Ανήμερα της Παναγίας η Ελλάδα σε κόκκινο συναγερμό για τον κορωνοϊό - Τα 1000 νέα κρούσματα σε 5 ημέρες οδηγούν σε μάσκες ακόμα και στην παραλία

Τι φοβίζει τους επιστήμονες....

Την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μακρά περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, και με το εμβόλιο να χρειάζεται μήνες για να χρησιμοποιηθεί, η Ελλάδα ζει ημέρες… Απριλίου.

Η χώρα γύρισε 100 ημέρες πίσω, όταν η πανδημία ήταν σε όλο τον κόσμο στα… φόρτε της. Αυτό που ζούμε πλέον είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δεύτερης φάσης της πανδημίας.

Με τα νέα  μέτρα, η κυβέρνηση παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά στην προσπάθειά να αποτραπεί ένα πιθανό δεύτερο κύμα του φονικού ιού, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- βρίσκεται προ των πυλών. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά σε «μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας».

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά σε αυστηρότερα μέτρα, αφού αν τα κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και επιβολή εξόδου με SMS ή και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία τόνιζαν ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα χρειάζονται αυστηροποίηση, με τον Χαράλαμπο Γώγο να κάνει λόγο ακόμα και… για μάσκες στις παραλίες σε Πάρο και Αντίπαρο.

Από τους μεγαλύτερους φόβους των επιστημόνων αποτελούν οι τουριστικοί προορισμοί, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία είναι μεγάλη η «συμμετοχή» τους στην επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η πορεία του ιού στην χώρα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρατηρείται γενική χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Ακόμα και στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης τα μεσάνυχτα, τα πάρτι συνεχίζονται σε σοκάκια, πλατείες και παραλίες, όπου -φυσικά- δεν τηρείται κανένα μέτρο. Αυτός είναι και ο λόγος ο πρωθυπουργός απηύθυνε χθες έκκληση στους νέους για τήρηση των μέτρων.

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, μπορεί ωστόσο να ανατραπεί.

«Είναι μία κατάσταση οριακή, νομίζω ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω στις πλατείες και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού είναι διαφορετικά. Η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε. Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα».

Όσον αφορά την επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.

Γώγος : Μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο

Την ανησυχία του για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο.

Όπως ο ίδιος τόνισε πάντα πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και στην παραλία αναφερόμενος στην Πάρο και Αντίπαρο ενώ επεσήμανε πως αν φορούν όλοι μάσκες θα σταματήσει η μετάδοση.

Συγκεκριμένα για την Πάρο και την Αντίπαρο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως «όταν δούμε συρροή κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε μια δομή το ίδιο γίνεται και για τα νησιά, για μερικά τουλάχιστον και μερικές πόλεις ή μερικές περιφέρειες και νομοί που είναι στο κόκκινο. Εκεί λοιπόν που υπάρχει και φαίνεται μέσα από την ποιοτική μελέτη των κρουσμάτων εκεί μπαίνουν τα περιοχικά διαφορετικά lockdown – περιοριστικά μέτρα κάποιου βαθμού, διαφορετικού σε κάθε περίπτωση».

Παράλληλα, ανέφερε πως η μεγάλη διασπορά της νόσου αυτή την στιγμή σχετίζεται με την κινητικότητα του πληθυσμού σε πόλεις κυρίως όμως σε τουριστικούς προορισμούς.

«Πολλοί φεύγουν από τα τουριστικά κέντρα πηγαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς κυρίως στα νησιά και επιστρέφουν στις πόλεις έχοντας κολλήσει τον κορωνοιο. Αυτοί μετά αποτελούν εστία διασποράς .Έτσι αυτές οι ζώνες που βλέπετε στο κόκκινο είναι οι κύριες εστίες όχι τόσο στο αριθμητικό δεδομένο αλλά στο ποιοτικό δεδομένο δηλαδή από εκεί έρχονται οι περισσότεροι, εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα και γι αυτό τον λόγο υπάρχει αυτός ο περιοχικός περιορισμός που έχετε δει μέχρι τώρα γιατί έτσι δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία οριζοντίασης των μέτρων και καραντίνα».

Επιπλέον, ο κ. Γώγος σημείωσε πως για κάποιον που γυρνάει στους δικούς του από το νησί η σύσταση είναι να φοράει την μάσκα για να μην το μεταδώσει στους γονείς του ή τους παππούδες του σε περίπτωση που το έχει και να τηρεί τα μέτρα τουλάχιστον για 7 ημέρες που είναι ο συνήθης χρόνος επώασης και όταν κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα να φοράει μάσκα.

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού 

Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24  Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

- Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

 

- Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

- Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr