Ο Άκης Πετρετζίκης γιορτάζει & μας... κερνά υπέροχο γλυκάκι - καρυδόπιτα με σοκολάτα - Δείτε την συνταγή (βίντεο)
Χρόνια πολλά Άκη!
Τις ευχές του σε Γιώργους και Γεωργίες - αλλά και στον εαυτό του - έδωσε ο Άκης Πετρετζίκης με - τι άλλο; - ένα απολαυστικό γλυκό!
Ο γνωστός σεφ ανέβασε στο instagram μία φωτογραφία της καρυδόπιτας με σοκολάτα την οποία μας προτείνει για σήμερα...
Συστατικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. νερό
1/2 λεμόνι
1 στικ κανέλα
Για την καρυδόπιτα
250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αβγά
120 γρ. γάλα, 3,5% σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
360 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
150 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
50 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
1/2 κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για την διακόσμηση
50 γρ. καρύδια
ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα.
Μόλις βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου περιμετρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και πάλι καθαρίζουμε τα τοιχώματα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, την κουβερτούρα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά μας στον κάδο του μίξερ, που έχουμε αφήσει στην άκρη, και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε την φόρμα για να απλώσει καλά και να κάτσει το μείγμα μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε την καρυδόπιτα σε διάφορα σημεία.
Έτσι όπως είναι καυτή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Για το γλάσο
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1,5 λεπτό.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το στήσιμο
Τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μία σχάρα ή σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Στη συνέχεια περιχύνουμε από πάνω με το γλάσο έτσι ώστε να αγκαλιάσει την καρυδόπιτά μας.
Διακοσμούμε με καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tip
Τρίψτε καλά τα καρύδια εάν δεν σας αρέσουν τα κομμάτια μέσα στο κέικ.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr