Χρύσα Σπηλιώτη: Το Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς παίρνει το όνομα της αξέχαστης ηθοποιού που χάθηκε στο Μάτι
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της...
Μετά από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη το κρατικό βραβείο που δίνεται σε νέους δημιουργούς θεατρικών έργων μετονομάζεται σε Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς «Χρύσα Σπηλιώτη».
Η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη έχασε τη ζωή της πριν από δύο χρόνια στην πυρκαγιά στο Μάτι και με τον τρόπο αυτό τιμάται η μνήμη και η προσφορά της στην τέχνη.
«Είναι ο ελάχιστος συμβολικός φόρος τιμής στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη και των ανθρώπων που χάθηκαν στην συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι. Η Χρύσα υπηρέτησε με αγάπη και πίστη το θέατρο. Εξελίχθηκε η ίδια μέσα από αυτό. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, δουλεύοντας ακάματα τους ρόλους που υποδύθηκε και αφοσιώθηκε, με επιτυχία, στον θεατρικό λόγο» δήλωσε η κ. Μενδώνη.
Μάλιστα, η ιδεά για την μετονομασία του βραβείου ήταν 33 φίλων και συνεργατών της, την οποία αποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού.
«Είναι οι άνθρωποι που μαζί τους η Χρύσα Σπηλιώτη πέρασε τη ζωή της και δημιούργησε το πλούσιο θεατρικό της έργο. Δεν την έχουν ξεχάσει. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς σ’ έναν ιδιαίτερα προικισμένο, νέο άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να τη θυμόμαστε και θα τιμούμε όλοι μαζί τη μνήμη της» ανέφερε η ίδια.
Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ηθοποιός με σπουδαίους ρόλους στο ενεργητικό της, ενώ είχε συγγράψει τα εξής θεατρικά έργα: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» (1997), «Σκωτσέζικο ντους» (2000), «Αγκά-σφί και φί» (2003), «Με διαφορά στήθους» (2005), «Φωτιά και νερό» (2007), «Ποιος κοιμάται απόψε;» (2012), «Το μάτι της τίγρης» (2013), «Η Αληθινή σου ιστορία;» (2014), «Πόρτες» (2015), «Το φως του εαυτού μου» (2016), «Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος» (2017), καθώς και μια διασκευή για παιδιά επάνω στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, ως εγχειρίδιο σχολικών παραστάσεων και τη συλλογή διηγημάτων «Χαμένο δίκιο».
«Δημιούργησε 11 σημαντικά έργα, τα οποία ανέβηκαν με επιτυχία, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην παράδοση και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Η ευαισθησία, η γλυκύτητα και το χιούμορ που τη χαρακτήριζαν, είναι ευδιάκριτα και στο έργο της, το οποίο τιμάμε σήμερα. Τα στοιχεία αυτά, της προσωπικότητας και του θεατρικού αποθέματος που μας άφησε, ήταν εκείνα που έκαναν τη Χρύσα Σπηλιώτη έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο» τόνισε επίσης, η Λίνα Μενδώνη για την πρόωρα χαμένη καλλιτέχνιδα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr