικής αρτηρίας κοντά στο Ιντλίμπ, αλλά βεβαίως εμείς στηρίξαμε την συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία σε πιο ευρύ φάσμα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η καγκελάριος επισήμανε ότι σήμερα έγιναν συνομιλίες μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, διευκρίνισε η 'Αγγελα Μέρκελ, «αλλά ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και δείξαμε την πρόθεση να δώσουμε ενδεχομένως περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και να μην αφήσουμε άλλα σημεία, όπως το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία».
Κατά την τηλεδιάσκεψη (η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι τρεις ηγέτες να μην μεταβούν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, στην Κωνσταντινούπολη) τέθηκε και το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει μέλος της συμμαχίας. «Εμείς αυτό το καλωσορίσαμε, καθώς είναι πιο απαραίτητο να συζητάμε τις πολιτικές διαφορές - και σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός
Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ
Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr