25 απολαυστικές & θρεπτικές τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες!

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τους υδατάνθρακες!

Ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτες, φρούτα είναι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του σώματος, όμως η υπερκατανάλωσή τους, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους, στην αποθήκευση λίπους και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τους απλούς (ζάχαρη, γλυκά, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, πατάτες, επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά) και τους σύνθετους (δημητριακά ολικής, λαχανικά, φρούτα).

Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, αφού πεινάμε λιγότερο και προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Όμως, δεν πρέπει να βγάλουμε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, αλλά κυρίως τους απλούς, οι οποίοι μάς δίνουν και τις πιο “άχρηστες” θερμίδες.

Αυτές είναι μερικές υγιεινέςθρεπτικές αλλά και απολαυστικές τροφές, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ
Όλα τα αυγά και τα κρέατα έχουν σχεδόν μηδενικούς υδατάνθρακες.

Αυγά: Μια από τις πιο υγιεινές τροφές, με υπερπολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Υδατάνθρακες Μηδέν.

Μοσχάρι: Πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Υδατάνθρακες σχεδόν Μηδέν.

Αρνί: Επίσης πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες αλλά και λιπαρά. Υδατάνθρακες σχεδόν Μηδέν.

Κοτόπουλο / Γαλοπούλα: Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Υδατάνθρακες σχεδόν Μηδέν.

Χοιρινό: Απολαυστικό κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά και αρκετά λιπαρά. Υδατάνθρακες σχεδόν Μηδέν.

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά και, όπως τα κρέατα, δεν έχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ιώδιο, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Σολομός: Πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά και ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Υδατάνθρακες Μηδέν.

Τσιπούρα / Λαβράκι: Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Υδατάνθρακες Μηδέν.

Σαρδέλες: Ένα από τα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά ψάρια της μεσογειακής διατροφής. Ίσως η νέα υπερτροφή. Υδατάνθρακες Μηδέν.

Όστρακα: Πολύ θρεπτικά, με πλήθος βιταμινών και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Υδατάνθρακες: 4-5 γραμμάρια ανά 100.

Άλλα θαλασσινά χαμηλά σε υδατάνθρακες: γαρίδες, αστακός, μπακαλιάρος, ρέγγα, τόνος.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα περισσότερα λαχανικά, με εξαίρεση τις πατάτες και άλλες ρίζες, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, έχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία μας.

Μπρόκολο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια ανά 100.

Ντομάτες: Αν και είναι φρούτο, συνήθως τρώγεται σαν λαχανικό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια στα 100.

Κρεμμύδια: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και φυτικές ίνες. Υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια ανά 100.

Λαχανάκια Βρυξελών: Πλούσια βιταμίνες C, Κ και A καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο. Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια ανά 100.

Κουνουπίδι: Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αλλά και από τον καρκίνο. Περιέχει βιταμίνη C που βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια ανά 100 , αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Μελιτζάνα: Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια ανά 100.

Αγγούρι: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια ανά 100.

Σπαράγγια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια ανά 100.

Μανιτάρια: Αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια ανά 100.

ΦΡΟΥΤΑ
Τα φρούτα, γενικά, έχουν αρκετούς υδατάνθρακες, οπότε αν θέλεις να χάσεις βάρος, χρειάζεται μέτρο.

Αβοκάντο: Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,  τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο, από όλα τα άλλα φρούτα που τρώμε συχνά. Υδατάνθρακες: 8,5 γραμμάρια ανά 100.

Φράουλες: Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πηκτίνη, η οποία συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια ανά 100.

Γκρέιπφρουτ: Έχει λιποδιαλυτικές ικανότητες, λίγες θερμίδες, μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια ανά 100.

ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν σχετικά χαμηλούς υδατάνθρακες, έχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρκετά λίπη, για αυτό και έχουν και αρκετές θερμίδες.

Αμύγδαλα: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια ανά 100.

Φουντούκια: Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια ανά 100.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Αν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετική τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Τυρί: Έχει πολλές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α και B12. Όμως, τα τυριά έχουν και πολύ λίπος. Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια ανά 100.

Γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια ανά 100.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr